dissabte, 4 de gener del 2014

Vídeo para conmemorar el 74 Aniversario de la Batalla de Teruel y en homenaje al fotógrafo catalán Agustí Centelles y su obra

Feliz Año Amigos!!

Quería compartir con todos vosotros, si no es molestia, el último trabajo que estrenamos hace unos pocos días desde Bigote Films para conmemorar el 74 Aniversario de la Batalla de Teruel y en homenaje al fotógrafo catalán Agustí Centelles y su obra durante la Guerra Civil Española.

Este video será parte de una exposición itinerante que recorrerá parte de la geografía española y escocesa para intentar dar a la conocer un poquito más la obra de este fotógrafo, muchas veces apodado el Robert Capa español.

Espero que lo difruteis. Un saludo.

https://vimeo.com/81947955

Foro. 04/01/13.


Fallece Concha Carretero, compañera de celda de las Trece Rosas
El Diario.es, 01/01/2014 - 2/01/14
Concha Carretero, veterana militante de las Juventudes Socialistas Unificadas (JSU) ha fallecido hoy
Un golpe bajo
Emilio Sales, - 26/12/13
Germán Coppini fue un hombre comprometido en la lucha contra la injusticia y contra el fascismo
Un paso adelante
Foro por la Memoria de Castilla y León, - 19/11/13
Verdad y Justicia de Valladolid  se une la Federación Estatal de Foros por la Memoria, pasando a formar parte del Foro de Castilla y León

Resolución Subvenciones Memoria Democrática 2013

Desde hoy, martes 17 de diciembre, en el tablón de anuncios de la web de la Consejería de Administración Local y Relaciones Institucionales está expuesta la RESOLUCIÓN DE 16 DE DICIEMBRE DE 2013 DEL DIRECTOR GENERAL DE MEMORIA DEMOCRÁTICA POR LA QUE SE PROPONE CONCEDER Y DENEGAR SUBVENCIONES A LOS AYUNTAMIENTOS ANDALUCES, ENTIDADES SIN ÁNIMO DE LUCRO Y UNIVERSIDADES PÚBLICAS DE ANDALUCÍA PARA EL DESARROLLO DE ACTUACIONES EN MEMORIA DEMOCRÁTICA Y EL RECONOCIMIENTO INSTITUCIONAL Y SOCIAL DE LAS PERSONAS DESAPARECIDAS DURANTE LA GUERRA CIVIL Y LA DICTADURA. EJERCICIO 2013.

CONSEJERÍA DE ADMINISTRACIÓN LOCAL Y RELACIONES INSTITUCIONALES
Dirección General de Memoria Democrática.
Teléfono     671563209
Fax             955041151
Plaza Nueva, 4.

Asociación Memoria Histórica y Justicia de Andalucía
Avd. Blas Infante 4, 8ª planta
41010 Sevilla 


Gallardón renueva otro título de marqués concedido por Franco a un militar golpista

http://www.publico.es/492715/gallardon-renueva-otro-titulo-de-marques-concedido-por-franco-a-un-militar-golpista


El ministro posibilita así que la tercera generación ostente una distinción que rinde homenaje a uno de los militares responsables del golpe de estado de 1936

PATRICIA CAMPELO Madrid 03/01/2014 10:00 Actualizado: 04/01/2014 08:12

El general Varela.

El general Varela.

