Joan Platé i Vergés va néixer a Sant Jaume de Llierca el 17 de maig de 1919. Era el fill de Maria Vergés i Tomàs Platé, que va morir quan Joan era encara un nen.
Era lampista d’ofici i es va casar amb Magdalena Canet amb la que va tenir una filla, Maria Platé i Canet. L'any 1936 va ingressar al PSUC. Amb 19 anys, va participar com a comissari polític en la Batalla de l'Ebre, enquadrat a la 27a. Divisió de l'Exèrcit Popular de la República, coneguda com "la Bruixa".
Amb la caiguda de Catalunya, el febrer 1939 passa a França, però decideix tornar el 7 de març. És detingut i internat al camp de concentració d'Horta (Barcelona). Després serà traslladat al camp de treball de Sant Joan de les Abadesses, forçat a reconstruir els ponts destruïts de la carretera de Vallfogona. Fuig del camp el 9 de maig de 1940 i passa de nou a França, on és detingut i internat al camp d’Argelers.
S’incorpora activament a la Resistència Francesa, i lluita al maquis contra l'ocupació nazi durant la II Guerra Mundial. Fa relació amb els grups de guies de passos fronterers, i coneix així a Josep Jové, els germans Montané i Josep Boada entre d'altres.
Alliberada França, el 1944 el PCE-PSUC l'incorpora a l'equip de guies de passos de la guerrilla. Joan Platé participa en missions de transport de propaganda, armes, correspondència i acompanya també els militants que entren i surten clandestinament. Un dels viatges més destacats és el del 4 de gener de 1946 amb Jové, Pradal, Montané i Martí Bielsa, on traslladen una impremta de França a Barcelona.
L'abril de 1946 Joan Platé obre una nova ruta que des dels Banys D'Arles i Palaldà, passa per Maçanet de Cabrenys, Albanyà, la muntanya del Mont, la Vall de Sant Miquel de Campmajor, Rocacorba i acaba a les estacions de tren de Riudellots de la Selva o Caldes de Malavella.
La vida de Joan Platé Vergés té un desenllaç tràgic. El 7 d'abril del 1950, a l’Alt Empordà, en un viatge tornada de Barcelona amb Miquel Montané Escales són delatats per un contrabandista i mentre descansen en un bosc, als afores de Maçanet de Cabrenys, la Guàrdia Civil els metralla. En Joan Platé, amb 30 anys, mor a l'acte. Montané queda ferit i és torturat i executat allà mateix.
Van ser inhumats en una fossa annexa al cementiri de Maçanet de Cabrenys fins que, amb l'arribada de la democràcia, la família Platé va poder recuperar el cos i enterrar-lo amb la seva dona al cementiri de Sant Jaume de Llierca.
Entre els objectes personals que li van prendre hi havia una foto de la seva filla Maria Platé, el dia de la comunió. La foto mai ha estat recuperada.
L’any 1986 l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya li va retre un homenatge als dos maquis cementiri de Maçanet de Cabrenys i l’any 2022 l’Ajuntament va fer una senyalització en el seu record al mateix cementiri.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada