La campanya #TancarElDol busca recopilar les dades genètiques de possibles familiars dels desapareguts durant la Guerra Civil
El Departament de Justícia busca els familiars de les 20.000 persones que s'estima que es troben enterrats en fosses comunes a Catalunya. Justícia ha engegat aquest dimecres la campanya Tancar el dol, per tal que les famílies que van patir una desaparició durant el conflicte o la dictadura s'inscriguin en el Cens per cercar informació sobre el familiar i participin en el Programa d'identificació genètica per recuperar les despulles gràcies a l'ADN que hagin facilitat. La consellera Lourdes Ciuró ha compartit en el seu compte de Twitter un vídeo de la campanya, que diu que "reforça el compromís de la Generalitat amb les víctimes" del franquisme.
Tancar el dol
Tant la inscripció al Cens com la participació en el Programa d'identificació genètica és gratuïta. Implica la donació d'una mostra d'ADN de la família per poder cercar el desaparegut entre les restes de persones que es recuperen en les obertures de fossa o les recollides de restes en superfície. Tal com ha indicat el mateix Departament, la principal preocupació és el fet que només uns 6.300 dels 20.000 desapareguts han estat inscrites en el Cens, i les restes de 18 persones han pogut ser retornades als parents. En la seva piulada, la consellera Ciuró ha assegurat que la campanya "dona compliment al principi de reparació de les víctimes juntament amb els principis de veritat, justícia i el deure a la memòria com a garantia de no repetició".
Conscienciació
En el marc d'aquesta campanya, s’enviaran díptics i cartells als diferents espais de memòria que té la Generalitat arreu del territori català i, paral·lelament, es promouran anuncis a la premsa escrita, digital, a la ràdio, a la televisió i a les xarxes socials, que es difondran amb l’etiqueta ‘#tancareldol’. Amb la voluntat de conscienciar el màxim nombre de persones possible, l’epicentre de la campanya segueix la història real de la família de Josep Sans Cabot, membre de l’exèrcit republicà mort al front de l’Ebre l’any 1938, les restes del qual es van localitzar a Corbera d’Ebre (Terra Alta). Avui, la filla d’en Josep, la Rosa, i la seva neta, la Lurdes, són les protagonistes de la campanya ‘Tancar el dol’. La família d’en Josep el va inscriure al Cens de persones desaparegudes el 24 d’octubre de 2010, i la seva filla Rosa es va adherir al Programa d’identificació genètica el gener de 2017, fet que n’ha permès la identificació positiva. Actualment, hi ha 6.367 persones inscrites al Cens de persones desaparegudes i s’han pogut enviar 3.794 respostes a familiars amb informació sobre la persona en qüestió.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada