dilluns, 15 de gener del 2024

La UA recorda l’exili republicà de Juli Just

 https://www.diarilaveu.cat/cultura/la-ua-recorda-lexili-republica-de-juli-just-522638/

L’Arxiu de la Democràcia digitalitza la correspondència de qui va ser ministre durant la II República


Part dels arxius de Juli Just / Universitat d'Alacant

L’Arxiu de la Democràcia de la Universitat d’Alacant ha digitalitzat la correspondència de Juli Just a l’exili. Aquest polític, ministre durant la II República i fundador de la Joventut Nacionalista Republicana els primers anys del segle XX, va nàixer a Alboraia (Horta Nord) el 1894, es va haver d’exiliar una vegada acabada la guerra i va morir a París per a després ser enterrat a la Catalunya Nord, a Portvendres, el 1976.

La Universitat d’Alacant ha pogut organitzar i posar a disposició del públic les cartes de Just durant l’exili, en què s’escolten, tal com expressa el director de l’Arxiu, Emilio Rosillo, a través d’un comunicat, «l’eco llunyà dels plors per l’exili, dels laments per una guerra perduda, de les negociacions del govern d’una república inexistent, però també el so dels aplaudiments després dels discursos, els ànims als companys d’un destí lluny de casa i els riures dels familiars que el van acompanyar fins al final».

L’estiu del 2022 van arribar al campus de la UA aquestes cartes gràcies a Antoni Just, fill del protagonista d’aquestes cartes que es trobaven desordenades i envellides pel pas del temps. Posteriorment serien ordenades en carpetes dividides temàticament: «Guerra d’Espanya», «correspondència», «maçoneria», «traduccions»…

Juli Just

Temàtiques

Entre les curiositats més destacades i de més rellevància que es poden trobar en aquests escrits hi ha les cartes amb Diego Martínez Barrio, president de la República a l’exili; o amb el dirigent polític i sindical Rodolf Llopis, natural de Callosa d’en Sarrià (Marina Baixa). També amb polítiques com Victoria Kent o amb qui fora l’alcalde republicà d’Alacant, Llorenç Carbonell. En total, hi ha recopilades 15.000 imatges i 942 registres de descripció.

Aquesta documentació també descriu com Just va viure la derrota de la guerra a Alacant, el temor a un previsible afusellament o els papers relacionats amb la maçoneria, una font històrica «de primer ordre» que permet aprofundir en l’estudi acadèmic.