En mayo de 1948 el dictador Francisco Franco aprobó la ley que restituía los privilegios  jurídicos que la Segunda República había retirado a los nobles del país. A partir de entonces, el Boletín Oficial del Estado comenzó a llenarse de decretos con los que Franco devolvía favores a sus militares, a quienes concedía títulos nobiliarios hereditarios con exenciones fiscales.
Estos privilegios con la hacienda pública debían alcanzar hasta la segunda generación. Es el caso del general José Enrique Varela Iglesias, uno de los artífices del golpe de estado que propició el inicio de la Guerra Civil y el fin de la democracia de la Segunda República.
Varela, militar curtido en África, ocupó Cádiz con sus tropas el 18 de julio de 1936, un hecho que en democracia no ha servido para que se le retire el título de hijo predilecto de San Fernando (Cádiz), ni el de Marqués de Varela de San Fernando. Esta última distinción, concedida por Franco en 1951 a título póstumo, fue heredada por su hijo José Enrique Varela Ampuero y, ahora, tras la muerte del hijo en mayo del pasado año, la recibirá el nieto, José Enrique Varela Urquijo. Así lo dispuso el ministro de JusticiaAlberto Ruiz Gallardón en una orden firmada el pasado 18 de diciembre y publicada ayer en el Boletín Oficial del Estado (pdf).
El general Varela recibió un soborno de dos millones de dólares de la inteligencia británica 
La orden ministerial manda expedir "Real Carta de Sucesión en el título de Marqués de Varela de San Fernando a favor de don José Enrique Varela y Urquijo, por fallecimiento de su padre", según el texto de la disposición que se rige por una norma de 1912.
Las prerrogativas jurídicas de los poseedores de títulos nobiliarios no se han prolongado durante la democracia. Sí lo han hecho los propios títulos ya que, según varias sentencias del Tribunal Constitucional, no incurren en una cuestión de inconstitucionalidad porque su naturaleza es "meramente honorífica". Sin embargo, su adecuación a la actualidad no llegó hasta 2006, con la Ley de Igualdad, cuando se derogó la prioridad del hombre sobre la mujer en el orden de sucesión de los títulos. 

Un militar golpista y sobornado

"En nuestra cruzada liberadora, las extraordinarias cualidades castrense del general Varela encontraron ancho campo y múltiples ocasiones de exteriorizarse", firmó Franco en el BOE del 1 de abril de 1951, una semana después de la muerte de Varela. "Es justo homenaje a su memoria y a la gratitud nacional que le es debida, con ocasión del aniversario de la victoria de la que él mismo fue eximio colaborador", prosigue el decreto.
En 2012, Gallardón actualizó el título de marqués al nieto de Queipo de Llano 
Varela vivió un rápido ascenso en su carrera militar gracias a su participación en la Guerra Civil. Tras guiar algunas de las principales batallas de la contienda, fue nombrado primer ministro del Ejército. Aún así, su lealtad a la dictadura quedó en entredicho tras la aceptación de un soborno millonario. En 1940, antes del encuentro de Franco y Hitler en Hendaya, varios militares de confianza del dictador fueron sobornados por el gobierno británico para que evitaran la participación de España en la Segunda Guerra Mundial. El pasado verano, los Archivos Nacionales británicos desclasificaron cerca de 400 documentos entre los que figuraban los pagos gestionados por el servicio de espionaje a los militares próximos a Franco. El general Varela recibió dos millones de dólares.
No es la primera vez que Gallardón actualiza títulos franquistas. En diciembre de 2012 renovó el marquesado a los sucesores del militar sublevado Fidel Dávila. El 17 de julio de ese mismo año, en el aniversario del golpe de estado de 1936, el BOE publicó la renovación del título de marqués al nieto de Queipo de Llano, otro de los militares responsables de la Guerra Civil que, además, instauró el sistema de terror como arma de represión. Bajo su mando y en solo seis meses fueron fusiladas en Sevilla más de 3.000 personas.
Varela participó de forma activa en los preparativos de la contienda 
Por su parte el Ministerio de Defensa, del que es titular el conservador Pedro Morenésmantiene la cátedra Kindelán -cuya presidencia la ostenta el rey Juan Carlos- y que rinde homenaje  al responsable de la aviación durante la Guerra Civil. 

divendres, 3 de gener del 2014

#56 Butlletí Memòria Democràtica

 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#56

Butlletí
Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Divendres, 03 de gener de 2014


Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

Sumari
·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals
·        :: Exposicions
·        :: Mume

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        Espais de la Batalla de l'Ebre
·        El Memorial al Facebook
·        El Memorial al Twitter

:: Destaquem

Dia Internacional de Commemoració a les Víctimes de l'Holocaust
Dilluns 27 de gener, a les 11h
Sala 4 de l'Auditori
Lepant, 150
Barcelona

