- La institució ret homenatge als autors que van mantenir la llengua en la seua producció durant l’exili
17.05.2023 - 15:38
|
Actualització: 17.05.2023 - 21:42
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha presentat el programa d’activitats previstes per al cicle “Escriptors de l’any 2023. Valencians de l’exili”. Enguany, es farà homenatge als exiliats valencians que van mantenir la producció en català, com ara Angelí Castanyer Fons, Josep Castanyer Fons, Carles Esplà, Emili Gómez Nadal, Gaetà Huguet Segarra, Juli Just Gimeno, Artur Perucho Badía, Francesc Puig Espert i Max Aub, entre altres.
La programació d’activitats va començar en abril amb una conferència de l’escriptora Marta Pessarrodona al Centre Cultural la Nau. La seguirà, també a la Nau, la historiadora i especialista en estudis feministes en art i gènere, Irene Ballester, amb la xerrada “Memòries d’oblit: coratge i esperança en l’art de les exiliades valencianes”, el 25 de maig. El cicle de conferències es reprendrà en octubre amb el crític d’art i historiador, Manuel García, i Lluís Meseguer, catedràtic de Literatura de la Universitat Jaume I de Castelló.
Des de la Comissió de l’Escriptor de l’Any han treballat les activitats amb un enfocament universalista. “Hem plantejat aquesta visió tenint en compte que l’exili valencià conté molts elements que s’han de tenir en consideració per tal d’entendre’l bé”, ha dit Josep Palomero, president de la comissió.
Exposició universalista
Entre les activitats, hi haurà l’exposició “Escriptors valencians exiliats del 1939 i altres exilis interiors”. Estarà en la Sala Oberta de la Nau del 20 de novembre al 6 de gener del 2024. La mostra farà un recorregut per les geografies de l’exili valencià, que comprén el nord d’Àfrica, França, Europa del Nord, Europa de l’Est, Amèrica Llatina i la Unió Soviètica. Documentarà la trajectòria dels escriptors que van haver d’exiliar-se i exhibirà algunes de les publicacions on van col·laborar. També recordarà l’exili interior que van patir els lletraferits que es van quedar i ressenyarà la contribució de l’exili de gran part del món de la cultura valenciana en la seua projecció internacional.
Vinculada a aquesta mostra, se n’ha elaborat una altra d’itinerant formada per dotze panells que recorrerà el territori valencià, tal com va fer l’any passat l’exposició “Joan Fuster. Una vida il·lustrada”.
Còmic i jornada didàctica
Com cada any, es promou la creació d’un còmic que narrarà un episodi relacionat amb l’exili serà a càrrec del dibuixant alcoià Daniel Olmo i de l’escriptor Vicente Muñoz Puelles. Aquesta historieta il·lustrada passarà a formar part de la col·lecció Gràfica de Publicacions de l’Acadèmia. La institució també publicarà un quadern didàctic, elaborat per l’escriptor i professor Pasqual Mas, en el qual es tracten, sobretot, els autors que van escriure en valencià abans de l’exili.
A més, s’ha programat una jornada didàctica destinada als docents. Amb el títol “L’exili valencià, història i literatura”, serà els dies 22 i 23 de setembre al Centre Cívic del Port de Sagunt. Hi haurà diversos tallers amb l’objectiu de què el record i el coneixement dels escriptors homenatjats vaja més enllà de l’any que se’ls dedica. “Això s’aconsegueix treballant amb el professorat, que és el col·lectiu que millor transmet la cultura a l’alumnat. No ens agradaria que la figura de tots els literats que hem homenatjat quedara reduïda a la celebració d’un any”, ha dit l’acadèmica Carme Manuel, membre de la comissió.
També es farà, en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura, un concert recital relacionat amb l’exili del 1939. A més a més, l’Acadèmia editarà facsímils d’algunes revistes que va publicar la Casa Regional Valenciana de Mèxic, com ara Mediterrani i Senyera, i publicarà una antologia amb textos de l’exili.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada