Entre los dias 8 y 28 de abril se celebraran en Sagunt las primeras Jornadas de Memoria Historica, organizadas por el Ayuntamiento de Sagunt y la Universidad de València. En el programa, figuran conferencias y charlas muy interesantes a cargo de profesores, escritores e historiadores destacados como Pedro Ruiz, Justo Serna, Alfons Cervera o Helena Villasante, que trataran diversos aspectos relacionados con la represión franquista y las consecuencias sociales e individuales en las familias que la han padecido. Muy recomendable.
Entre els dies 8 i 28 d'abril se celebraran a Sagunt les primeres Jornades de Memòria Històrica, organitzades per l'Ajuntament de Sagunt i la Universitat de València. En el programa figuren conferències i xarrades molt interessants a càrrec de professors, escriptors i historiadors destacats com ara Pedro Ruiz, Justo Serna, Alfons Cervera o Helena Villasante, que tractaran diversos aspectes relacionats amb la repressió franquista i les seues conseqüències socials i individuals en les famílies que l'hem patida. Molt recomanable.
http://www.sagunt.es/es-va/Actualidad/Pagines/memoria-historica.aspx
06/04/2016
Gabinet de Comunicació
Les jornades es desenvoluparan del 8 al 28 d'abril en el Centre Cívic de Port de Sagunt i en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt
La delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt amb la col·laboració del Departament d'Història Contemporània de la Universitat de València organitza les “primeres Jornades de Memòria Històrica” que tindran lloc a Sagunt del 8 a 28 d'abril en la ciutat. La matrícula i l'entrada és gratuïta, qualsevol persona pot assistir. A més els estudiants que assistisquen rebran un certificat que hauran de sol·licitar perquè les jornades tinguen efectes acadèmics. Durant aquestes dates destacades figures de la docència, la literatura, la política i la història, presentaran diferents ponències que tindran com a eix central la memòria històrica.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha explicat que “la memòria històrica és un tema delicat però nosaltres no pretenem que suscite polèmica. Fa uns mesos vaig contactar amb la historiadora i periodista de la nostra comarca, Berta Rodrigo, que al llarg de la seua carrera ha tractat qüestions relacionades amb la memòria històrica; i arran d'aquest contacte vam veure la possibilitat de trobar un espai de debat i decidim programar unes jornades amb diferents convidats que puguen aportar informació sobre la memòria històrica en general, sense perdre la perspectiva local, perquè tot el que ha passat en la nostra ciutat és una projecció del que ha succeït a Espanya i en el món. Berta va dissenyar una programació que començarà aquest divendres, amb una convidada molt especial, Cristina Almeida, una persona molt relacionada amb el tema de la memòria històrica”.
L'alcalde ha afegit: “M'agradaria dir que vivim en una ciutat que ha de ser un referent en molts àmbits, en aquestes últimes setmanes i mesos ens hem centrat en la declaració de Sagunt com a Capital Valenciana de la Romanització i el projecte de la candidatura de Sagunt com a Patrimoni de la Humanitat, però la nostra ciutat té un espectre molt més ampli, i una de les memòries més recents és la que fa referència a aqueixos anys més negres de la història que encara estan vius en moltes persones i probablement encara no s'ha fet justícia. Per açò, nosaltres volem aportar des de la nostra ciutat el nostre “sac d'arena” per a recuperar aquesta memòria històrica perquè és de justícia i esperem que els ciutadans participen des de tots els sectors implicats i també agrair a Berta per la seua col·laboració”.
Per la seua banda, l'organitzadora de les jornades, Berta Rodrigo Mateu, ha explicat que “aquestes jornades sorgeixen de la inquietud personal i professional per recuperar una part de la nostra història que sembla que alguns sectors de la societat volen bandejar, jo crec que estem en un moment polític clau per a dur a terme una sèrie de transformacions socials, polítiques i culturals on s'inclou la recuperació de la memòria històrica. No pretenc entrar en temes polítics ni polemitzar les jornades, però sí és cert que és una llàstima que la setmana passada determinats grups polítics municipals no se sumaren a aquest projecte de recuperació de la memòria històrica”.
Berta Rodrigo ha afegit que “Ha arribat l'hora que tots els grups polítics se sumeixen a la recuperació d'aquesta memòria històrica que no té un altre propòsit que no siga el de la reconciliació i el de reconèixer la nostra història, és a dir, açò no pretén obrir ferides, sinó tot el contrari, tancar ferides. Dit açò, convide a tots els grups polítics del municipi al fet que se sumeixen a aquestes jornades perquè estan fetes des d'una voluntat conciliadora”.
Les conferències començaran divendres que ve, 8 d'abril, a partir de les 19.30 hores, en el Centre Cívic Antic Sanatori. L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el secretari Autonòmic de Cultura, Albert Girona; i l'advocada Cristina Almeida, oferiran una interessant xarrada sobre la “Declaració institucional de Sagunt com a ciutat de la memòria històrica i altres aspectes relacionats”. El dijous, 14 d'abril, també a partir de les 19.30 hores tindrà lloc la conferència “El passat és un país estrany” que oferirà el catedràtic de la Universitat de València Justo Serna. El dissabte 16 d'abril, a partir de les 12 hores en el Centre Cívic, serà el torn de l'escriptor Alfonso Cervera que donarà la seua visió sobre el tema.
A partir del dijous 21 d'abril, les conferències es traslladaran al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt, la primera d'elles serà de la mà de la historiadora i documentalista del grup per a la recuperació de la memòria històrica de València, Helena Villasante, que parlarà sobre la “Memòria familiar de la repressió franquista: trauma, duel, i exhumacions a el País Valencià”. D'altra banda, el divendres 22 d'abril, els catedràtics de la Universitat de València, Pedro Ruiz i Ramón Lapiedra oferiran la conferència “Plantejant sobre la memòria històrica: experiències i perspectives”. La clausura de les jornades serà el dijous 28 d'abril, a partir de les 19.30 hores, amb dues conferències, la primera d'elles serà sobre el “Franquisme, represió, història i memòria femenina” amb la ponent Anna Aguado, catedràtica de la Universitat de València. I finalment la conferencia “Ciutadania i Democràcia” que oferirà Pepe Reig, professor de la Universitat de Castella-la Manxa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada