dissabte, 29 de novembre del 2014

Libro Memorias de un superviviente de los asesinatos de Atocha


http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2014/11/28/memorias-superviviente-asesinatos-atocha/1194336.html

Joaquín Navarro relata en un libro sus años de lucha sindical en CC OO de Madrid y Valencia - Ayer presentó «Aprendiendo de los trabajadores»

28.11.2014 | 01:11
Memorias de un superviviente de los asesinatos de Atocha
Memorias de un superviviente de los asesinatos de Atocha
El 24 de enero de 1977 tres pistoleros vinculados a los movimientos de extrema derecha asesinaron en un despacho laboralista de CCOO en la calle Atocha de Madrid a tres abogados, un estudiante de derecho y a un administrativo, dejando además a cuatro heridos. Los asesinos iban en busca de Joaquín Navarro, dirigente del Sindicato de Transportes de CCOO en Madrid y de la huelga del transporte de viajeros, que había concluido en aquellos días arrancando un importante triunfo a la patronal del sector. Navarro iba a explicar esa victoria sindical en una asamblea. Una invitación fortuita para tomar una cerveza le salvó de una muerte segura. Tras el tiroteo, Joaquín sabía que era uno de los objetivos y sus compañeros lo escondieron. «Me ocultaron en Madrid en cuatro sitios diferentes. No pude ir ni al entierro y no estuve seguro hasta que me llevaron al extranjero», explicó ayer a Levante-EMV este miembro histórico del Partido Comunista de España (PCE).

Esta historia, pero también su lucha sindical en el sector del transporte tanto en Madrid como en Valencia, donde fue uno de los líderes de los trabajadores de la EMT, los relata en primera persona en sus memorias, que ha titulado «Aprendiendo de los trabajadores» (editado por la Fundación de Estudios e Iniciativas Sociolaborales). Ayer por la tarde las presentó en la Facultad de Historia de la Universitat de València de la mano del Sindicat d'Estudiants y el Militante. La lucha de Navarro continúa hoy a sus 82 años.

«Recorrí todas las empresas del sector del transporte durante cuatro años para saber cómo pensaban los trabajadores. Por eso el libro se llama 'Aprendiendo de los trabajadores'», afirmó este veterano sindicalista, quien recordó que «se aprende escuchando más que hablando». Joaquín contó que «entraba en las empresas para conocer la forma de trabajar de cada una y sus maneras de explotar». «Cuando me ganaba la confianza de los trabajadores dejaba preparadas las cosas y me pasaba a otra empresa», apuntó. Así estuvo cuatro años, trabajando incluso en la empresa del expresidente de la CEOE y ahora preso por corrupción Gerardo Díaz Ferrán, hasta que consiguió su primer parón en la empresa catalana Julia. De ahí a la huelga general, un paso.

«Tras una huelga en la empresa Julia me despidieron. Me dieron 250.000 pesetas para la indemnización. Dije que sería para el partido, doné la mitad y la otra la usé para sobrevivir mientras estaba en el paro. Estaba en la lista negra y nadie me quería contratar», explica sobre los años duros del final de la dictadura.

Tras el éxito de la huelga, tres matones fueron a por él protagonizando los atentados de Atocha. Tuvo que huir al extranjero. «Estuve recorriendo varios países de Europa», afirma. Posteriormente regresó a Madrid y desde allí saltó a Valencia. Para conocer esa etapa habrá que leer sus memorias.

67 Butlletí Memòria Democràtica


 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
# 67
Butlletí Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Divendres, 28 de novembre de 2014

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals i espectacles
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: Formació
·        :: Homenatges
·        :: Publicacions
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

:: Destaquem

'Veritat i justícia per a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura'
Dimarts, 16 de desembre, a les 19 h
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada
Ausiàs Marc, 40
Barcelona
El Memorial Democràtic ha organitzat, amb la col·laboració de l'Associació Catalana de Juristes Demòcrates (ACJD) i del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), la taula rodona "Veritat i justícia per a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura".
L'objectiu de la taula rodona és oferir una exposició pública del procediment judicial presentat davant els tribunals de l'Argentina amb referència a les presumptes responsabilitats pels crims perpetrats durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Durant l'acte es presentarà també el llibre La repressió franquista i la revisió jurídica de les dictadures. II Col·loqui Internacional Memorial Democràtic (n. 1 de la col·lecció Documents del Memorial Democràtic).
La presentació anirà a càrrec d'Andrés Pérez, advocat i president de l'ACJD; Josep Xavier Hernández, director del CEJFE, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic. Intervindran a la taula José María Mena, exfiscal cap del Tribunal Superior Justícia i expresident de ACJD, i Carlos Slepoy, advocat de la Coordinadora Estatal de Apoyo a la Querella Argentina (CEaQUA).
L'acte comptarà amb la participació dels denunciants i testimonis de la repressió franquista; Merçona, Imma, Carme i Montserrat Puig Antich, germanes de Salvador Puig Antich; Antonio Martos, germà de Cipriano Martos i Carles Vallejo, entre d'altres.
Homenatge al Camp de la Bota
Diumenge, 14 de desembre, a les 12 h
Monument Fraternitat
Fòrum de les Cultures

Barcelona
Entre 1939 i 1952, la dictadura franquista executà a Barcelona prop de 1.717 persones. La majoria d'elles foren afusellades al Camp de la Bota, on actualment s'hi troben les instal·lacions del Fòrum de les Cultures.
El Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Barcelona han organitzat, amb la col·laboració de l'Associació Pro-Memòria als Immolats de Catalunya, un homenatge en record de les víctimes republicanes afusellades en aquest indret.
L'acte tindrà lloc al peu del monument Fraternitat (plaça del Fòrum) a les 12 h. Intervindran el president i vicepresident de l'Associació Pro-Memòria als Immolats de Catalunya, Pere Fortuny i Lluís Serra; la filla d'Agustí Soler, alcalde de Sant Joan de Vilatorrada afusellat al Camp de la Bota, Rosa Serra; l'historiador Joan Corbalán; el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, i el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí.
Amunt

:: Audiovisuals i espectacles

IV Mostra de Curtmetratges per la Identitat
Del 3 al 5 de desembre
Cinemes Girona
Girona, 175
Barcelona
Casa Amèrica de Catalunya
Còrsega, 299
Barcelona
La mostra, organitzada per l'Associació Crear per la Identitat i la Memòria (ACIM), arriba enguany a la quarta edició. S'hi podran veure una vintena de curtmetratges produïts a l'Argentina, Bolívia, el Brasil, Colòmbia, Espanya, els Estats Units, França, l'Iran, l'Iraq, Itàlia, el Regne Unit, els Països Baixos, Polònia, Turquia, Síria i Singapur. El denominador comú és que parlen, des de diferents perspectives, del que representa el robatori de la identitat, i de les conseqüències personals i socials que comporta.
La mostra compta, entre d'altres, amb la col·laboració del Memorial Democràtic, la Casa Amèrica Catalunya i els Cinemes Girona.
'Una mirada enrere'

Divendres, 19 de desembre, a les 21 h
Auditori de Girona
Pg. de la Devesa, 35
Girona

'Una mirada enrere, i el cor es va trencar en mil bocins...' Així de colpidor és el text que canta la protagonista de l'obra intentant expressar el buit emocional just en el moment de travessar la frontera entre Catalunya i França, el febrer del 1939.
'Una mirada enrere' és el recull de peces musicals que presenta el compositor Paco Viciana per homenatjar la Catalunya que va resistir la bogeria feixista d'aquella època. L'espectacle inclou dues obres de caràcter històric, 'Homenatge a Catalunya' i 'Exili', i comptarà amb més de 150 artistes en escena i projecció visual a gran pantalla. A més, hi ha programades diverses activitats paral·leles prèvies a l'estrena.
Amunt

:: Espais de memòria

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 7 de desembre, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà
Pl. de Dolors Clua, 13
Gavà
Preu: 4€. Entrada reduïda: 2,5 €
Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Amunt

:: Exposicions

'Carrasco i Formiguera. Una vida per a la llibertat' a Tiana
Del 4 al 23 de desembre
Inauguració: Dijous, 4 de desembre, a les 19 h
Biblioteca Can Baratau
Lola Anglada, 10
Tiana
Horari:
De dilluns a divendres, de 16 h a 20.30 h
Dimarts i dissabte: de 10 a 14 h
Aquesta exposició, comissariada per Quim Torra, repassa la trajectòria política i humana de Carrasco i Formiguera. Advocat de formació, home de família, ciutadà compromès i polític d'ideals i conviccions, va dedicar la seva vida al recobrament dels drets nacionals de Catalunya i a la salvaguarda dels valors cristians, de justícia social i de democràcia.
A través d'objectes, fotografies i filmacions particulars, la mostra dóna a conèixer la dimensió humana i més personal del polític, i fa palesa la importància de la seva família en el seu itinerari vital.
'La Maternitat d'Elna'
Del 6 al 22 de desembre
Inauguració: Dissabte, 6 de desembre, a les 12 h
Casal de cultura
Eres, 6
Ribes de Freser
La infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va llogar el Castell d'en Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna, i hi va instal·lar una maternitat per acollir parteres procedents dels diferents camps de de concentració de la zona. Uns sis-cents infants van néixer a la maternitat, que va tancar les portes el 1944. Van ser, majoritàriament, fills d'exiliades republicanes. La mostra ha estat produïda pel Memorial Democràtic.
'Catalunya bombardejada'
Fins al 12 de desembre
Sala d'exposicions
Av. Pas d'Arró, 7
Vielha
Horari:
De dimarts a diumenge, de 19 a 21 h
Aquesta exposició, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs feixistes durant la Guerra Civil. La mostra destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
Un apartat està dedicat a un episodi poc conegut: els bombardejos sobre les centrals hidroelèctriques amb l'objectiu de paralitzar la indústria catalana.
'Catalunya bombardejada'
Fins al 14 de desembre
Centre Cultural els Postals
Av. Pau Casals, 16
Castellbisbal
Horaris:
Dissabtes, de 18 a 21 h, i diumenges, de 12 a 14 h i de 18 a 21 h
Aquesta exposició itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
'Pssst!... passa-ho!' a Olot
Fins al 5 de gener de 2015
Arxiu comarcal de la Garrotxa
Pl. del Puig del Roser, 1
Olot
Horari:
De dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 15.30 a 18 h
Primer dissabte de cada mes (novembre, desembre i gener) obert al matí, de 9 a 14 h
La mostra proposa una mirada a la lluita antifranquista mitjançant els fullets de mà produïts per tota mena d'organitzacions i militants antifranquistes.
Bona part dels documents seleccionats corresponen al Fons del CEHI, dipositat a la Biblioteca Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. L'exposició ha estat organitzada pel Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI) de la Universitat de Barcelona i el Memorial Democràtic, i amb la col·laboració de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat.
Amunt

:: Formació

Conversa pedagògica
Dijous, 4 de desembre, a les 17.30 h
Sala de plens del Departament d'Ensenyament
Via Augusta, 202
Barcelona
El Departament d'Ensenyament organitza, cada mes, les 'Converses pedagògiques'. Es tracta d'una activitat adreçada als docents amb l'objectiu de debatre sobre temes d'actualitat pedagògica fonamentals per a l'escola.
La proposta de desembre, sota el títol 'Mantenir viva la memòria', comptarà amb la participació de Marta Simó i Susanna Sigiran, membres del Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust, que parlaran de la seva experiència com a professores i de la feina duta a terme des del Grup de Treball.
Lliçons de la Guerra Civil i de la postguerra
Dimarts, 16 de desembre, a les 16 h
Universitat Pompeu Fabra
Plaça de la Mercè, 10
Barcelona
L'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives i el Memorial Democràtic han organitzat aquest conferència a càrrec de l'historiador de la Universitat de Saragossa José Luís Ledesma.
El ponent està especialitzat en la violència durant la Guerra Civil i la postguerra, amb un èmfasi particular a la zona republicana. També ha desenvolupat altres línies de treball, com la II República i el Front Popular, i l'anticlericalisme espanyol contemporani. Actualment treballa en la reavaluació de l'anticlericalisme espanyol en la dècada de 1930, una història social de la violència a l'Aragó i la peparació, amb el professor de ciències polítiques Stathis Kalyvas, d'un volum col·lectiu sobre la violència en les guerres civils europees de la primera meitat del s.XX.
Amunt

:: Homenatges

Dos metges en temps de guerra (1936-1939) Frederic Duran i Jordà i Norman Bethune
Dimecres, 3 de desembre, a les 18.30 h
Auditori del Departament de Governació i Relacions Institucionals
Via Laietana, 26
Barcelona
El Memorial Democràtic ha organitzat un homenatge en record a dos metges brillants que, amb els seus coneixements, van contribuir decisivament en el salvament de vides durant la Guerra Civil: els doctors Frederic Duran i Norman Bethune. Frederic Duran va ser el director del Servei de Transfusió de Sang de l'Exèrcit de la República, i el metge Norman Bethune, un dels metges voluntaris del Servei que més va destacar.
Frederic Duran  va crear les primeres reserves de sang de donants voluntaris per a ús militar i civil. Els seus coneixements i la seva experiencia també van ser la base del banc de sang anglès per a transfusions a les portes de la II Guerra Mundial i dels futurs serveis de transfusió de sang a la resta del món.
Amunt

:: Publicacions

'Catalunya en transició. Del passat al present. III Col·loqui internacional Memorial Democràtic'
El Memorial Democràtic ha publicat el quart volum de la col·lecció Documents. Es tracta de 'Catalunya en transició. Del passat al present. III Col·loqui Internacional Memorial Democràtic'. El llibre es pot adquirir a la Llibreria de la Generalitat de Catalunya.
Els dies 13, 14 i 15 de novembre de 2013 va tenir lloc el III Col·loqui Internacional Memorial Democràtic. Les ponències que conté aquest volum són les dels experts que hi van participar. Els autors són Álvaro Soto, Francesc Torralba, Antoni Segura, Jordi Maluquer, Xavier Casals, Cesáreo Rodríguez-Aguilera, Josefina Cuesta i Jordi Pigem.
'República i guerra a Sant Andreu de Palomar'

Dimarts 2 de desembre, a les 20 h
Bar Versalles
Gran de Sant Andreu, 255
Barcelona

Els historiadors Jordi Rabassa-Massons i Pau Vinyes i Roig presentaran dimarts 2 de desembre el projecte de recerca que han realitzat al voltant de la II República a Sant Andreu de Palomar (Barcelona). Arran d'aquest projecte s'editarà un llibre il·lustrat i es mostrà en una exposició.
L'acte, que tindrà lloc a l'emblemàtic bar Versalles de Sant Andreu, el presentarà Jaume Domènech, historiador i expresident de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar. Acompanyarà al piano el músic Manuel Carmona Barrio.
Els andreuencs que vulguin participar en el projecte amb documents, cartells o experiències poden enviar un correu a vinyespau@gmail.com o trucar al telèfon 647 301 477.
Amunt

:: MUME

II Premi Internacional Walter Benjamin
El Museu Memorial de l'Exili (MUME) ha publicat les bases del II Premi Internacional Walter Benjamin. El MUME convocarà el premi al 2015, amb el patrocini de la Diputació de Girona.
El premi, biennal i de 4500 euros, parteix del caràcter transversal de l'obra de Walter Benjamin. Vol donar suport a la tasca que desenvolupen professionals vinculats amb estudis sobre art, fotografia, arquitectura, urbanisme, cinema, filosofia, història, literatura, sociologia, entre d'altres. Es consideraran prioritaris els projectes que tinguin presents qüestions relacionades amb la història i la memòria del s.XX. Els treballs es poden presentar en català, castellà, anglès o francès. El període d'admissió serà de l'1 al 30 de juny de 2015 (ambdós inclosos).
'Josep Narro. Dibuixar la veritat nua dels camps del Rosselló (1939-1941)'
Fins al 29 de març de 2015
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Major , 43
La Jonquera
L'exposició, feta a partir d'un fons propi del MUME, mostra més de 100 dibuixos sobre l'estada en diferents camps de concentració del dibuixant català Josep Narro.
El 7 de febrer de 1939, després de passar la frontera, Josep Narro fou internat al Camp d'Argelers. Aquest camp, obert per les autoritats militars amb presses a la platja per fer front a l'afluència massiva de refugiats republicans espanyols, estava desproveït de qualsevol instal·lació.
Els retrats, d'una gran noblesa acadèmica, resten com a testimoniatge del seu compromís de mantenir la dignitat dels homes i les dones marginats però plens d'una gran humanitat.
L'exposició ha estat organitzada amb la col·laboració amb l'Ajuntament d'Elna, i el curador és Eric Forcada, historiador de l'art.
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 28 de desembre
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h
El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili (MUME) obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-309X