dijous, 24 d’octubre del 2024

Gandia recupera 40 històries silenciades pel franquisme

 https://www.diarilaveu.cat/societat/gandia-recupera-40-histories-silenciades-pel-franquisme-558755/


La primera tinenta d’alcaldia de Gandia (Safor) i regidora de Patrimoni i Memòria Democràtica, Alícia Izquierdo (Compromís), presentava fa uns dies l’exposició «Memòria de l’oblit. La repressió franquista a la Safor», inaugurat el passat divendres i que es podrà visitar fins al 17 de novembre a la sala d’exposicions de la Casa de la Marquesa.

L’autora de la mostra fotogràfica és la fotoperiodista Eva Máñez, qui participava en la presentació amb la presidenta de l’associació de víctimes del Franquisme de Gandia, Nuria Martín, amb la qual l’Ajuntament ha treballat en el procés de localització, excavació, exhumació i identificació dels cossos de les persones assassinades durant la dictadura al cementeri municipal de la capital de la Safor.

Segons explicava Izquierdo, aquesta mostra contribueix «a posar noms i cognoms i rostre a la injustícia que es va cometre amb centenars de persones a la nostra ciutat i comarca».

L’exposició

L’exposició està formada per més d’un centenar de fotografies d’Eva Máñez, que apropen els visitants a les històries de mig centenar de veïns represaliats durant el franquisme, els quals expliquen en aquesta mostra, «sense ira ni nostàlgia», les seues històries familiars, que revelen com van ser aquells «anys de sospita i silenci marcats per la fam, la repressió i el nacionalcatolicisme». Des de les fosses de Paterna o Gandia fins a les històries de l’estraperlo, exilis, presó, les rapades o la repressió sexual.

«Tenint en compte les particularitats de Gandia, que va patir una repressió molt gran després de la Guerra Civil i de la qual s’ha parlat molt poc, hi ha poca bibliografia. També del paper de les dones en la postguerra o la resistència armada contra el franquisme, els maquis. Històries que cal contar i recuperar sense ira ni nostàlgia, perquè la gent el que té és un silenci, com un forat en la seua vida», explicava la fotopoeriodista.

Presentació de l’exposició a càrrec de Núria Martín, Alícia Izquierdo i Eva Máñez / Ajuntament de Gandia

L’exposició també mira de mostrar als més joves els testimonis del que va passar i «que és ben probable que no coneguen més enllà dels llibres de text», indiquen des de l’Ajuntament a través d’un comunicat. En aquest sentit, s’estan proposat visites guiades per a l’alumnat de batxillerat. 

Entre les activitats paral·leles destaquen la taula redona «Excavar la memòria en femení», el 6 de novembre a les 19.00 hores a la sala B de la Casa de la Marquesa, que presentarà la regidora Alícia Izquierdo i comptarà amb la participació de Nuria MartínArantxa Jassen, de l’associació científica Arqueoantro, i Eva Máñez, totes moderades per la periodista Maria Palau.  

D’altra banda, Nuria Martín ha agraït el suport de Mañez i Izquierdo, i ha destacat la visió feminista de les històries. «Per primera vegada es fa protagonistes les nostres àvies a través dels relats de filles i netes. Aquestes iniciatives són importants, perquè donen visibilitat als patiments i injustícies que van patir els nostres familiars», declarava.