http://justiciafranquisme.cat/acte-20-n/
El divendres 20 de novembre, 40 anys després de la mort del dictador Francisco Franco, Barcelona acollirà un gran acte de memòria col·lectiva en qual es condemnaran els crims del franquisme i els seus responsables, es denunciarà la seva impunitat a l’Estat espanyol i es reclamarà l’anul·lació dels judicis i sentències encara vigents. Alhora, l’acte també servirà per homenatjar les víctimes del règim i acompanyar els seus familiars.
Impulsat per la societat civil, l’acte tindrà lloc a les immediacions de la Presó Model, un dels símbols de la repressió franquista, on van ser empresonades, torturades i assassinades moltes persones, víctimes del règim dictatorial. En concret, l’escenari s’ubicarà a la confluència del carrer Nicaragua amb el carrer Rosselló, a les set del vespre, i serà obert al públic.
L’acte comptarà amb el testimoni de diferents víctimes del franquisme, catalans i catalanes que van patir en pròpia pell la repressió, o bé que van patir de prop l’arbitrarietat i crueltat desmesurada del règim franquista.També hi participaran experts que parlaran sobre diversos aspectes de la repressió franquista i el seu llegat, comparant-lo amb l’experiència en processos de condemna als règims dictatorials arreu del món.
Un espectacle musical inèdit
La música també tindrà un espai en aquest acte. Alfons Olmo del grup Verdcel ha creat un espectacle especialment per a l’ocasió, amb adaptació de cançons representatives de l’oposició cívica al franquisme. Peces de Lluís Llach, Raimon, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet, Joan Isaac i Pi de la Serra seran interpretades per noves generacions de cantautors compromesos com Cesk Freixas, Joanjo Bosk, Montse Castellà o els propis Verdcel.
La presó Model, símbol de la repressió franquista
L’acte tindrà lloc a la confluència del carrer Nicaragua amb el carrer Rosselló, amb la Presó Model com a escenari de fons. Un símbol de la repressió franquista a Barcelona, al costat del Camp de la Bota, el castell de Montjuïc o la comissaria de Via Laietana. A partir de la Guerra Civil, la presó Model va ser el destí de molts presos polítics i sindicals perseguits per Franco. Amb l’aforament desbordat i en unes condicions de vida pèssimes, desenes d’empresonats hi van patir tortures i van viure les hores prèvies al seu afusellament. També va ser l’escenari macabre d’algun dels últims crims del franquisme, com ara l’assassinat a garrot vil del jove llibertari Salvador Puig Antich el 1974.
Organitza: Òmnium Cultural
Hi col·laboren: Comissió de la Dignitat, Justícia i Pau, Assemblea Nacional Catalana, Acció Cultural del País Valencià, Associació banc d’ADN de familiars de desapareguts durant la guerra civil espanyola i postguerra, Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme, Associació Pro-Memòria als Immolats per les Llibertats de Catalunya, BarnaSants, CADCI, CCOO, Comissió de Dones Advocades del Col·legi de l’advocacia de Barcelona, Comissió de la Memòria Històrica del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Drets, Fundació Catalunya, Fundació Josep Irla, Fundació Nous Horitzons, FundiPau, Hereus UDC 1931, International Commission of European Citizens, Institut de Drets Humans de Catalunya, Museu Memorial de l’Exili, Obra Cultural Balear, revista Sàpiens, UGT, Xarxa d’Ateneus, Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina, entre d’altres.
Amb el suport de: Memorial Democràtic (Generalitat de Catalunya), Ajuntament de Barcelona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada