Exactament 50 anys després de l'execució de Salvador Puig Antich a la presó Model de Barcelona, aquest mateix espai ha estat l'escenari de la commemoració de la seva mort. Familiars del militant antifranquista, represaliats de la dictadura i membres de les associacions integrades al Consell de Participació del Memorial Democràtic han recordat la transcendental figura en un acte emotiu i solemne. Hi ha hagut inevitables llàgrimes d'aquells més propers a ell, i també un llarg minut de silenci que ha ressonat entre les parets de l'antiga presó.

L'acte s'ha convertit en una crida a les futures generacions perquè "no oblidin la importància" de preservar la democràcia i de mantenir viu un testimoni com el del militant antifranquista. "Si avui som aquí és perquè la batalla la vam guanyar els demòcrates, una batalla per la qual molta gent com el Salvador va donar els millors anys de la seva vida", ha expressat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart. Montse Puig Antich, una de les germanes del militant antifranquista, ha intervingut per agrair tota l'atenció sobre la mort del seu germà. "Vam patir molts anys de silenci per la situació política i ara sembla que tot aquell silenci se'ns ha girat a favor". L'acte ha acabat amb una ofrena floral a la sala de paqueteria del centre penitenciari, just on va ser executat Puig Antich. 

Puig Antich era membre destacat del Moviment Ibèric d'Alliberació (MIL), un grup anarquista que cometia atracaments a bancs per finançar les seves accions. El militant antifranquista va ser detingut a Barcelona el 25 de setembre de 1973, després d'haver format part d'un atracament en un banc a Bellver de Cerdanya, a Girona. En la detenció, un policia va resultar mort per diversos trets de pistola i Puig Antich va acabar sent condemnat a mort. Avui tindria 75 anys.

acte commemorar puig antich ACN
La consellera Gemma Ubasart parla durant l'acte de commemoració de la mort de Salvador Puig Antich, a la Model / Foto: ACN

Les veus més properes

En l'acte han intervingut diverses veus que han rememorat Puig Antich. Adoni González, referent de la lluita antifranquista i que va coincidir detingut a La Model amb el protagonista d'aquesta història, ha recordat que Puig Antich "no va ser executat, sinó assassinat" pel franquisme i ha carregat contra el procés judicial que va acabar amb la seva condemna a mort. González ha defensat la innocència de l'activista i ha subratllat que va ser la mateixa policia la que va provocar la mort d'un dels agents en la detenció de Puig Antich. "Per això no van acceptar la prova de balística que es demanava", ha sentenciat. González, que va coincidir amb Puig Antich a la presó, ha fet valdre la figura del militant antifranquista: "Em va sorprendre moltíssim, tenia una enteresa difícil d'assumir, com la serenitat amb què acceptava que seria executat".

Mentrestant, Jesús Rodríguez Barrio, representant de l'Associació de represaliats del franquisme La Comuna (Madrid) i detingut per organitzar la campanya contra la pena de mort de Puig Antich, ha denunciat que el militant és una víctima del franquisme que "encara no ha obtingut justícia". "Vas ser generós i capaç d'arriscar la teva vida per fer realitat el món que somiaves, et vas enfrontar a una dictadura criminal i esperem que algun dia puguis rebre la justícia que mereixes", ha expressat en un missatge dirigit al militant. "Avui, 50 anys després, et donem l'abraçada que no et vam poder donar aquell dia", ha conclòs.