Amb motiu del Dia Internacional de Commemoració a les Víctimes de l'Holocaust es realitza aquesta commemoració amb la participació d'estudiants de diversos centres educatius de Catalunya per tal de recordar i retre homenatge a totes aquelles persones que van ser víctimes del règim nacionalsocialista. Més enllà, aquest acte ens serveix també per educar davant els prejudicis i contra el racisme i promoure així societats més justes i ciutadans i ciutadanes tolerants que defensin els drets humans.
Amunt

:: Audiovisuals

Cicle 'Incitació a l'odi i manipulació de masses' Films de propaganda del règim nazi
Del 08 al 19 de gener 
Filmoteca de Catalunya
Plaça de Salvador Seguí, 1-9
Barcelona

El cicle és una iniciativa del Festival de Cinema Jueu de Barcelona. La seva realització és una coproducció entre el Festival, el Goethe Institut i la Filmoteca de Catalunya, amb el suport de l'Institut Francès de Barcelona. El cicle es realitzarà entre el dimecres 8 de gener al diumenge 19 de gener del 2014.
Ensenyar a aprendre
Dijous, 30 de gener, a les 19 h
Institut Menéndez y Pelayo
Via Augusta, 140-142
Barcelona

Coincidint amb el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Menéndez y Pelayo han preparat la projecció del documental -que anirà seguit de diàleg- per tal de difondre els valors de tolerància i respecte que es van promoure durant la República. Aquest documental forma part del projecte de centre que l'Institut Menéndez y Pelayo va començar fa tres anys.
Amunt

:: Exposicions

La lluita per l'oportunitat de viure
Del 2 de gener al 23 de febrer
Museu de Can Oliver
València, 19
Cerdanyola del Vallès
Horari:
Dijous i divendres: de 16:30 a 19:30 h
Dissabtes: d'11 a 14:30 i de 16:30 a 20 h
Diumenges i festius: de 0:30 a 14:30 h

L'exposició ens apropa als canvis socials de 1931 a 1978 des de la perspectiva de les dones. La dècada dels anys trenta del segle XX va ser una època de transformacions que se succeïen a una velocitat de vertigen.
Expo KL Reich Biblioteca Andreu Nin
Del 9 de gener al 7 de febrer
Can Parera, 34
Montornès del Vallès
Horari:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Divendres 09.30-20.30
Dijous 09.30-13h
Dissabte 10h-13h
Diumenge Tancat

L'any de la commemoració del centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella, el Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Manresa han produït una exposició itinerant sobre la seva obra.
Catalunya Bombardejada
Del 13 de gener al 29 de febrer
Refugi  de la Renaixença
Canonge Montanyà (sota l'escola la Renaixença)
Manresa

Manresa acull l'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes". Aquesta exposició itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de 5.000 víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil.

La inauguració i l'homenatge comptaran amb la presència del Im. Sr. Valentí Junyent, Alcalde de Manresa, Joan Calmet, Regidor Cultura, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Catalunya Bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes.
Jornades de Commemoració
Dissabte 25 i diumenge 26 de gener
Exposició
Del 20 de gener al 23 de febrer
Centre Cívic la Sala de Ball
Moll d'en Balleu,2
El Port de la Selva

Dissabte 25 de gener de 2014, es farà la presentació de les jornades i de l'homenatge als supervivents dels bombardejos. Tot seguit, és farà la projecció del vídeo "Les guerres lluny de les nostres terres" i es procedirà a la inauguració de les exposicions "Catalunya bombardejada" i "El Port de la Selva sota les bombes".

L'endemà, diumenge 26 de gener, les jornades prosseguiran amb les conferències "Guerra aèria al Port de la Selva i l'Alt Empordà. Coneguem els refugis" per David Gesalí i David Íñiguez, i "La junta local de defensa passiva del Port de la Selva i la construcció dels refugis" per Vicenç Relats. Posteriorment es realitzarà una visita guiada als refugis antiaeris.
Exposició:
Del 29 de gener al 30 de març
Inauguració: Dimecres, 29 a les 19:30 h
Museu d´Història de L´Hospitalet
Joan Pallarès, 38
L'Hospitalet
Horari exposició:
Dimarts a divendres, horari de tarda 17 - 20 H
Dissabte, diumenge 11 - 14 h
Dilluns i festius tancat

Aquesta exposició pretén fer un recorregut -sintètic, però acurat- de l'activitat clandestina dels homes i les dones que des de diferents perspectives i diverses dinàmiques es van oposar a la dictadura franquista.
Pau Casals i el compromís amb la pau
Del 27 de novembre de 2013 al gener de 2014
Gran Teatre del Liceu
La Rambla, 51-59
Barcelona

"La música, aquest meravellós llenguatge universal, hauria de ser font de comunicació entre tots els homes." Pau Casals

En el marc del Conveni signat entre el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Gran Teatre del Liceu es presenta l'exposició sota el mateix títol, produïda pel Memorial Democràtic , amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu, el Conservatori del Liceu i la Fundació Pau Casals. L'exposició vol revalorar tota l'activitat solidària i en pro del salvament de vides que féu el cèlebre músic del Vendrell. A través de fotografies, objectes i records vol posar en relleu una de les facetes més destacades i inèdites del compositor i músic català, el seu anhel de pau i harmonia entre els homes del món.
Amunt

:: Mume

Manuel Carrasco i Formiguera
Del 18 de gener al 31 de gener
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, és un homenatge a la figura del polític i advocat afusellat per l'exèrcit franquista a Burgos el 9 d'abril de 1938. Comissariada per Quim Torra, l'exposició repassa la trajectòria política i humana de Carrasco i Formiguera. Advocat de formació, home de família, ciutadà compromès i polític de conviccions, va dedicar la vida al recobrament dels drets nacionals de Catalunya i a la salvaguarda dels valors cristians, de justícia social i de democràcia. La lluita pels grans ideals de pàtria, llibertat i fe li van procurar tres consells de guerra, dues denúncies militars, una sanció governativa i una sentència de mort.
Exposició Josep Maria Corredor
Fins al 12 de gener de 2014
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

Cent anys després del seu naixement a Girona i trenta-dos després de la seva mort a Perpinyà, Josep Maria Corredor torna a casa. Amb aquesta exposició, s'ha reivindicat la seva importància com a assagista, figura clau de l'exili nord-català i testimoni d'un catalanisme modern i republicà.
Exposició Fragments MUME
Fins al 2 de febrer de 2014
Museu  Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

Arran de la traducció que Anna Soler Horta fa dels llibres de l'escriptor alemany W. G. Sebald i, més particularment, del volum Els emigrats, neix el projecte audiovisual Fragments. Seguint les passes d'aquest autor, que combina el text i les imatges en les seves creacions, Anna Soler Horta peregrina per alguns dels paisatges vinculats als protagonistes del llibre per fotografiar-ne els camins recorreguts. Les fotografies conformen una mena de registre d'absències que es proposa aturar -com fa Sebald, narrador de la memòria del segle XX- la desaparició inevitable del passat.
Exposició Linia P MUME
Fins al 8 de gener de 201
"Espai-hall" del MUME
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

L'Estat Major de l'exèrcit del general Franco va endegar entre 1944 i 1945 la construcció d'una gran línia defensiva que creuava els Pirineus.

La seva funció era  protegir el règim dictatorial d' una invasió eventual dels aliats i dels resistents antifranquistes exiliats durant i després de la Segona Guerra Mundial. Es va anomenar popularment com la Línia P, Gutiérrez, Pérez o Franco,  i per causes diverses va quedar inacabada.
Mume
Diumenge, 26 de gener, a les 11 h
Museu Memorial de l'Exili MUME
Major, 43-47
La Jonquera

Continuant amb la programació de tots els diumenges de final de mes, el diumenge 26 de gener, el Museu Memorial de l'Exili oferirà una jornada de portes obertes i una visita guiada gratuïta per a particulars a les 11 h (cal confirmar l'assistència a la visita guiada al tel. 972 55 65 33).
Amunt