dilluns, 5 de novembre del 2012

#44 Butlletí Memòria Democràtica


 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#44

Butlletí
Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Dilluns, 05 de novembre de 2012

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

Sumari
·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals
·        :: Commemoracions
·        :: Conferències
·        :: Exposicions
·        :: Homenatges
·        :: Publicacions
·        :: Seminaris
·        :: Servei didàctic
·        :: COMEBE
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        Espais de la Batalla de l'Ebre
·        El Memorial al Facebook
·        El Memorial al Twitter

:: Destaquem

Jaume Canyameres Cortazar
Enguany, Jaume Canyameres Cortazar fa donació de la seva biblioteca al Memorial Democràtic. Aquest fons bibliogràfic especialitzat en la Guerra Civil, l'exili i la transició democràtica aplega 2.869 volums i ha estat el fruit de tota una vida d'interès, recopilació i preserva d'una valuosa col·lecció bibliogràfica que enllaça,  de manera nuclear, amb la missió que el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya té legalment encomanada.

Jaume Canyameres Cortazar (Terrassa, 1931), economista, però sobretot promotor cultural, ha destacat per la seva activitat i iniciativa cívica, especialment rellevant en l'àmbit econòmic, cultural i social, i de la política local de Terrassa. Ha estat una figura clau en el retorn de l'exili català a Mèxic de personatges com ara: Agustí Bartra, Anna Murià, Josep Bartolí o Antoni Peyirí. Va ser regidor d'economia de l'Ajuntament de Terrassa de 1979 a 1983 i de 1995 a 1999. El 2009, va ser reconegut amb la Creu Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya.

El compromís del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya és el de donar a conèixer el fons bibliogràfic i posar-lo a disposició de les persones investigadores i del públic en general, a través del Servei d'Informació i Documentació.

El 28 de novembre, tindrà lloc l'acte formal de donació del fons Jaume Canyameres, durant el qual el Memorial Democràtic farà un acte d'homenatge al senyor Canyameres per la seva trajectòria cívica i cultural i la seva decisió de posar a l'abast de la ciutadania  aquest fons d'interès general.
Amunt

:: Audiovisuals

Memorimage
Del 7 al 10 de novembre a Reus
Teatre Bartrina
Pl. del Teatre, 1
Centre d'Art Cal Massó
Sardà i Callà, s/n

Memorimage és un festival de cinema on l'arxiu adquireix un valor clau per acostar amb rigor i intensitat històries d'ahir i d'avui  als espectadors. El festival reconeix les imatges d'arxiu com a material de gran rellevància en les produccions audiovisuals.
El certamen, que enguany arriba a la setena edició, projectarà 19 pel·lícules, 10 de les quals són produccions catalanes. S'organitzaran 15 col·loquis amb el públic, i s'atorgaran 4 premis per a les millors produccions. Les seccions del festival són 'MemoriReus', dedicada a les produccions locals; 'MemoriJove'; 'MemoriXics', per a tota la família i 'Com es va fer'.

Entre els films que es projectaran, cal destacar la pel·lícula d'animació ambientada en la postguerra a 30 años de oscuridad, la biografia de Pere Anguera, Pecados de mi padre, on el fill de Pablo Escobar explica la història del seu pare, o un documental sobre la visita de Dalí a Tarragona. En la cloenda es projectarà Generació Pegaso. El film mostra, des d'una perspectiva sindicalista, el drama d'amics treballadors de la Pegaso.
Amunt

:: Commemoracions

50 aniversari amical de Mauthausen
50è aniversari de l'Amical de Mauthausen
Divendres 9, dissabte 10 i diumenge 11 de novembre
Diversos espais (Pati Llimona, Palau Centelles i Casal del Metge)
Barcelona

Aquest mes es compleixen 50 anys de la fundació de l'Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme a Espanya. Els dies 9, 10 i 11 de novembre, l'Amical de Mauthausen ha organitzat diversos actes per commemorar la seva trajectòria.

El dia 9, al Pati Llimona, hi haurà la presentació del documental La memoria de las cenizas, d'Angel del Rio sobre els andalusos als camps nazis.

El dia 10, Rosa Toran, presidenta de l'associació, moderarà, també al Pati Llimona, la taula rodona "La deportació republicana: història, literatura, ètica i art", amb Jordi Font, Josep Fontana, Miquel Morey i Vicenç Villatoro. El mateix dia a la tarda, tindrà lloc l'acte de desgreuge i reconeixement, organitzat pel Memorial Democràtic al Palau Centelles.

Finalment, l'11 de novembre, l'alcalde de Barcelona rebrà la comitiva de l'Amical a la casa de la ciutat. Posteriorment, hi haurà una assemblea de socis i, a la tarda, al Casal del Metge, un acte d'homenatge i commemoració, amb la intervenció d'Edmond Gimeno. A més, es presentarà el centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella, amb una lectura de textos de l'escriptor per l'actor Sergi López. Més tard, tindrà lloc un concert amb una selecció de Músiques de l'Holocaust i Cançons dels brigadistes, a càrrec del Quartet Brossa.
Dissabte, 10 de novembre, a les 19.30 h
Palau Centelles (Sala Nobles)
Baixada de Sant Miquel, 8
Barcelona

El Memorial Democràtic ha organitzat, en el marc dels actes organitzats amb motiu del 50è aniversari de l'Amical de Mauthausen, un acte de desgreuge i reconeixement.

Hi participaran Joan Auladell, director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament; Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic; Andreas Baumgartner, secretari general del Comité Internacional de Mauthausen; Walter Hofstätter, regidor de cultura de Mauthausen i president de l'associació Perspektive Mauthausen; Thomas Punkenhofer, alcalde de Mauthausen i José Alcubierre, deportat a Mauthausen.
Amunt

:: Conferències

El nostre pa de cada dia
Dimecres 7 de novembre, a les 19.30 h
Museu d'Història de Sabadell
Sant Antoni ,13
Sabadell

L'Ajuntament de Sabadell organitza, sota el títol de "La nit tràgica", una sèrie d'actes per commemorar el 50è aniversari dels aiguats que el 1962 van afectar Sabadell i la comarca del Vallès.

Dins dels actes programats, al novembre es farà la conferència "La riuada blava. El rerefons de la gran operació d'imatge i propaganda del règim franquista", que inclourà també la presentació del llibre La riuada de Franco (Pagès editors), a càrrec de l'historiador Lluís Sales Favà i del periodista Ferran Sales Aige, autors del llibre.
Amunt

:: Exposicions

Catalunya Bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes.
Exposició 'Catalunya bombardejada'
Fins al 18 de novembre
Museu de la Paeria
Pl. de la Paeria, 1
Lleida

Exposició 'Els bombardeigs sobre les centrals hidroelèctriques dels Pirineus'
Del 6 al 18 de novembre
Inauguració: 6 de novembre, a les 18 h
Museu de l'Aigua de Lleida
Av. de Miquel Batllori, 52 (campament de La Canadiense)

L'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes", produïda pel Memorial Democràtic, és el  marc de fons d'un seguit d'actes que la ciutat de Lleida ha preparat per commemorar i recordar les víctimes que patiren els bombardeigs de l'aviació feixista sobre la població civil i les infraestructures catalanes.

Activitats paral·leles
  • Subterrànies, sobreviure entre bombes
    Visita teatralitzada a l'exposició "Catalunya bombardejada"
    Diumenge 11 novembre
Catalunya Bombardejada
Exposició 'Catalunya bombardejada'
Fins al 18 de novembre
Parc de la Memòria
Refugi del Serral - Ciarga
Santa Margarida i els Monjos

Santa Margarida i els Monjos se suma al conjunt de municipis catalans que al 2012, 2013 i 2014 duran a terme actes d'homenatge per commemorar els bombardeigs indiscriminats de l'aviació italiana i alemanya durant la Guerra Civil, i acull l'exposició que commemora els bombardejos, 'Catalunya bombardejada'.

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de 5.000 víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos durant la Guerra civil i destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic de nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra. Està formada per dues exposicions, 'Catalunya bombardejada' i 'Bombardeigs a les centrals hidroelèctriques (1937-38)', que es podran veure juntes o per separat als diferents municipis, segons hagin escollit la versió complerta o simple. La mostra, itinerant, es podrà visitar a una vintena de municipis catalans.
Exposició Joan Sales
Del 16 de novembre al 6 de gener
Museu de la Vida Rural
Carretera de Montblanc, 35
L'Espluga de Francolí

L'exposició traça la trajectòria de Club Editor, una  petita editorial independent creada l'any 1959 per iniciativa de Joan Sales i Xavier Benguerel.
L'objectiu era recuperar el públic lector sota el franquisme i construir una literatura catalana viva. L'editorial va apostar per la normalització de la publicació de la novel·la moderna quan aquesta era pràcticament inexistent al nostre país. Ha publicat títols com Incerta glòria, de Joan Sales; La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda; Bearn, de Llorenç Villalonga, i K.L. Reich, de Joaquim Amat-Piniella.

La mostra, itinerant, ha estat produïda per Biblioteques de Barcelona i el Memorial Democràtic.
Desenterrant el silenci
Del 22 de novembre al 28 de febrer
Castell de Montjuïc
Pati d'armes (Sales 18 i 19)
Ctra. de Montjuïc, 66
Barcelona

L'exposició fotogràfica de Sergi Bernal tracta la repressió dels mestres de la República posant el focus en l'Antoni Benaiges, mestre de Mont-roig del Camp assassinat l'any 36 a Burgos i amagat a una fossa comuna durant 75 anys.
A una escola rural republicana de principis dels anys '30, un mestre català innovador llança un experiment inèdit en aquelles terres de premsa escolar. Els quaderns publicats per aquella impremta pels alumnes d'aquell perdut llogarret viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina i Cuba. El mestre en canvi acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna en els primers dies de la guerra civil.
Setanta cinc anys després d'aquell assassinat, el relat d'una utopia truncada per la dictadura es recupera a peu de fossa tenint com a testimoni un fotògraf.
La maternitat d'Elna
De l'1 al 30 de novembre
Sala Pinós. Centre cultural del barri de la Mina
Ponent, 1
Sant Adrià de Besòs

De l'1 al 30 de novembre es podrà visitar a Sant Adrià de Besòs l'exposició "La Maternitat d'Elna". La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, explica com en el context de finals de la Guerra Civil, quan centenars de milers de republicans es van veure obligats a exiliar-se al sud de França, es van improvisar "camps d'acolliment", deficitaris en condicions sanitàries i de supervivència. En aquestes condicions, les vides de les exiliades embarassades i els nadons estaven en perill. La mostra explica com la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va llogar el Château Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna, i hi va instal·lar una maternitat on acollir parteres procedents dels diferents camps de la zona.
Catalunya Bombardejada
Vilanova i la Geltrú, Sitges i Cubelles se sumen al conjunt de municipis catalans que al llarg d'aquest 2012 i 2013 duran a terme actes d'homenatge per commemorar els bombardeigs indiscriminats de l'aviació italiana i alemanya durant la Guerra Civil i acull l'exposició que commemora els bombardeigs. La mostra és un homenatge a les més de 5.000 víctimes mortals a Catalunya  durant els bombardeigs indiscriminats de les aviacions italiana i alemanya durant la Guerra Civil. Explica com afectaren els bombardeigs, quins danys comportaren, quina resposta provocaren entre la població civil i què es pretenia amb aquests atacs sistemàtics.

L'exposició es podrà visitar a Vilanova i la Geltrú, des del 29 de novembre al 8 de gener.

Actes programats al novembre
Catalunya bombardejada
Inauguració i acte d'homenatge a les víctimes
Dijous, 29 de novembre de 2012, a les 18 h
Masia d'en Cabanyes
Vilanova i la Geltrú

Conferència 'Els bombardeigs franquistes al Garraf'
A càrrec dels historiadors Ramon Arnabat i David Iñiguez.
Dijous, 29 de novembre de 2012, a les 19 h
Masia d'en Cabanyes
Vilanova i la Geltrú
Amunt

:: Homenatges

Homenatge a Joan Sales. El núvol i les roques.
Dilluns, 19 de novembre, a les 19 h
Casinet d'Hostafrancs
Rector Triadó, 53
Barcelona

El Brossa Quartet de Corda convida un conjunt de percussionistes ibèrics provinents del grup Coetus, la cantant Judit Neddermann i l'actor Francesc Orella a construir un itinerari musical i emocional al voltant de la figura de Joan Sales, de qui se celebra enguany el centenari del naixement.

L'homenatge musical ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i  l'Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració del Departament de Cultura. A través de la literatura de Joan Sales, molt arrelada a la seva experiència biogràfica, l'espectacle proposa una relectura dels seus textos. Poemes de Viatge d'un moribund, fragments d'Incerta glòria i de la literatura epistolar ens donen testimoni de la seva vàlua humana, històrica i literària, així com de la seva lúcida i profunda visió sobre la guerra.
Amunt

:: Publicacions

Retaule en gris, d'Amat Piniella
Dimarts 27 de novembre, a les 20 h
Espai FOC. Cal Ventura
Via Massagué, 5
Sabadell

L'editorial Bromera publica, a la col·lecció "Els nostres autors", número 71, el recull de narracions inèdites de Joaquim Amat Piniella Retaule en gris. El recull va a cura de David Serrano, expert en literatura europea concentracionària i en la figura de Joaquim AmatPiniella.
L'origen d'aquestes narracions es remunta a 1996, quan David Serrano va localitzar a casa del fill d'Amat Piniella una maleta amb el seu llegat literari, intel·lectual, epistolar i fotogràfic. El llibre presenta tres blocs temàtics: al primer, les narracions tenen per espai de reflexió la guerra i els camps nazis, on l'empremta de la derrota esdevé explícita i anorreadora. Al segon, destaca la figura de l'escriptor que malda inútilment per sobreviure i, finalment, esdevé arrossegat pel context opressiu. En el tercer, el gran gruix el formen narracions que componen un mosaic dels personatges que representen els perdedors de la guerra. La presentació anirà a càrrec de David Serrano, curador i prologuista; Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic, i Josep M. Roviralta, actor, que llegirà  fragments de les narracions.
Amunt

:: Seminaris

I Seminari Internacional sobre Antisemitisme a Catalunya
7 i 8 de novembre
Espai Francesca Bonnemaison
Sant Pere Més Baix, 7
Barcelona

La Fundació Baruch Spinoza, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona, organitza el I Seminari Internacional sobre Antisemitisme.

El Seminari comptarà amb destacats intel·lectuals i professors universitaris. Hi participaran Robert S. Wistrich, director del Vidal Sassoon International Center for the Study of Antisemitism; Vicenç Villatoro, escriptor; Miguel Ángel Aguilar, fiscal general de Delictes d'Odi i Discriminació, i Andrés Martínez Arrieta, magistrat del Tribunal Suprem, entre d'altres.

La inauguració anirà a càrrec de David Grebler, president de la Fundació Baruch Spinoza; Joana Ortega, vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya; Eyal Bennaim,en representació de CIB; Atid i Jabad Lubavitch; Marta Soler, directora del CREA, i Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils de l'Ajuntament Barcelona.

El Seminari compta amb la direcció científica de Xavier Torrens, professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona.
Amunt

:: Servei didàctic

Cicle cinefòrum 'El documental històric a l'aula'
2012: 21 de novembre
2013: 23 de gener, 20 de febrer i 20 de març
Sala d'actes del Departament d'Ensenyament
Via Augusta, 202
Barcelona

'El documental històric a l'aula' està orientat al professorat de secundària interessat en l'ús didàctic dels documentals històrics i té com a objectiu  donar a conèixer aquests documentals com una eina per treballar a l'aula.

El curs, que va començar a l'octubre, posa a l'abast del professorat cinc documentals històrics explicats pels mateixos  directors que els han dut a terme, i se'ls lliurarà una proposta didàctica per treballar-los a l'aula. Els documentals es presentaran per ordre cronològic des de la Guerra Civil, la repressió, l'exili i la deportació, el franquisme i la transició. Mitjançant els documentals històrics es treballen no només continguts històrics sinó també altres qüestions com el vessant investigador del professional en ciències socials: la recerca històrica, les entrevistes i la memòria oral. En paral·lel, es tractaran aspectes relacionats amb el llenguatge audiovisual.
Els documentals que serviran com a base del treball són:
21 de novembre 2012:
Repressió franquista. Sumaríssim 477. M. Dolors Genovés.
23 de gener 2013
Exili i deportació. El comboi dels 927. Montserrat Armengou i Ricard Belis.
20 de febrer 2013
Franquisme i dones. Presó de les Corts. Marc Almodóvar i Fernando Hernández.
20 de març 2013
Transició. La transició democràtica.
Les propostes didàctiques que es presentaran en aquestes sessions aniran a càrrec de Ramon Breu. El curs ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i CESIRE CERES -Centre Específic de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa en l'àmbit d'humanitats, ciències socials i filosofia- del Departament d'Ensenyament amb el suport de Cinescola.
Amunt

:: COMEBE

COMEBE
Dissabte 17 de novembre, a les 10 h
Punt de trobada: Centre d'Interpretació 115 Dies
Freginals, 18
Corbera d'Ebre
Informació i reserves als tel. 977 421 726 / 977 421 528
El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) organitza una sortida mensual per conèixer els espais històrics protagonistes d'una de les batalles més decisives de la Guerra Civil: la Batalla de l'Ebre.

Durant la Ruta del setge de Vilalba dels Arcs es visitaran els espais històrics Fort d'en Blario (Batea), els Barrancs (Vilalba dels Arcs) i el Mirador del Bassot (Vilalba dels Arcs), així com el centre d'interpretació Soldats a les Trinxeres (Vilalba dels Arcs).

El preu per persona és de 12 € (per als menors de 12 anys és gratuït): inclou el guiatge i l'entrada als espais visitats, i l'obsequi d'una entrada al centre d'interpretació 115 Dies de Corbera d'Ebre (amb vigència d'un any).
Amunt

:: MUME

Mume
Diumenge, 25 de novembre, a les 11 h
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Major, 43
La Jonquera

L'últim diumenge de cada mes, el Museu Memorial de l'Exili ofereix als visitants una jornada de portes obertes de 10 a 14 h. A més, a les 11 h organitza una visita guiada que permet als visitants endinsar-se en el drama que suposà l'exili provocat per la Guerra civil.

Cal reservar plaça per correu electrònic (info@museuexili.cat) o per telèfon (972 55 65 33). En el cas que no hi hagi un mínim de 10 persones inscrites, la visita s'ajornarà al mes següent.
Pau Casals i el món de l'exili
© Jean Ribière
Fins a l'11 de novembre
Museu Memorial de l'Exili
Major 43
La Jonquera

L'exposició mostra obres del fons fotogràfic inèdit del fotoperiodista Jean Ribière (Niort, 1922 - Perpinyà,1989). Agafant com a epicentre la figura de Pau Casals, reflecteix el dinamisme polític i social promogut pels refugiats a la Catalunya del Nord poc després de l'alliberament de França el 1944. Jean Ribière va fotografiar mobilitzacions multitudinàries al carrer contra el franquisme, festes populars i actes culturals i polítics protagonitzats per personalitats de la rellevància de Josep Irla, Antoni Rovira i Virgili, Joan Alavedra, Pompeu Fabra, Josep Puig Pujades, Josep Carner i Pau Casals. Va documentar també esdeveniments com ara l'homenatge dels exiliats al president Lluís Companys o el tancament de la frontera.

Aquesta mostra, comissariada per Èric Forcada, està coorganitzada per la Casa de la Generalitat de Perpinyà, l'Ajuntament de Prada de Conflent, el Festival Pablo Casals i el Museu Memorial de l'Exili. A més, compta amb la col·laboració del Memorial Democràtic i el suport de la Federació Catalana d'Amics de la UNESCO. L'exposició es divideix en tres parts que s'han exposat en paral·lel a Perpinyà, a Prada i a la Jonquera.
Amunt
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-2069