divendres, 30 d’agost del 2024

Associacions de memòria democràtica publiquen un dossier d’exhumacions

 https://www.diarilaveu.cat/societat/associacions-de-memoria-democratica-publiquen-un-dossier-dexhumacions-551958/


La Coordinadora d’Associacions de Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV) ha anunciat la publicació del número segon de la seua revista, Els nostres quaderns, que conté un dossier d’exhumacions que aquests dies serà enviat a impremta i posteriorment repartit en els actes celebrats per l’entitat memorialística i pels col·lectius afins.

El número, dirigit per Juan Luis Porcar, se centra en els treballs d’exhumacions fets al llarg dels últims huit anys i compta amb una extensa xarxa de col·laboracions que aborden aquesta qüestió amb la voluntat d’honrar la memòria de les víctimes republicanes durant el franquisme.

La publicació compta amb la subvenció de la Delegació de Memòria Democràtica de la Diputació de València, liderada per la diputada provincial Natàlia Enguix, del partit Ens Uneix, a través d’una convocatòria pública per a entitats i associacions sense ànim de lucre.

Continguts

Aquest número conté articles signats per l’exconsellera Rosa Pérez Garijo, d’arqueòlegs de l’Associació Científica ArqueoAntro que expliquen quina és la situació actual de les excavacions i les exhumacions de les fosses valencianes, d’autors que parlen de l’antropologia genètica forense al Cementeri Civil de Castelló de la Plana, de la Plataforma Familiars Fosses de Paterna o de l’Associació de familiars dels represaliats pel franquisme al Cementeri d’Alacant, entre altres entitats.
Portada del número 2 d’«Els nostres quaderns»

A l’editorial Juan Luis Porcar, director de la publicació, recorda que «les exhumacions de fosses de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme al nostre Estat són part fonamental de les polítiques de memòria que busquen la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes i els seus familiars, i contribueixen a la construcció de societats basades en els valors democràtics i el respecte als drets humans, trencant els silencis i impulsant una cultura de pau».

A més, conclou que «si volem conèixer la realitat del nostre poble i de nosaltres mateixos, hem d’escoltar aquesta història oculta plena de persones desaparegudes i durant molt de temps silenciades, sobre el sacrifici de les quals està construït el nostre benestar».

El dossier compta amb 104 pàgines que expliquen de manera exhaustiva l’actualitat de les exhumacions, el seu procés tècnic, les raons per practicar-les i els descobriments que s’han fet a través d’aquesta pràctica.