dilluns, 18 de setembre del 2023

Morir a l’exili.

 https://www.lrp.cat/reportatges/article/2158514-morir-a-l-exili.html?fbclid=IwAR1x9oQ-JPikRbvA9hjfPzYKtVLQ3wcIR3bdwMeBR9swrRycGunkbWsIVzk


EL DOSSIER

Fa poc més d’un any, La República va publicar un treball inèdit en què es posava noms i cognoms als catalans morts als camps d’internament francesos durant els primers mesos de l’exili, una mostra del drama que van viure milers de persones. El treball anterior ha estat ampliat, corregit i centrat en la identificació de les persones enterrades al principal i més gran cementiri de la capital de la Catalunya Nord.


RECERCA I HOMENATGE
Els resultats de la recerca feta ens van fer decidir impulsar un acte de record i homenatge a les víctimes de l’exili
SENSE LOCALITZAR
Malauradament, queda recerca pendent i encara hi ha 209 exiliats republicans que van morir a Perpinyà entre el 4 de gener i el 30 de desembre del 1939 dels quals no tenim constància del lloc on van ser inhumats

El gener del 2021 publicàvem en el número 138 d’aquest mateix set­ma­nari el resul­tat d’una recerca cen­trada en les morts als camps d’inter­na­ment fran­ce­sos durant el pri­mer any d’exili. Una tro­ba­lla casual fent revisió del cost humà del Ber­guedà ens va por­tar a una nòmina de refu­gi­ats repu­bli­cans morts que havia publi­cat el But­lletí Ofi­cial de l’Estat el mes de març del 1940 i La Van­guar­dia Española el febrer ante­rior. A par­tir d’aquí, vam ampliar la cerca afe­gint altres tre­balls menors, publi­cats i con­sul­ta­bles en línia, cen­trats en els camps de Bram, de Set­fonts i de Ver­net. Final­ment, vam incor­po­rar les rela­ci­ons d’exi­li­ats morts que pre­sen­ten alguns memo­ri­als aixe­cats, en gene­ral damunt de fos­ses o osse­res comu­nes, a Arge­lers, Sant Cebrià de Ros­selló, Port­ven­dres o el Bar­carès. Així doncs, la publi­cació d’aquells pri­mers 1.685 noms de repu­bli­cans refu­gi­ats a l’Estat francès morts entre el gener del 1939 i el gener del 1940 només seria el començament d’una recerca que ha reque­rit ampliar el marc geogràfic i cro­nològic d’estudi.

Un any i tres mesos després d’aque­lla pri­mera publi­cació, amb un bagatge de recerca i curació de dades al dar­rere, i un acte de record i home­natge a Per­pinyà, el set­ma­nari La República ens obre de nou les por­tes i ens ofe­reix les seves pàgines, cosa que volem agrair. L’avenç de l’estudi ens per­met pre­sen­tar el nos­tre dar­rer tre­ball cen­trat en els refu­gi­ats de la Guerra d’Espa­nya enter­rats al cemen­tiri de l’Oest de Per­pinyà entre el 1939 i el 1942. El regis­tre de noms, alguns ja citats en el tre­ball ante­rior, ha estat ampliat, cor­re­git i, sobre­tot, foca­lit­zat en la iden­ti­fi­cació nomi­nal de les vícti­mes enter­ra­des al prin­ci­pal i més gran cemen­tiri de Per­pinyà.

La nova fase de recerca ha incor­po­rat el bui­datge d’altres fonts i arxius mal­grat els con­di­ci­o­nants i les limi­ta­ci­ons de la covid-19. Val a dir també que la pos­si­bi­li­tat de la con­sulta en línia d’algu­nes fonts ha permès avançar en la inves­ti­gació al marge de la situ­ació pandèmica: aquest és el cas de les Tables des décès, suc­ces­si­ons et absen­ces (1704-1968) dels Arxius Depar­ta­men­tals dels Piri­neus Ori­en­tals. Sobre­tot, però, hem cen­trat l’esforç en la curació de les dades reco­lli­des a la capi­tal del Ros­selló durant la visita que hi vam fer l’estiu del 2021. Un recor­re­gut pro­fitós i divers per la Direcció del Ser­vei d’Afers Civils i Mili­tars de Població de la bat­llia de Per­pinyà, l’Arxiu Muni­ci­pal Cami­lle Four­quet i els Arxius Depar­ta­men­tals dels Piri­neus Ori­en­tals (ADPO), amb l’únic impe­di­ment, per nega­tiva de les auto­ri­tats com­pe­tents, a l’accés als regis­tres del Con­so­lat Gene­ral d’Espa­nya a Per­pinyà.

La con­tinuïtat de l’estudi s’ori­enta i es basa en el cre­ua­ment d’una diver­si­tat impor­tant de regis­tres d’època, tal com les actes de defunció d’estat civil, la sèrie 1787W dels ADPO (que ens per­met conèixer les defun­ci­ons dels ingres­sats en diver­sos hos­pi­tals de Per­pinyà), la docu­men­tació dels arxius muni­ci­pals, així com la con­sulta del lli­bre de regis­tre dels refu­gi­ats espa­nyols 1939-1942, que serva l’Ofi­cina del cemen­tiri de l’Oest. En con­clusió, un tipus de recerca que si es pogués anar repli­cant als dife­rents depar­ta­ments fran­ce­sos, espe­ci­al­ment els que van con­cen­trar més població exi­li­ada, ens podria atan­sar de manera fide­digna a la mor­ta­li­tat real durant els pri­mers anys d’exili. Avui dia, la nos­tra recerca iden­ti­fica amb noms i cognoms 2.826 exi­li­ats repu­bli­cans morts entre el 1937 i el 1950.

UNA NÒMINA INCOM­PLETA

Els pri­mers enter­ra­ments d’exi­li­ats repu­bli­cans regis­trats al cemen­tiri de l’Oest de Per­pinyà por­ten data del 18 de febrer del 1939. No van ser els pri­mers que mori­ren a la capi­tal ros­se­llo­nesa, ni tam­poc van ser els pri­mers que hi van ser inhu­mats. De fet, una de les pri­me­res vícti­mes mor­tals d’aquell dramàtic febrer va ser la peda­goga anar­quista Teresa Mañé Mira­vent, mare de Fre­de­rica Mont­seny, que va morir el dia 5 de febrer del 1939 i que va ser enter­rada, pre­ci­sa­ment, en aquest cemen­tiri i en un espai indi­vi­du­a­lit­zat, una con­cessió de ter­reny a quinze anys.

El cemen­tiri de l’Oest es tro­bava en aquell moment en una situ­ació de manca d’espai i des de feia temps es par­lava de la neces­si­tat que fos ampliat. L’arri­bada dels refu­gi­ats de la guerra d’Espa­nya va pre­ci­pi­tar el col·lapse i va fer efec­tiu l’inici del procés d’engran­di­ment. Fins al dia 18 de febrer, les vícti­mes mor­tals de l’exili espa­nyol a Per­pinyà es van inhu­mar a l’espai comú (enter­ra­ments a terra) que hi havia obert i en ús en aquell moment. Aquest va ser el cas de Manuel Oli­vera Sopena, que va morir el dia 15 de febrer i que hi va ser enter­rat l’endemà.

A par­tir del dia 18, es va habi­li­tar un altre indret i es van començar a ano­tar les inhu­ma­ci­ons en un lli­bre a part, en què s’indi­cava que les per­so­nes enter­ra­des eren refu­gi­a­des de guerra. Docu­men­tem, gràcies a aquest lli­bre, l’enter­ra­ment de 841 per­so­nes en cinc àrees d’inhu­mació, l’emplaçament de les quals és des­co­ne­gut, si bé tots els indi­cis diuen que es tro­ba­ven fora murs, a tocar de la paret sud del cemen­tiri. Poste­ri­or­ment, l’espai que van ocu­par va ser recon­ver­tit a con­ces­si­ons de paga­ment, per tant, les res­tes que hi havia inhu­ma­des a terra van ser tras­lla­da­des, amb tota pro­ba­bi­li­tat, a la fossa comuna, on es tro­ben actu­al­ment. La iden­ti­fi­cació d’aques­tes 841 vícti­mes de l’exili repu­blicà, pro­ce­dents sobre­tot dels camps d’Arge­lers, Sant Cebrià i el Bar­carès i enter­ra­des al cemen­tiri de l’Oest de Per­pinyà, ens posa davant una de les fos­ses comu­nes més grans cau­sa­des per la Guerra Civil i, ben pro­ba­ble­ment, la més gran de les cau­sa­des per l’exili del 1939.

