Aquesta mesura impulsa un cens de víctimes i reconeix també la memòria democràtica de les dones
Des de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV) han manifestat públicament la seua «satisfacció i felicitació» pel decret aprovat el passat divendres en el Ple del Consell pel qual es crea una Comissió de la Veritat d’àmbit valencià per a restablir «la veritat històrica, jurídica i institucional sobre els fets ocorreguts en la Guerra i la dictadura franquista». Aquesta, diuen és una reivindicació històrica d’aquesta federació que, «per fi, veurà la llum i permetrà avançar decididament en els principis de veritat, justícia i reparació».
El decret aprova també la creació d’un cens de víctimes, un treball que ja ha sigut desenvolupat per la coordinadora, i que serà presentat en públic el pròxim més de febrer. Es tracta de la primera fase d’una base de dades amb 7.567 víctimes mortals des d'abril de 1938 a novembre de 1956, que ha comptat amb la col·laboració dels historiadors Vicent Gabarda, Francisco Moreno i Juan Luis Porcar, aquest últim del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló. El cens de víctimes és un compromís adquirit pel moviment memorialista que representa aquesta federació, en el marc del conveni subscrit amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica que dirigeix Rosa Pérez Garijo. El cens inclou també una referència especial als bebès robats i adopcions irregulars durant la postguerra, la dictadura i la transició.
Així mateix, el decret inclou l'elaboració i actualització del mapa de fosses, d'un pla d'exhumació i identificació de totes les víctimes que encara resten a les fosses comunes, la creació d'una xarxa de llocs de la memòria, la creació d'una xarxa d'oficines d'assistència a les víctimes o la creació d'un fons documental de la memòria valenciana, entre altres.
Finalment, la coordinadora es congratula per «l’acte de justícia que representa el reconeixement de la memòria democràtica de les dones i que queda també reflectit en el decret». El text normatiu contempla que la Generalitat adoptarà les mesures necessàries per a reparar els actes de repressió o violència patides per les dones, tant per la seua activitat política com pel fet de ser dones, filles o familiars de represaliats.
«Es tracta d’un gran pas endavant en la implementació de la Llei 14/2017 de memòria democràtica i per a la convivència», indiquen des de la coordinadora, des d’on també asseguren sentir-se «orgulloses i orgullosos d’haver participat en procés de reivindicació permanent que, finalment, ha culminat en un decret que qualifiquem ja de fita històrica».
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada