dilluns, 2 de gener del 2023

Documental "508" dies: la història de la Cristina Zalba, una dona heroica a l’Oix de 1945.

 https://www.verkami.com/projects/34478-documental-508-dies-la-historia-de-la-cristina-zalba-una-dona-heroica-a-loix-de-1945


Una història de valentia protagonitzada per una dona que va lliurar la seva pròpia lluita contra el franquisme, des de casa seva.

Des de l'Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya iniciem un nou projecte en forma de documental, aquest cop posant la mirada en el rol que van tenir les dones durant el franquisme, especialment en el marc de la lluita antifeixista dels maquis.

I per fer-ho, prenem com a exemple els fets que van ocórrer entre el gener de 1945 i juny de 1946, al Mas la Sala, casa on vivia la Cristina Zalba juntament amb els seus pares adoptius, el seu marit i fills, i on durant 508 dies van mantenir un maqui amagat.

El Mas la Sala, lloc on varen passar els fets. Foto: Marc Planagumà.
El Mas la Sala, lloc on varen passar els fets. Foto: Marc Planagumà.

La Cristina Zalba neix el 7 de maig de 1909 a l’Hospital Clínic de Barcelona i és abandonada i portada l’endemà a la Maternitat de Barcelona. Als 5 anys, l’adopta la família Delós-Solà, de Sant Joan les Abadesses i als 25 anys es casa amb l’Enric Sala.

La família Sala-Zalba, amb la Cristina al centre. Foto cedida pels familiars.
La família Sala-Zalba, amb la Cristina al centre. Foto cedida pels familiars.

A l’octubre de 1940, després de l’aiguat, decideixen traslladar-se de Sant Joan les Abadesses al Mas la Sala, a Oix, lloc on 5 anys més tard passarien els fets que protagonitzen el nostre documental: el 13 de gener de 1945 arriba el maqui Antonio Figueras Cortacans, alias Crispín, ferit i demanant aixopluc al Mas la Sala.

La fermesa i les conviccions de la Cristina Zalba fan possible que acullin al maqui, malgrat les reticències del marit. És ella també que s’encarrega de cuidar-lo i portar-li menjar.

El maqui Antonio Figueras mirant des del seu amagatall dins del Mas la Sala (fotograma del documental).
El maqui Antonio Figueras mirant des del seu amagatall dins del Mas la Sala (fotograma del documental).

Al cap d’un any i mig, ja amb les ferides més recuperades, Crispín decideix que és hora de reunir-se amb els seus a França, a la Manère, i és la Cristina que l’acompanya a peu, de nit, fins a la frontera.

La Cristina i l
La Cristina i l'Antonio es despedeixen a la frontera (fotograma del documental).

La Cristina i en Crispín no es tornaran a veure mai més, malgrat que mantindran correspondència per carta que serà interrompuda degut al rebuig de l’Enric.

La família Sala-Zalba finalment es traslladarà el 1954 a Castellfollit de la Roca, pel desig que té la Cristina de que els seus fills (Joan, Josep i Maria) vagin a l’escola. Finalment, la Cristina morirà el 21 d’agost de 2001 a l’edat de 91 anys.

Per què fem aquest Verkami?

La realització d’un documental porta associada uns costos materials i personals elevats. A més, aquest documental compta també amb escenes de ficció, cosa que ha suposat ampliar l'equip professional i invertir-hi més hores de treball i preparació.

Tots aquests costos no poden ser assumits per l’associació i per això iniciem una campanya de recollida d’aportacions voluntàries que afegirem a ajudes de diverses organitzacions.

Set de rodatge amb una part de l
Set de rodatge amb una part de l'equip. Foto: Aina Planagumà.

Ens ajudes?

L’estrena es té previst que sigui al cinema de la ciutat d’Olot, a la comarca de la Garrotxa.

La visita seria als voltants del Mas la Sala, que pertany al municipi d’Oix (comarca de la Garrotxa). Ocuparia un matí i es visitarien alguns dels indrets clau de la història que narra el documental: llocs on van tenir amagat el maqui abans d’entrar-lo a la casa; l’ermita de Santa Bàrbara de Pruneres; explicar i entendre el paisatge del voltant; possible ruta traçada per la Cristina i l’Antonio.

Qui som?

L’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya som un grup de memòria històrica que ens centrem sobretot en el record de la lluita guerrillera antifranquista. El formem un grup de gent de procedències, edats i professions diverses.

Entre les nostres activitats destacades hi són: la recuperació de les rutes dels maquis i dels guies; el documental sobre el maqui Cisquet; jornades anuals dels maquis; publicacions de llibres; marxes de la retirada i rutes teatralitzades; altres activitats com homenatges, xerrades, actes de record...

L'equip del documental:

El realitzador del documental és en Marc Planagumà i el director d'escena per les parts de ficció, en Marc PlanaL'ajudant de direcció ha estat la Berta Vilaró .

Pel que fa als actors/actriu: Iris Schneider és la Cristina Zalba; Erik Varea és el maqui Antoni Figueras; i Pol Toro en el paper del marit de la Cristina, l'Enric Sala.

Tècnic de so: Manel Tècnic de llum: Leo Dutra Script: Maria González Producció: Aina i Maria Planagumà Maquillatge: Alba Angulo Vestuari: Berta Fernández

l'equip d'art: Anna i Sara Rodríguez i Joan Altés, amb instagram: @la_fabrica_espai_creatiu.

L
L'equip del documental (falta l'equip d'art i en Marc Planagumà, que estava fent la foto).

Altres entitats col·laboradores que ja ens estan ajudant amb el projecte:

Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme
Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca
Ajuntament de Castellfollit de la Roca
Vitraris: Associació Cultural de Vidreres

A què destinarem les vostres aportacions?

Els diners recollits en aquesta campanya seran utilitzats principalment per pagar: els professionals que han participat en el conjunt de la realització del documental; les despeses de transport, manutenció i allotjament durant els rodatges; el lloguer de vestuarimaterial utilitzat.

Calendari previst:

On ens pots trobar?

Per a més informació o qualsevol dubte sobre el projecte, pots escriure'ns a cisquet1946@gmail.com

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

https://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2236993-la-meva-mare-de-lluita.html


“La meva mare de lluita”


 Crida de l’Amical d’Antics Guerrillers a participar en un documental sobre Cristina Zalba a través d’un micromecenatge

 Masovera a Oix, va amagar i salvar el maqui Antoni Figueras, ferit en una emboscada


El 31 de desembre del 1944, hi ha una emboscada a Sant Iscle de Colltort i el maqui aconsegueix fugir

Sònia Sala recorda quan, un dia, la seva àvia paterna, Cris­tina Zalba, li va pre­gun­tar si sabia qui eren els maquis. “Em vam ama­gar un a La Sala. Sobre­tot, no ho expli­quis mai a ningú, que ens podrien venir a bus­car”, li va dir. Era a finals dels vui­tanta i la neta, ado­les­cent, no va donar importància al comen­tari. La pri­ma­vera del 2021, va rebre una tru­cada de la seva tia Maria, filla de la Cris­tina, expli­cant-li la des­co­berta, a instàncies de l’ Ami­cal d’Antics Guer­ri­llers , d’un informe dipo­si­tat a l’Arxiu del Par­tit Comu­nista, a la Uni­ver­si­tat Com­plu­tense de Madrid, en què el maqui Antoni Figue­ras Cor­ta­cans, àlies Crispín, deta­lla els 508 dies que, entre el 1945 i el 1946, va estar aco­llit a La Sala, un mas a deu minuts de la parròquia de Santa Bàrbara de Pru­ne­res, al terme muni­ci­pal d’Oix.

Maria Sala va néixer durant l’estada d’Antoni Figue­ras al mas i l’únic record que té de qui l’acot­xava i hi jugava quan era un nadó és el sobre­nom de “pixa­bra­gue­tes”, segons l’ano­me­na­ven els seus ger­mans, el pare de la Sònia, en Joan, ja mort, i el germà mitjà, en Josep, que tenia qua­tre anys. El pare, Enric Sala, excom­ba­tent de la República en la bata­lla de l’Ebre, pres en un camp fran­quista, no veia de bon ull aco­llir un guer­ri­ller maqui, cap del 19è grup de guer­ri­llers espa­nyols del grup Bor­doy de l’agru­pació Recon­questa de Espa­nya. Cris­tina Zalba va convèncer el marit, dient-li que si algun dia els fills es tro­bes­sin en una situ­ació simi­lar agrai­rien l’ajuda.

“Quan ella va fer el que va fer era cons­ci­ent dels ris­cos que hi havia”, remarca la neta, Sònia Sala. El mas és molt aïllat, però durant els anys qua­ranta, i per la pro­xi­mi­tat amb la fron­tera, rebien mol­tes visi­tes de la Guàrdia Civil. “Arri­ba­ven i es que­da­ven a dor­mir o a men­jar. Es dona­ven situ­a­ci­ons en què els guàrdies civils esta­ven men­jant a la cuina i el maqui era a dalt ama­gat”, explica Sala en relació a un secret fami­liar que han pogut recom­pon­dre gràcies al relat que fa el maqui Crispín en l’informe.

“Era una dona molt poc con­ven­ci­o­nal, amb molta empenta i reso­lu­tiva, gens sub­misa al marit i amb molt cri­teri propi. Estava acos­tu­mada a tenir veu i vot a casa.” La neta defi­neix així l’àvia, un per­fil poc comú en les dones de la post­guerra. Nas­cuda a Bar­ce­lona el 7 de maig del 1909 a l’hos­pi­tal Clínic, va ser dipo­si­tada a la Mater­ni­tat. Va ser una dona for­jada en les difi­cul­tats i amb els cognoms Zalba i Rodis deci­dits per un jutge que així la va ins­criure en el regis­tre. Va ser aco­llida per una família de Maçanet de Cabrenys per alle­tar-la i, amb cinc anys, la van retor­nar a la Mater­ni­tat. Ales­ho­res, un matri­moni de Sant Joan de les Aba­des­ses la va adop­tar. Al cap d’uns anys, van tenir una filla biològica i l’adop­tada va que­dar en segon terme. El 1934, es va casar amb Enric Sala Pla­ne­lla de Sant Pau de Segúries i va tre­ba­llar a la fàbrica Espona, una fila­tura de Sant Joan de les Aba­des­ses fins que va començar a la guerra, quan es va afi­liar a la CNT. Amb el marit al front, es va espa­vi­lar per tirar enda­vant “com mol­tes altres dones d’aquesta zona”, hi afe­geix la neta. Una dona empo­de­rada amb conei­xe­ments d’her­bes reme­ie­res que feia ungüents i aju­dava qui ho neces­si­tava a inter­rom­pre emba­ras­sos. “Quan vam lle­gir la història, ens va sor­pren­dre, però, d’altra banda, coin­ci­deix amb el seu caràcter”, recorda la neta. El maqui Antoni Figue­ras es refe­reix a Cris­tina Zalba com “la meva mare de lluita”.

El 31 de desem­bre del 1944, al mas Puig­vert de Sant Iscle de Coll­tort, després d’una delació, es va pro­duir una embos­cada de la Guàrdia Civil sobre el grup de guer­ri­llers que s’hi havien apro­pat per com­prar men­jar. A resul­tes de l’enfron­ta­ment, va que­dar ferit de mort el maqui ano­me­nat Palau i Crispín va rebre un tret a la cama, però va poder fugir mun­ta­nya amunt. Va res­tar ama­gat fins que, el 12 de gener del 1945, va arri­bar a l’ermita de Santa Bàrbara de Pru­ne­res, on es va refu­giar. L’endemà, es va diri­gir al mas La Sala, on va tru­car a la porta per dema­nar aixo­pluc, aigua i men­jar. No només el van aco­llir i gua­rir les feri­des. Cris­tina Zalba va viat­jar fins a Gra­no­llers, on Figue­ras tenia uns oncles, per comu­ni­car-se amb ells i fer-los saber que era viu. La maso­vera també va con­tac­tar amb el pare, que vivia a Lleida. El 7 de juny del 1946, la Cris­tina va acom­pa­nyar l’Antoni fins al coll de les Fal­gue­res, per on podria pas­sar a l’Estat francès. A trenc d’alba, es van aco­mi­a­dar al coll amb una emo­ci­o­nant abraçada. No es van tor­nar a veure mai més.

L’àvia va tras­pas­sar el secret fami­liar a la neta. I la bes­neta Iona Pujol n’ha fet el tre­ball de recerca a l’ins­ti­tut. La filla del mas que el maqui acot­xava el des­co­breix quan l’Ami­cal d’Antics Guer­ri­llers hi con­tacta per com­pro­var la docu­men­tació del Par­tit Comu­nista amb els cognoms fami­li­ars. Ara, per difon­dre el paper de dones com la maso­vera de La Sala, l’Ami­cal impulsa una cam­pa­nya de micro­me­ce­natge per fer-ne un docu­men­tal .

508
dies
són els que el maqui Antoni Figueras Cortacas, àlies ‘Crispín’, va passar acollit al mas La Sala d’Oix. Hi va arribar el 12 de gener del 1945 i en va marxar el 7 de juny del 1946.