Malau­ra­da­ment, queda recerca pen­dent i encara hi ha 209 exi­li­ats repu­bli­cans que mori­ren a Per­pinyà entre el 4 de gener i el 30 de desem­bre del 1939 dels quals no tenim constància del lloc on van ser inhu­mats, 88 dels quals eren menors de 10 anys. No podem des­car­tar que alguns hagues­sin estat enter­rats als cemen­ti­ris de Sant Martí o de Sant Jaume de la capi­tal ros­se­llo­nesa.

RECORD I HOME­NATGE

Els resul­tats de la recerca feta durant l’estiu del 2021 als arxius de Per­pinyà ens van fer deci­dir impul­sar un acte de record i home­natge a totes aque­lles vícti­mes de l’exili, bo i recu­pe­rant “...la memòria de tots els qui a l’exili han tro­bat la mort”, com diu el petit memo­rial del 1944 al cemen­tiri de l’Oest, obra de Miquel Pare­des, l’autor d’El més petit de tots, a ini­ci­a­tiva del Comitè Depar­ta­men­tal dels Piri­neus Ori­en­tals d’Esquerra Repu­bli­cana de Cata­lu­nya.

Des de la ins­tal·lació d’aquell monòlit fins avui, enti­tats locals ros­se­llo­ne­ses, amb poc o gens suport, n’han con­ti­nuat man­te­nint viva la memòria. Tenint en compte que, d’una banda, ja exis­tia aquesta ini­ci­a­tiva memo­rial i, de l’altra, que, com a inves­ti­ga­dors, vèiem la neces­si­tat de difon­dre tota la infor­mació reco­llida, vam començar a tre­ba­llar en l’impuls d’un acte orga­nit­zat con­jun­ta­ment amb les enti­tats locals. Així va ser com el 9 d’octu­bre del 2021, a Sant Cebrià, ens vam reu­nir amb Mithé Pull i Pere Ros­sig­nol, de la Xarxa Cebri­a­nenca, enti­tat actu­al­ment res­pon­sa­ble de l’home­natge anual en record dels exi­li­ats. La col·labo­ració havia de per­me­tre l’orga­nit­zació de l’acte que ens plan­tejàvem, amb el seu suport logístic sobre el ter­reny i amb el com­promís nos­tre d’apor­tar la recerca que havíem dut a terme per aju­dar a donar un nou impuls a l’home­natge anual. En aquest sen­tit, l’apor­tació de la recerca es con­cre­tava amb el lliu­ra­ment d’un mural memo­rial amb els noms dels refu­gi­ats repu­bli­cans inhu­mats al cemen­tiri. Amb aquests plan­te­ja­ments vam començar a tre­ba­llar en la con­vo­catòria de l’acte, que vam voler fixar per al dia 18 de febrer, data que coin­ci­dia amb l’ani­ver­sari dels pri­mers enter­ra­ments de repu­bli­cans regis­trats.

La con­vo­catòria feta pels his­to­ri­a­dors, amb el suport de les enti­tats ros­se­llo­ne­ses Asso­ci­ació Cul­tu­ral Xarxa Cebri­a­nenca i Col·lec­tiu de Joves del Ros­selló, es va plan­te­jar com un acte al qual es pogues­sin adhe­rir per­so­nes a títol indi­vi­dual, enti­tats i ins­ti­tu­ci­ons, sense que ningú se’n pogués sen­tir exclòs. Un acte de memòria fona­men­tat en la recerca científica i en el com­promís inhe­rent de retorn social, amb l’objec­tiu d’ava­luar les con­seqüències d’aquell exili, però també de ser­vir d’home­natge i reco­nei­xe­ment a les seves vícti­mes i els seus fami­li­ars, i de rei­vin­di­cació de dig­ni­fi­cació de l’espai.

I amb l’adhesió de les enti­tats i orga­nis­mes següents, entre altres adhe­si­ons com­pro­me­ses a títol indi­vi­dual: Alme­nar Memòria Històrica, Àmbit de Recer­ques del Ber­guedà, Ami­cal de Maut­hau­sen, Asso­ci­ació Cul­tu­ral Baixa Segarra, Asso­ci­ació Memòria i Història de Man­resa, Ate­neu Popu­lar de Ponent, Casa de la Gene­ra­li­tat a Per­pinyà, Càtedra Josep Ter­mes UB, Cen­tre Cul­tu­ral de Tàrrega, Cen­tre d’Història Con­tem­porània de Cata­lu­nya, Cer­cle Alfons Mias, Comissió de la Dig­ni­tat, Con­sell per la República, Con­sorci del Museu Memo­rial de l’Exili, Direcció Gene­ral de Memòria Democràtica - Depar­ta­ment de Justícia, Fun­dació Jordi Cases i Lle­bot, Fun­dació Josep Irla, Ins­ti­tut d’Estu­dis Pene­de­s­encs, Obser­va­tori Euro­peu de Memòries (EUROM) - Fun­dació Soli­da­ri­tat Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, Sikarra Motards i Soci­e­tat Cata­lana d’Estu­dis Històrics de l’IEC.

Final­ment, el diven­dres 18 de febrer del 2022 es va cele­brar a Per­pinyà l’acte en record i home­natge als exi­li­ats repu­bli­cans que van ser enter­rats al cemen­tiri de l’Oest. Hi van assis­tir més d’un cen­te­nar de per­so­nes vin­gu­des d’arreu dels Països Cata­lans, entre les quals hi havia per­so­na­li­tats relle­vants com el 131è pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, Joa­quim Torra i Pla, i l’excon­se­ller de Cul­tura Lluís Puig i Gordi. També hi van ser pre­sents: Alfons Quera, direc­tor de la Casa de la Gene­ra­li­tat de Per­pinyà; Antoni Font, direc­tor gene­ral de Memòria Democràtica; Vicenç Villa­toro, direc­tor del Memo­rial Democràtic; Enric Pujol, direc­tor del Museu Memo­rial de l’Exili; Pep Cru­a­nyes, de la Comissió de la Dig­ni­tat; Jordi Guixé, direc­tor d’EUROM; Joa­quim Aloy, de l’Asso­ci­ació Memòria i Història de Man­resa; Joan-Pere Pujol, del Cer­cle Alfons Mias, i Jaque­line Pay­rot, pre­si­denta de FFREEE (Fils et Filles de Repu­bli­cains Espagnols et Enfants de l’Exode).

La part cen­tral de l’acte va con­sis­tir en el des­ple­ga­ment del mural memo­rial amb els noms de totes les per­so­nes inhu­ma­des a la fossa comuna del cemen­tiri de l’Oest de Per­pinyà. Hi va haver una inter­pre­tació musi­cal a càrrec de Les­lie Malet-Sal­vadó i una ofrena de flors. Durant els par­la­ments vam recla­mar la dig­ni­fi­cació d’aquest espai de memòria, i Narcís Duran, des­cen­dent d’exi­li­ats, va par­lar en nom de les enti­tats que han man­tin­gut viva la memòria de l’exili al vol­tant del monòlit del pre­si­dent Lluís Com­panys.

JORDI OLIVA LLO­RENS

joli­val@​uoc.​edu

MARTÍ PICAS SALA

mrt­pi­cas@​gmail.​com

NOEMÍ RIU­DOR GAR­CIA

nriu­dor@​gmail.​com