dilluns, 25 de novembre del 2024

Ressenya: Indignas hijas de su Patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià

 https://www.levante-emv.com/cultura/panorama/2024/11/25/ressenya-indignas-hijas-patria-cronicas-111946230.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=autonewsletter&utm_content=Not%C3%ADcies%20del%20dia&idC=5000&pnespid=H_wn7kRf8iYekE7N_8HbCkARrksg0O92ql5FQaQYOMnK.SQlxW5HflsSTQYHx.aVX0we4N82



Valencia VLC presentación del libro Indignas hijas de su patria de Marta García Carbonell y Maria Palau Galdon

Valencia VLC presentación del libro Indignas hijas de su patria de Marta García Carbonell y Maria Palau Galdon / Francisco Calabuig

Rossella Espinós

Fitxa tècnica

Títol: Indignas hijas de su Patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià

Autores: Marta García Carbonell i María Palau Galdón

Editorial: Institució Alfons el Magnànim

ISBN: 978-84-1156-008-5

Preu: 14€

Pàgines: 211

Aquest és el títol del quart capítol de «Indignas hijas de su Patria», fruit de la beca Josep Torrent de Periodisme d’Investigació de 2021, amb dos dones com a autores: María Palau i Marta García. Les periodistes teixeixen una obra d’indagació al voltant de la institució del Patronato de Protección a la Mujer al País Valencià, tot i que, com trobem arreu del llibre, el verb «protegir» sols és un eufemisme que emmascara repressió, vexació i humiliació.

Amb 199 pàgines, s’abasteix de testimonis, de dades de fonts fidedignes com l’Arquebisbat de València o el Govern Civil i de la lletra de les investigadores que ens mou i ens remou per aquell reformatori de dones «immorals» sense caure en planys ni afligiments. No. Aquest treball és una lluita indiscutible per donar veu a tantes dones que passaren per aquelles parets de vergonya, de sofriment. En 1975 van passar-hi unes 3.386 dones castigades per la «lletjor dels seus vicis», filles indignes de la seua pàtria que no trobaren en el Patronato, l’ajut que els afirmaven que procurarien.

Paràgraf rere paràgraf, la impecable tasca de recerca t’enxampa tant, que no pots detenir la lectura fins a engolir l’últim full. Entre la incredulitat i la ràbia, et fa avançar en un món on es pretenia la reinserció de dones «pecaminoses» en una «España de buenas costumbres». Dones humiliades, que havien quedat embarassades per algun familiar que les havia violades o sotmeses a la supervivència a través de la prostitució, entre d’altres. 

«Per bruixes», així comença aquesta obra que ja ha assolit la seua merescuda tercera edició. Un tast de la informació pura, d’aquella a la qual tornes i subratlles, que ens espera en aquest estudi. I que, malauradament, podem extrapolar, en gran part, a la nostra actualitat.

FOTO RESSENYA

FOTO RESSENYA / L-EMV