dijous, 4 de maig del 2017

# 94 Butlletí Memòria Democràtica Memorial Democràtic




Memorial Democràtic
Dimecres, 03 de maig de 2017Imprimeix | Butlletins anteriors
Memorial Democràtic

Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

  • Memorial Democràtic
  • https://www.facebook.com/memorialcat
  • twitter.com/memorialcat
  • 'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

Trobada d'Elnes i Naels a Barcelona
Diumenge, 28 de maig, a les 11h
Recinte Maternitat
Travessera de les Corts, 131
Barcelona
Activitat gratuïta
El 28 de maig tindrà lloc, al Recinte Maternitat de Barcelona, la sisena trobada de nenes Elna i nens Naels. Aquesta iniciativa del Memorial Democràtic i l'Ajuntament de la Vil·la d'Elna consisteix en una jornada lúdica i d'homenatge a les persones i entitats que van fer possible la Maternitat d'Elna.
Durant la trobada, que enguany recorda també el 80è aniversari de la creació de l'Ajuda Suïssa, es duran a terme diverses activitats per la mainada: jocs de fusta clàssics, taller de pintura de mandales, la biblioteca humana de la mà del Servei Civil Internacional a Catalunya i moltes altres activitats. Entre tots i totes construirem un Mandala per la Maternitat a càrrec de Caro von Arend. La jornada acabarà cap a les 13 hores amb una foto de família. Joanjo Bosk i Montse Castellà posaran música a un dia especial per als infants que hi participin.
Seminari 'La memòria i el còmic'
El Memorial Democràtic i el Departament d'Ensenyament organitzen el seminari "La memòria i el còmic" adreçat a professorat de secundària i públic general.
El seminari, que comença el 4 de maig, és gratuït i té com a objectiu donar a conèixer el potencial didàctic del còmic i la novel·la gràfica per aproximar-nos a la història contemporània. Els participants adquiriran coneixements per fer-los servir a les aules de la mà d'alguns dels principals experts en memòria i còmic.
Les sessions són obertes també al públic general. El seminari ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i el Departament d'Ensenyament amb la col·laboració de les editorials Norma Còmics i Astiberri. Els docents s'hi poden inscriure al web del Departament d'Ensenyament. Els particulars que hi vulguin assistir han d'enviar les seves dades (nom, cognoms, DNI i telèfon) al Memorial Democràtic (memorialdemocratic@gencat.cat).
Amunt

::Commemoracions i homenatges

72è aniversari de l'alliberament de Mauthausen
6 i 7 de maig
Camp de concentració de Mauthausen
Àustria

El Govern de Catalunya participarà el 6 i el 7 de maig en els actes commemoratius del 72è aniversari de l'alliberament del camp de concentració nazi de Mauthausen (Àustria).
El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, encapçalarà la comitiva catalana. Comptarà amb la presència del delegat del Govern a Àustria, Adam Casals, la directora de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia; el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Plàcid Garcia-Planas, l'Associació Amical de Mauthausen i d'altres entitats memorialístiques.
Dissabte, 6 de maig, a les 16 h, la comitiva catalana visitarà el crematori i el memorial de Gusen, on també faran una ofrena floral. Diumenge, 7 de maig, a les 9 h, el conseller Romeva, acompanyat per la delegació catalana, participarà en un acte de record del govern català a totes les persones deportades als camps nazis en el marc de la Commemoració Internacional de l'alliberament del camp.
Recuperem la memòria històrica. La Guerra Civil a Martorelles
Divendres, 12 de maig
19.15h Inauguració d'un monument a Lluís CompanysPlaça de la Sardana
Martorelles

20.00 h Homenatge a les persones represaliades pel franquisme
Celler de Carrencà. Avinguda Piera, s/n
Martorelles


L'Ajuntament de Martorelles ha organitzat un acte per recuperar la memòria històrica del municipi mitjançant els judicis sumaríssims oberts a persones nascudes o residents a al municipi. L'acte constarà de dues parts. En primer lloc, s'inaugurarà un monument a Lluís Companys, de l'escultor Ricard Mira, i en segon lloc es lliurarà a les persones represaliades i les seves famílies una còpia de l'expedient que s'ha trobat a l'Arxiu del Tribunal Militar Tercero.
Per posar en context aquests expedients es projectarà un vídeo amb entrevistes als familiars d'alguns dels represaliats i l'historiador Joan Corbala oferirà la conferència "Justícia, no venjança".
80è aniversari de l'enfonsament del
27, 28 i 30 de maig
Malgrat de Mar i Mataró
El Servei d'arxiu municipal de l'Ajuntament de Malgrat de Mar i els historiadors Sònia Garangou i Alan Warren han organitzat actes d'homenatge a Malgrat de Mar i Mataró amb motiu del 80è aniversari de l'enfonsament vaixell 'Ciudad de Barcelona'.
El 30 de maig de 1937, un torpede provinent d'un submarí italià a les ordres de l'exèrcit franquista va enfonsar, davant de Malgrat, el vaixell de la companyia transmediterrània "Ciudad de Barcelona".
El vaixell, que transportava brigadistes internacionals, havia salpat de Marsella amb la intenció d'arribar a Barcelona. L'enfonsament va comportar un nombre considerable de morts i va despertar la solidaritat de la població de Malgrat, que va fer el possible per rescatar els supervivents.
Amunt

::Conferències i jornades

Trobada internacional sobre memòria històrica i exili amb perspectiva de gènere
15, 16 i 17 de maig
Agència Catalana de la Joventut
Calàbria, 147
Barcelona
Els dies 15 al 17 de maig tindrà lloc a Barcelona una trobada internacional que abordarà les aportacions de les persones exiliades en els processos de memòria històrica a Catalunya, Colòmbia, Guatemala i El Salvador, amb una perspectiva de gènere.
La trobada posarà l'accent en el rol de les dones colombianes exiliades a l'Estat espanyol i altres països europeus, alhora que afavorirà un intercanvi d'experiències amb participants provinents dels quatre països participants. Es faran dues jornades de treball intern amb participants catalans i llatinoamericans vinculats a la memòria històrica i la construcció de la pau, i una jornada pública el dimarts 16 de maig. 
La recuperació de la memòria històrica a Osona
26 de maig
Sala dels Mecenes
Casa Convalescència (UVic-UCC)
Dr. Junyent, 1
Vic
La jornada "La recuperació de la memòria històrica a Osona" vol donar la veu a totes aquelles persones, grups i entitats que preserven, estudien i difonen el llegat dels qui van viure la Guerra Civil i el franquisme.
La conferència inaugural "Les polítiques de la memòria a l'Espanya democràtica: limitacions i insuficiències", serà a càrrec de Borja de Riquer, professor emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona, presentat per Gerard Corbella, cap de l'Àrea de Continguts del Memorial Democràtic.
Amunt

::Espais de memòria

Les Brigades Internacionals a Castelldefels
Del 18 de maig a l'1 d'octubre 
Museu de l'Hospitalet-Casa Espanya
Joan Pallarés, 38
L'Hospitalet de LlobregatDe dimarts a divendres, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h
Dissabtes i diumenges, d'11 a 14 h
Dilluns tancat
Accés lliure
Les Brigades Internacionals van ser unes unitats militars formades, principalment, per voluntaris estrangers amb profundes conviccions antifeixistes.
Amb aquesta exposició, produïda per l'Ajuntament de Castelldefels, el Museu de l'Hospitalet  ens apropa a uns fets transcendents de la nostra història contemporània. La mostra és un homenatge a aquests homes i dones d'arreu del món que en uns temps molt difícils van decidir lluitar en contra del feixisme.
Activitats del Museu Memorial de l'Exili (MUME) a l'abril
El MUME proposa visitar les exposicions temporals "Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer", que es podrà veure fins al 2 de juliol de 2017, i "D'orificis al mur", a l'espai "Art i Memòria. Propostes artístiques contemporànies", instal·lació de l'artista Roser Bover, basada en una sèrie d'imatges de refugiats sirians descarregades d'Internet i recompostes sobre PVC, cables d'alumini i paper imprès.
Dissabte, 6 de maig, tindrà lloc la darrera de les tres rutes pels "Camins de l'exili" amb el Museu d'Història de Girona (MHG). Es tracta del recorregut "Girona-La Jonquera-Argelers", i inclou visites guiades a les sales de la Guerra Civil del MHG i al MUME, a la Mina Canta de la Vajol i diversos espais d'Argelers (el Cementiri dels espanyols, la platja i el centre d'interpretació i Memorial del Camp de concentració d'Argelers). La ruta inclou el transport amb autobús i guiatges de Jordi Font i Salomó Marquès (horari de 8.20 h a 20 h).
D'altra banda, els dies 18, 20 i 21 de maig, el Museu ha organitzat jornades de portes obertes amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2017. El 18 de maig tindrà lloc, també a les 11 h, el taller "La maleta dels insomnis" del fotògraf Miquel Ruiz. És obert i hi participaran grups d'alumnes de l'IES La Jonquera.
El 25 de maig, de 16 a 19 h, tindrà lloc a l'IES Olivar Gran una activitat al voltant d'una petita exposició temporal que conté documents i objectes procedents del fons del MUME.
D'altra banda, com cada darrer diumenge de mes, el MUME es podrà visitar gratuïtament de 10 a 14 h. El MUSEU ofereix també una visita guiada gratuïta el 28 de maig a les 11 h (cal reservar prèviament per telèfon o bé per correu electrònic al 972 55 65 33 / info@museuexili.cat).
Premi Internacional Memorial Walter BenjaminEl MUME ha convocat les bases de la III Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin, que compta amb el patrocini de la Diputació de Girona i la col·laboració de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili de la Universitat de Girona.
Consorci Memorial de les Terres de l'Ebre
El COMEBE acull, fins al 7 de maig, l'exposició del Memorial Democràtic "Montserrat Roig, cronista d'un temps i d'un país". Es pot visitar de dimarts a diumenge al Centre d'Interpretació 115 dies, de Corbera d'Ebre.
D'altra banda, dissabte, 21 de maig, el COMEBE proposa la ruta "La xarxa sanitària a Batea", d'11 h a 14 h (preu: 6 euros). L'activitat inclou la visita guiada pels carrers de la població i el Centre d'Interpretació Hospitals de Sang. També s'oferirà als participants un tast de dolços locals maridats amb el vi de licor guanyador del Concurs de la DO Terra Alta 2016: el Clot d'Encís Ranci, del celler Sant Josep de Vins de Bot.
Amunt

::Exposicions

'Patufet en guerra. La il·lusió de la normalitat'
Fins al 31 d'agostMemorial Democràtic
Peu de la Creu, 4Barcelona
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Dissabtes: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Diumenges: de 10 a 14 h
Accés lliure
La mostra, comissariada per Julià Guillamon, tracta un tema que fins ara no havia estat objecte de prou atenció: com va afectar la guerra civil del 1936-1939 el setmanari més popular de Catalunya i com va reflectir el conflicte en les seves pàgines.
Es tracta d'una exposició amb molts elements gràfics que ens parla de diferents aspectes vinculats amb la guerra, com ara la violència, la propaganda, la gana i la manera com els ciutadans es van anar acostumant a conviure amb la guerra: la dificultat de trobar menjar, les cues,  l'estraperlo... I ho fa amb vinyetes, historietes, audiovisuals, dibuixos d'infants, fotografies i joguines.
Montserrat Roig, cronista d'un temps i d'un país a Móra d'Ebre
Del 8 al 31 de maig
Local Social d'ERC
Societat Obrera
Travessia de Sant Pau, 6
Móra d'Ebre
De dilluns a divendres, de 18.30 h a 20.30 h
Accés lliure
Montserrat Roig, cronista d'un temps i d'un país" proposa un repàs de la trajectòria professional i personal de l'escriptora i periodista.
La vintena de fotografies que mostra són de Pilar Aymerich, l'arxiu familiar Sempere Roig i el fons Montserrat Roig de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Els textos són fragments de peces periodístiques i literàries de l'escriptora i periodista.
L'exposició és una producció del Memorial Memorial Democràtic i l'Associació de Dones Periodistes.
Exposició 'Memòria democràtica a Tarragona, un passat per no oblidar'
Fins al 28 de maig
Seu del Memorial DemocràticPeu de la Creu, 4
BarcelonaHorari: De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h. Dissabtes: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. Diumenges: de 10 a 14 h
Entrada lliure
L'exposició mostra el que va significar l'adveniment de la Segona República espanyola, el cop d'estat i el període de la Guerra Civil a Tarragona. També explica les conseqüències immediates que va tenir l'ascens del franquisme en l'àmbit legislatiu i la repressió contra la població civil, que va implicar el patiment i la mort de milers de persones.
En el marc de la inauguració es portarà a terme una conferència a càrrec de Montserrat Giné, presidenta de l'AVRFT, que durà per títol "Recuperant la memòria democràtica a Tarragona 1939-1948". Serà presentada per Plàcid Garcia-Planes, director del Memorial Democràtic.
Fins al 7 de maig
Cicle de cinema "Les imatges per a la memòria. Iconografia feixista i Guerra Civil espanyola (2016-2019)".
Properes sessions: 15, 22 i 29 de maig
Museu de Terrassa
Carrer de la Font Vella, 28
Terrassa
Entre gener i maig de 1938 es van produir els pitjors bombardejos que l'Aviazione Legionaria italiana va llançar des de Mallorca i altres bases peninsulars. Les bombes van encertar blancs militars i civils a Barcelona, Granollers, Tarragona, Tortosa, Castelló, Sagunt, València, Alacant i altres localitats de la rereguarda republicana.
L'exposició fotogràfica il·lustra, per primera vegada en conjunt, el significat de la intervenció militar de la Itàlia feixista en aquell conflicte intern internacionalitzat.
Es tracta d'una exposició organitzada pel Museu d'Història de Catalunya, en col·laboració amb el Centro di Studi sul Cinema Italiano, i comissariada per Daniela Aronica i Andrea Di Michele.
El Museu de Terrassa ha organitzat també un cicle durant el qual es projecten documentals produïts des de la Itàlia feixista, que s'han pogut localitzar gràcies a un acurat rastreig en diferents arxius europeus. En molts casos, són films que es veuen per primera vegada dins del marc d'aquest cicle. Alguns títols no es van ni estrenar en el seu dia a causa de la precipitació dels esdeveniments a escala internacional.
Rostres de guerra: Cardona, 1936
Fins al 7 de maigAjuntament de CardonaSala  dels ArcsPlaça de la Fira, 1
CardonaEntrada Lliure
Organitza: Ajuntament de Cardona.
L'Ajuntament de Cardona mostra per primer vegada en una exposició fotogràfica amb 48 retrats dels protagonistes de la Guerra Civil al municipi. Han estat escollits entre els 969 que composen un fons, d'autor no identificat, que inclou diferents persones que es trobaven en la localitat durant el període 1936-38.
El conjunt de fotografies constitueix un document excepcional i únic, tant pel seu bon estat de conservació i execució fotogràfica, com perquè ens apropa als rostres protagonistes d'aquells anys en aquesta vila del Bages.
La totalitat de les fotografies mostren una gran diversitat de personatges que afrontaren de maneres ben diferents un dels períodes claus de la nostra història: milicians anarquistes,  membres de la majoria d'opcions polítiques de l'època, cardonins coneguts, miners, soldats que s'instal·laren en el castell durant la guerra i joves que moririen en el conflicte.
'Catalunya Bombardejada' a Itàlia
Saronno: del 18 d'abril al 2 de maig
Pistoia: del 8 al 20 de maig
Monfalcone: 15 de maig
Trieste: 22 de maig
Brescia: 27 de maig
L'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes", produïda pel Memorial Democràtic, es podrà veure al maig a Trieste, Brescia, Monfalcone, Saronno i Pistoia. L'exposició, que ha recorregut més de 50 ciutats d'Itàlia i la Suïssa italiana, ha rebut fins ara més de 20.000 visites.
La mostra recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. Destaca també la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra. La itinerància per Itàlia és una iniciativa del Centro Filippo Buonarrotti, de Milà, amb el suport del Memorial Democràtic.
Amunt

::Premis

Premi de Recerca en Memòria Democràtica
El Memorial Democràtic ha publicat la tercera convocatòria del Premi de Recerca en Memòria Democràtica, que es pot consultar al Diari Oficial de la Generalitat del 18 d'abril d'enguany.
Es tracta d'un premi anual que distingeix treballs de recerca d'estudiants de batxillerat al voltant del foment de la memòria democràtica, entre els anys 1931 i 1980, als Països Catalans.
Per a més informació, contacteu amb el Memorial Democràtic (memorialdemocratic@gencat.cat o bé al telèfon 93 634 73 71).
Amunt

::Programa d'Identificació Genètica

Properes presentacions del Programa d'Identificació Genètica
La directora de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, i la subdirectora de Memòria, Pau i Drets Humans, Mireia Plana, estan presentant arreu del territori el Programa d'identificació genètica de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Es tracta d'una iniciativa coordinada i impulsada pel Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, en col·laboració amb els departaments de Salut i de Justícia.
Durant l'acte es presenten les polítiques de memòria que duu a terme la Generalitat de Catalunya, i en concret el Programa d'identificació genètica: el contingut, funcionament i objectius. Participa també un testimoni de la Guerra Civil i el franquisme o un historiador local, i es clou amb un torn obert d'intervencions.
Les properes presentacions tindran lloc a:
  • Alcarràs, dijous 4 de maig
  • Mollet del Vallès, dimecres 10 de maig
  • Sant Climent de Llobregat, dijous 11 de maig
Amunt

::Publicacions

Presentació del llibre de Mercedes Núñez 'El valor de la memoria'
Dijous, 4 de maig, a les 18.30 h
Seu del districte de Les Corts
Plaça Comas, 18
Barcelona
Dijous, 4 de maig, a les 18.30 h, tindrà lloc a la seu del districte de Les Corts la presentació del llibre 'El valor de la memoria', l'autobiografia de la lluitadora antifranquista i deportada a Ravensbrück Mercedes Núñez.
La presentació anirà a càrrec de Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcaldia de l'ajuntament de Barcelona; Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic; Anna Sallés, presidenta de l'Amical de Ravensbrück; Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens i Pablo Iglesias, fill de Mercedes Núñez.