dilluns, 18 de setembre del 2023

Convoquen les XVI Jornades sobre el camp de concentració d’Albatera.

 https://www.diarilaveu.cat/noticia/17287/convoquen-les-xvi-jornades-sobre-el-camp-de-concentracio-dalbatera?id_butlleti_enviar=493&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=2023-09-18

Aquell indret ubicat entre Sant Isidre i Albatera, al Baix Segura, és un dels més significatius de la Guerra Civil per la repressió que s’hi va produir.

La Coordinadora d’Associacions per la Memòria Històrica de la Província d’Alacant (COAMHI) ha organitzat per al dissabte 30 de setembre les XVI Jornades sobre el camp de concentració d’Albatera. L’esdeveniment tindrà lloc a la localitat de Sant Isidre, al Baix Segura, entre les 9.30 i les 19.30 hores

Enguany les jornades estan orientades per a realitzar un homenatge a la ciència que es va desenvolupar durant la Segona República i als científics que hi van treballar. Segons els organitzadors, la història de la ciència «també demana veritat, justícia i reparació».

L’obertura de la jornada la protagonitzarà Alicia Crevillén, coordinadora general de COAMHI, i Manuel Gil Gómez Cases, alcalde de Sant Isidre amb el PSPV. Entre les xerrades que es desenvoluparan hi ha la de «L’edat de plata de la ciència espanyola: del desastre del 98 a la convergència europea durant la República», «La química a la República: del centre a la perifèria», «La ciència davant el repressor» o la presentació del llibre Del color de amapola, a càrrec de l’autora Lola Alemany, que servirà per a homenatjar les Brigades Internacionals.

Les jornades clouran amb una marxa al camp de concentració d’Albatera, que culminarà amb la lectura d’un manifest i amb l’ofrena floral, i amb la representació de l’obra teatral Las pioneras y Miguel. Alhora, durant tot el dia hi haurà instal·lada la Fira del Llibre de la Memòria, on s’hi ubicaran associacions, col·lectius i editorials per a mostrar treballs i publicacions. També estarà disponible l’exposició «Ciència, exili i democràcia».

Les activitats es desenvoluparan al Centre Socio-Cultural de l’Ajuntament de Sant Isidre, al costat del parc municipal. Es pot consultar el cartell sencer de la programació en aquest enllaç.