L’esdeveniment es va produir el 12 de febrer d’aquell any i la ciutat l’ha recordat
La localitat de Xàtiva ha celebrat aquest diumenge un acte d'homenatge a les víctimes del bombardeig franquista a l'estació, ocorregut el 12 de febrer de 1939, per a «dignificar-les», «recordar-les» i «acompanyar-les», al mateix temps que es «trenquen silencis» sobre uns fets que resten en la «memòria col·lectiva» dels xativins però que «han de ser coneguts» per les generacions més joves.
L'esplanada de l'estació de tren ha acollit un acte que ha comptat amb la intervenció de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo; l'alcalde de la ciutat, Roger Cerdà; familiars de les víctimes del bombardeig i representants d'organitzacions memorialistes.
En l'homenatge, iniciat amb so de bombes per a evocar la «barbàrie» comesa en el mateix lloc en 1939, on 145 persones van morir, i més de 300 van resultar ferides, també han participat l'escriptor i periodista Paco Cerdà, que ha ofert un discurs, i el cantautor Pep Gimeno Botifarra.
Rosa Pérez Garijo ha ressaltat la importància d'aquest «emotiu» acte en el marc d'unes «polítiques de memòria, justícia, reparació i garantia de no repetició» perquè, ha alertat, «un poble que no coneix la seua història està condemnat a repetir-la». «Durant moltíssims anys, des de les institucions s'ha donat l'esquena a fer aquest tipus d'homenatges, que, en definitiva, són homenatges a la població civil víctima d'una barbaritat que mai no hauria d'haver succeït», ha subratllat, i ha assenyalat que el bombardeig «ha quedat en la memòria col·lectiva del poble de Xàtiva, que durant molts anys ha estat silenciat». En aquest sentit, la consellera ha destacat que, «a banda de les víctimes que van ser assassinades, també són víctimes les famílies que han estat vivint-lo en silenci». «Aquest és un moment de trencar silencis i de fer col·lectivament aquests homenatges per a acompanyar a les víctimes», ha expressat.
Per la seua part, Roger Cerdà ha lamentat que el bombardeig a l'estació de Xàtiva «caiguera en l'oblit». «Des del principi de la democràcia els grups memorialistes i els partits polítics hem començat a recuperar a poc a poc aquest episodi i, per sort, ara aquest acte es fa des de l'Ajuntament», ha afirmat. «Any rere any intentem que siga un acte digne perquè cal traslladar el missatge de dignitat de les víctimes. És un dia en què el que pretenem és ni més ni menys que reconèixer i recordar a les víctimes del bombardeig», ha manifestat. Així mateix, ha remarcat que aquest acte homenatge pretén «llançar un missatge cap al futur». «Entenem que recordar les víctimes també és conèixer el nostre passat i, al mateix temps, saber el que no volem que torne a passar», ha sostingut. «Les generacions més joves han de conèixer la nostra història i conèixer aquesta necessitat de treballar tots junts per una societat en pau i on la democràcia es consolide de la millor manera possible», ha conclòs.
Xàtiva recuerda a las 145 víctimas del bombardeo franquista de 1939
València, 12 feb (EFE).- La localidad valenciana de Xàtiva ha celebrado este domingo un acto institucional en recuerdo de las 145 víctimas mortales del bombardeo a la estación de tren por parte de la aviación fascista italiana, que tuvo lugar el 12 de febrero de 1939.
València, 12 feb (EFE).- La localidad valenciana de Xàtiva ha celebrado este domingo un acto institucional en recuerdo de las 145 víctimas mortales del bombardeo a la estación de tren por parte de la aviación fascista italiana, que tuvo lugar el 12 de febrero de 1939.
En aquella trágica jornada, uno de los capítulos más negros de la historia de Xàtiva, murieron 145 personas y más de doscientas resultaron heridas.
En este acto ha participado la consellera de Participación, Transparencia, Cooperación y Calidad Democrática, Rosa Pérez Garijo, la Secretaria Autonómica de Cooperación y Calidad Democrática Antonia Serna, el diputado de Memoria Histórica Ramiro Rivera y el diputado en Cortes José Muñoz; además del alcalde de Xàtiva Roger Cerdà.
Ha contado también con una actuación de Pep Gimeno 'Botifarra', junto a Miquel Pérez i Fèlix Pellicer.
En su intervención, Pérez Garijo ha subrayado que "sin memoria no se puede avanzar" y que es necesaria una memoria "sin equidistancias, porque unos fueron víctimas, y no se puede negar esa realidad. El fascismo es un proyecto político contra el pueblo. Querían ganar para hacerse los amos del país y debían destruir e imponer el olvido, pero afortunadamente no lo han logrado". EFE
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada