Lamenten que en les jornades de memòria històrica municipals es vaja a parlar d’“arquitectura modernista” i no de les persones
La Plataforma 14 d’Abril de Torrent ha reclamat que es rescate de l’oblit dos veïns que van morir al camp de concentració nazi de Mauthausen, Máximo Alberto Andreu García i José Carratalá Climent. El col·lectiu, juntament amb altres plataformes que actuen a la ciutat en matèria de memòria històrica (la Comissió 9 d’Octubre o Amics del Bloc) va llançar aquest cap de setmana una iniciativa en les xarxes socials per a localitzar els seus familiars. I, quan el missatge ja havia sigut compartit per desenes de persones, 14 d’Abril va emetre’n un altre més contundent en el qual aclaria que realment era una acció per a posar de manifest “la història oblidada de Torrent” que van protagonitzar moltes persones represaliades pel franquisme o el nazisme, a més de reclamar al consistori que restituïsca la seua dignitat d’alguna manera.
L’acció ha sorgit arran de l’organització d’unes jornades, del 19 al 23 d’octubre, per part de l’Ajuntament, amb una subvenció de la Conselleria de Qualitat Democràtica, amb el títol d’“Hospital de la Memòria. El Vedat 1937-39”, que inclouran una exposició i diferents ponències.
Una d’aquestes tractarà sobre l’arquitectura modernista del Vedat i estarà a càrrec de l’investigador Tomás Roselló. La plataforma critica que, malgrat haver-se oferit diverses vegades al consistori, no haja sigut almenys consultat “per a elaborar un programa en el qual, més que els edificis, s’aborde la història de moltes persones que s’hi van deixar la vida”.
El líder de la plataforma, Pascual Moreno, posa com a exemple els dos torrentins que van morir a Mauthausen, però també els quasi 50 afusellats a Paterna que romanen en fosses. “Entre aquestes 50 persones hi ha dos alcaldes i només un ha sigut homenatjat”, lamenta Moreno, que, a més, ha reclamat a la Conselleria que fiscalitze en què es gastarà els diners que li ha donat a Torrent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada