dissabte, 7 de setembre del 2013

53 Butlletí Memòria Democràtica

 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#53

Butlletí
Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Divendres, 06 de setembre de 2013


Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

Sumari
·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals
·        :: Col·loquis
·        :: Exposicions
·        :: Premis
·        :: Teatre
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        III Col·loqui Internacional Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        Espais de la Batalla de l'Ebre
·        El Memorial al Facebook
·        El Memorial al Twitter

:: Destaquem

Cataluny en transició
Dijous, 19 de setembre, a les 19h
Palau Robert
Passeig de Gràcia, 107
Barcelona

Després de l'èxit d'acollida que ha tingut l'exposició "Catalunya en Transició 1971-1980" al castell de Montjuïc, un nova versió més reduïda es podrà visitar al Palau Robert des del dijous 19 de setembre. Aquesta exposició pretén oferir una mirada catalana sobre la transició en base a dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977 basat en la unitat d'oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les incipients forces polítiques, entorn a l'Assemblea de Catalunya. El segon tret diferenciador és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980, que comporta un mapa polític diferenciat al que es constitueix a la resta de l'Estat.

L'obertura d'aquesta exposició comptarà amb la celebració d'una taula rodona amb diversos representants de l'Assemblea de Catalunya, que explicaran la seva experiència i testimoni, tot debatent el paper d'aquest organisme durant la transició al nostre país.
Amunt

:: Audiovisuals

Presentació del documental 'Transmissions. Memòries de Lluís Sala'
Dimecres 18 de setembre, a les 19 h
Museu d'Història de Catalunya
Plaça de Pau Vila, 3
Barcelona

"Transmissions" recupera el testimoni de Lluís Sala, de 97 anys, un dels darrers supervivents de la Guerra Civil. Veterà de la 27a Divisió de l'Exèrcit Republicà, a partir dels anys setanta es comença a interessar per la Guerra i n'acaba fent un dels principals leimotivs de la seva vida, fins al dia d'avui.

El documental és una reflexió històrica sobre els processos de memòria històrica realitzats al nostre país i un homenatge als pioners de la seva recuperació a partir dels anys setanta i vuitanta. Compta amb la participació de Joan Villarroya, Martí Marín, David Tormo i Pol Galitó, entre d'altres, i revisita els principals espais del conflicte, com ara el Merengue, l'Ebre i diversos camps de concentració francesos, com el de Septfonds, ara conservats com a lloc de memòria, que foren escenaris de la vida del protagonista.

L'acte comptarà amb la presentació del documental per part de Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic, i de Jordi Algué Sala, director del documental i  nét del protagonista.
Amunt

:: Col·loquis

III Col·loqui Internacional Memorial Democràtic
13, 14 i 15 de novembre de 2013
Museu d'Història de Catalunya
Barcelona

Els dies 13, 14 i 15 de novembre de 2013, en el marc de les activitats que el Memorial Democràtic organitza a l'entorn de l'exposició "Catalunya en transició", tindrà lloc el III Col·loqui Internacional Memorial Democràtic.

Les sessions es duran a terme al Museu d'Història de Catalunya i entre els seus objectius hi ha el debat i la reflexió, a partir de diversos punts de vista i aproximacions (social, cultural, política, jurídica, etc.) i des d'una perspectiva internacional i nacional, sobre els anys de la transició tant a Catalunya com a la resta de l'Estat.

Paral·lelament, es podrà visitar al Museu d'Història de Catalunya una versió itinerant de l'exposició "Catalunya en transició", inaugurada al juliol, que restarà oberta al públic al Castell de Montjuïc de Barcelona fins al febrer de 2014.
Col·loqui internacional Treball i ciutadania: a la conquesta de la democràcia. Els moviments sindicals a l'Europa del sud (1950-1980).
Dijous, 26 de setembre, de les 09.30h a les 19.30h
Sala Agustí Duran i Sanpere
Arxiu Històric de Barcelona
Santa Llúcia, 1
Barcelona

El col·loqui l'organitzen conjuntament la Fundació Cipriano García de CCOO de Catalunya i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. També hi col·laboren el Grup de Recerca sobre l'Època Franquista - Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica, el Centre d'Estudis sobre Moviments Socials de la Universitat Pompeu Fabra i l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
El col·loqui vol donar a conèixer la història de tres dècades que han estat crucials pels canvis en el món del treball, dins de la segona meitat del segle XX. Vol contribuir al debat de la història social, política i cultural, intercanviar coneixements i models de recerca sobre la història del món del treball i dels moviments sindicals des d'una perspectiva europea i divulgar, entre els especialistes i la ciutadania interessada, el resultat de les recerques més actuals.

La presentació anirà a càrrec de Xavier Tarraubella, director de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic, i Laura Pinyol, secretària de Formació Sindical, Estudis i Cultura de CCOO de Catalunya.

Places limitades. Inscripció gratuïta. S'ha d'enviar un correu electrònic indicant nom, cognoms, DNI i adreça electrònica a arxiu@ccoo.cat o bé trucar al 93 481 28 52.
Amunt

:: Exposicions

Catalunya Bombardejada a Mediona
Del 3 de setembre al 14 d'octubre
Centre d'Interpretació Patrimoni de la Guerra Civil - front del Segre Armengol Piró
Major, 19
Alcoletge
Horaris de l'exposició:
De dimecres a dissabte, de 10 a 13 h. Diumenge, de 10 a 13 h

Alcoletge acull l'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes".  Aquesta exposició itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de 5.000 víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos durant la Guerra Civil.

L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic de nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
El segon apartat de l'exposició està dedicat a un episodi poc conegut, però de gran transcendència: els bombardejos sobre les centrals hidroelèctriques amb l'objectiu de paralitzar la indústria catalana. Aquests atacs es van succeir durant tot l'any 37 i els primers mesos del 38 i van fer arribar de sobte els horrors de la guerra a unes poblacions que fins a aquell moment se n'havien mantingut allunyades.
Manuel Carrasco i Formiguera
Del 9 al 30 de setembre
Seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs
Pl. de la Catedral, s/n
Lleida
Inauguració: dilluns, 9 de setembre, a les 19 h
Horaris de l'exposició:
De dilluns a divendres, de 8 a 14 h i de 17 a 21 h
Dissabte: d'11 a 14 h i de 17 a 21 h
Diumenge: d'11 a 14 h

La mostra, produïda pel  Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, és un homenatge a la figura del polític i advocat afusellat pels franquistes.
Xerrada
Dimarts, 24 de setembre, a les 19.30 h
Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, pl. Catedral, s/n
Lleida
A càrrec de Josep Maria Soler i Sabater, i amb la presència del fill de Carrasco i Formiguera, Raimon Carrasco i Azemar, i del director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.
Catalunya Bombardejada a Mediona
Del 10 al 30 de setembre
Inauguració: 10 de setembre, a les 19 h
Molí, 25
Sant Joan de Mediona
Mediona
Horaris d'exposició:
De dilluns a divendres, de 16.30 a 20 h
Divendres al matí, de 10 a 12 h

Mediona acull l'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes". Aquesta exposició itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de 5.000 víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic de nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
Exposició 'Joaquim Amat-Piniella: Escriure contra el silenci.' a Barcelona
Del 15 de setembre de 2013 al 6 de gener de 2014
Museu d'Història de Catalunya
Plaça de Pau Vila, 3
Barcelona
Horaris de l'exposició:
De dimarts a dissabte, de 10 a 19 h
Dimecres, de 10 a 20 h
Diumenges i festius, de 10 a 14.30 h
Dilluns no festius, de 10 a 14.30 h
Tancada 25 i 26 desembre i 1 i 6 de gener

Des del diumenge 15 de setembre ja es pot visitar al Museu d'Història de Catalunya la mostra "Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci". L'exposició -que constitueix un dels plats forts del centenari del seu naixement- ofereix una visió de conjunt sobre la figura i l'obra de l'escriptor manresà a través d'un recorregut per les quatre grans etapes històriques de la seva vida: la República, la Guerra Civil, l'exili i la deportació, i l'exili interior i el franquisme.

La mostra ofereix per primer cop una perspectiva completa d'Amat-Piniella, que va més enllà de l'obra K.L. Reich, ja que aprofundeix aspectes com el seu activisme cultural i polític i l'exercici del periodisme. El recorregut per la proposta vincula la seva figura amb l'anomenada "generació sacrificada", formada per escriptors com Salvador Espriu, Mercè Rodoreda o Pere Calders, als quals l'esclat de la Guerra Civil va estroncar les carreres literàries respectives.

La mostra  incorpora documents fins ara inèdits, entre els quals destaquen diferents cartes escrites des del front de guerra, o un exemplar de la novel·la El casino dels senyors dedicat i signat per Amat-Piniella el 2 de gener de 1960, moments abans de ser expulsat de Manresa per un dirigent falangista.

Concebuda per reivindicar la memòria de l'escriptor manresà, l'exposició no tan sols pretén informar per mitjà de textos, imatges i objectes, sinó que també vol emocionar a través dels sentits, per mitjà de recursos escenogràfics amb una alta càrrega simbòlica. És el cas dels llibres oberts i suspesos en l'aire -símbol de l'esclat cultural de l'etapa republicana- o les filferrades amb fragments adherits de K.L. Reich, que volen ser una metàfora de l'experiència concentracionària al camp de Mauthausen.
Expo KL Reich Biblioteca Andreu Nin
Del 27 de setembre al 23 d'octubre
Biblioteca Cal Gallifa,
Passeig Gallifa, 1
Sant Joan de Vilatorrada
Horaris
Dijous i dissabtes al matí, de 10 a 13 h
De dilluns a divendres a la tarda, de 15.30 a 20.30 h

En l'any de la commemoració del centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella, el Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Manresa han produït una exposició itinerant sobre la seva obra.

L'exposició "KL Reich: la veu de l'infern nazi", pretén contribuir, per mitjà de la combinació d'imatges i textos -entre els quals hi ha una selecció de fragments de la mateixa novel·la de Joaquim Amat-Piniella-, a promoure l'interès per la lectura a l'entorn de l'obra més representativa de l'autor manresà.

La mostra itinerant ha estat produïda de manera conjunta entre l'Ajuntament de Manresa i el Memorial Democràtic, amb motiu del centenari de Joaquim Amat-Piniella, i ha estat inclosa dins la programació del Consorci de Biblioteques de Barcelona.
Amunt

:: Premis

Mostra de curtmetratges per a la identitat
Termini de presentació de curts fins al 30 de setembre

L'Associació Crear per la Identitat i la Memòria (ACIM) organitza la III Mostra de Curtmetratges per la Identitat - Catalunya i convida els autors a presentar-hi les seves produccions. La Mostra tindrà lloc a Barcelona el mes de desembre de 2013, a la seu de la Casa Amèrica Catalunya, i reunirà curtmetratges que abordin tot el que comporta el robatori de la identitat: reconeixement, recuperació i conseqüències personals i socials.
La Mostra té l'objectiu de promoure, mitjançant el cinema, un espai que analitzi i debati el tema del robatori de la identitat en les dimensions cultural, psicològica, social i biològica.
Amunt

:: Teatre

Estrena del musical
Del 26 de setembre al 27 d'octubre
Teatre del Raval
Sant Antoni Abat, 12
Barcelona
Dijous, divendres i dissabte, a les 21.30 h, i diumenge a les 18.30 h
Durada: 2 h (sense entreacte). Preu: 22 euros. Espectacle musical en català.

Estrenat al Teatre Arcola de Londres l'any 2011 amb gran èxit de crítica i públic, arriba finalment a Catalunya el cèlebre musical 'Goodbye Barcelona'. Obra de Judith Johnson i KS Lewkowicz, el musical narra la història d'en Sam, un jove anglès de 18 anys que marxarà de Londres l'any 1936 per unir-se a les Brigades Internacionals, i de la seva mare, Rebecca, que el seguirà.
Si el 28 d'octubre de 1938, més de 250.000 persones van poder acomiadar-se dels brigadistes quan desfilaven pels carrers de Barcelona, enguany, 75 anys després, al Teatre del Raval es pot gaudir d'aquest musical que els ret homenatge. L'obra està inspirada en la vida d'aquelles persones que, provinents de més de cinquanta països diferents, no es van quedar de braços creuats i decidiren venir a Espanya per combatre l'amenaça del feixisme.
Amunt

:: MUME

26-29 de setembre a Girona - la Jonquera - Portbou

Del 26 al 29 de setembre tindrà lloc el Simposi Walter Benjamin, organitzat pel MUME, la Universitat de Girona, el Zentrum für Literatur und Kulturforschung Berlin (Zfl Berlin)  i l'Ajuntament de Portbou, i amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Nau Côclea.

Aquest any el Simposi està centrat en molts temes compartits pels escrits de Walter Benjamin i la literatura de W.G. Sebald, com ara l'exili, l'experiència i la crítica de la violència, el trauma i el xoc, la relació del testimoniatge i la literatura, la memòria i la història, el "temps-ara" d'allò perceptible, el pensament en imatges, la figurativitat de l'escriptura, la fotografia... Les conferències versaran sobre el tractament que Benjamin hi donà i la manera com els textos i les imatges de Sebald s'hi refereixen.
En el cicle de conferències hi participaran, entre d'altres, Sigrid Weigel (Zfl Berlin);
Peter Fenves (Northwestern University); Carol Jacobs (Yale University); Claudia Öhlschläger (Padeborn University); Anna Soler Horta, guanyadora del Premi Internacional Walter Benjamin 2012; José M. González García (Consell Superior d'Investigacions Científiques), i Anna Montané Forasté (UB).

Dins del actes programats hi ha la inauguració del projecte i la presentació de la traducció catalana de Berliner Kindherit um 1900 (lectura a càrrec de Sílvia Bel), la lectura de fragments d'Els emigrats de W.G. Sebald, el veredicte Premi Internacions Walter Benjamin 2013 - assaig, i  un acte d'homenatge a Walter Benjamin al cementiri de Portbou, amb ofrena floral i parlaments diversos.
La Shoha a Europa
Fins al 15 de setembre
Mume
Major, 43-47
La Jonquera
Horaris: consultar al web

En aquesta mostra es proposa una visió global de la Shoah a Europa des del naixement i creixement del nazisme fins al procés de Nuremberg. Amb un remarcat component pedagògic, a l'exposició s'hi pot fer un recorregut per les diferents etapes de la persecució dels jueus. També ofereix una visió general de les reaccions polítiques i militars dels estats i nacions en relació amb aquesta tragèdia.
Aquesta exposició proposa una visió global de la Shoah a Europa des del naixement i creixement del nazisme fins al procés de Nuremberg. S'hi pot fer un recorregut per les diferents etapes de la persecució dels jueus. També s'ofereix una visió general de les reaccions polítiques i militars dels estats i nacions en relació amb aquesta tragèdia. L'exposició  consta de 28 panells informatius sobre l'Holocaust a Europa, l'ascens dels nazis, la persecució i la matança de persones i les condicions infrahumanes de les víctimes. Ha estat organitzada pel Memorial de la Shoa i comissariada per Georges Bensoussan.
Amunt

:: 75è Aniversari de la Batalla de l'Ebre

III Jornades commemoratives de la construcció del Camp d'Aviació de la Sénia
Dissabte 14 de setembre, a les 10 h
Carretera de la Sénia a Sant Rafael de Maestrat (CV-100)
La Sénia

Al 1937, un any després que esclatés la Guerra Civil, les autoritats republicanes decidiren construir un aeròdrom militar al terme municipal de la Sénia, atenent la seva situació estratègica (equidistant entre Barcelona i València i ben comunicada amb les estacions ferroviàries de Tortosa, Ulldecona i Vinaròs). El mes de setembre d'aquell any, sense estar acabat del tot, van fer-hi estada els primers pilots espanyols i soviètics. Tanmateix, a l'abril de 1938 el camp d'aviació seria ocupat per les tropes franquistes i passaria a ser utilitzat per la Legió Còndor alemanya. Els alemanys hi experimentaren noves tàctiques de combat, aparells i material, i van convertir la base de la Sénia en un dels aeròdroms franquistes més importants destinats als constants serveis del front de l'Ebre.

El camp d'aviació és un espai històric i patrimonial parcialment conservat, forma part de la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya i continua vinculat a la memòria recent de la població amb nombroses referències orals, documentals i gràfiques que es podran veure durant les III Jornades commemoratives.
Exposició
Del 28 setembre al desembre
Inauguració: dissabte 28 de setembre, a les 18 h
Sala d'exposicions temporal Antoni Garcia 
Museu de Tortosa,
Rambla Felip Pedrell, 3
Tortosa
Horaris de visita:
De dimarts a dissabte: de 10 a 13:30 h i de 16 a 19 h
Diumenges i festius: d'11 a 13.30 h

Fent servir com a títol l'expressió de l'escriptor i corresponsal de guerra americà Ernest Hemingway, "sota un núvol de pols groga", l'exposició vol recordar i explicar els bombardejos que patí la ciutat de Tortosa i els efectes sobre la població. En el marc del 75è aniversari d'aquells tràgics esdeveniments, l'exposició és el resultat d'un procés de recerca, investigació i recollida de testimonis orals que ha comptat amb la participació dels veïns i veïnes de la ciutat.

La mostra s'articula, principalment, a partir d'una selecció acurada de prop de 25 fotografies que provenen de la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE), però que es complementen també amb altres documents originals i reproduccions tant procedents de l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre com de l'Ajuntament de Tortosa, així com amb imatges en mans de particulars.
Brigades Internacionals
Dimarts 24 de setembre, a les 11 h
Plaça de l'Església del poble vell de Corbera d'Ebre
Corbera d'Ebre

En el marc dels actes commemoratius del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre (1938-2013), es farà aquest homenatge al brigadistes britànics que lluitaren en la Guerra Civil espanyola.

Promogut per l'Ajuntament de Corbera d'Ebre, l'Associació del Poble Vell i  l'International Brigades Memorial Trust (IBMT), l'acte també compta amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. En el seu transcurs s'homenatjarà la memòria dels prop de 2.300 voluntaris britànics que van abandonar el seu país per plantar cara al feixisme enfrontant-s'hi en terres espanyoles i, en especial , a aquells que sacrificaren la seva vida per la llibertat en la darrera gran batalla de la Guerra Civil, la Batalla de l'Ebre.
Amunt