divendres, 19 d’abril del 2013

La UdG rep un fons sobre els mestres exiliats de la Segona República.

La UdG rep un fons sobre els mestres exiliats...
19 de abril de 2013 13:38
La UdG rep un fons sobre els mestres exiliats de la Segona República
Els 545 dossiers, del catedràtic emèrit Salomó Marquès, documenten la trajectòria del 10% dels professors de l'època

19.04.2013 | 08:15

Ex-libris que restarà com a imatge identificativa del fons ACN
ACN | GIRONA La Universitat de Girona (UdG) ha rebut en donació un fons documental sobre els mestres exiliats de la Segona República únic a Catalunya. El formen 545 dossiers, cadascun dels quals dedicat a un docent, que inclouen documents diversos com dietaris de l'exili, cartes o llibres. El fons era propietat del catedràtic emèrit d'Història de l'Educació de la UdG Salomó Marquès. Segons explica ell mateix, els dossiers documenten la trajectòria "de més d'un 10% del magisteri de Catalunya que va anar a l'exili". La donació, titulada 'El Magisteri Exiliat de Catalunya', es podrà consultar a partir d'ara a la biblioteca del campus del Barri Vell. Els volums permetran engegar projectes i tesis sobre la temàtica.

La donació que ha rebut aquest dijous la UdG és fruit de 30 anys d'investigació sobre els mestres que treballaven a Catalunya durant la Segona República i van anar a l'exili. El fons cedit per l'investigador i catedràtic emèrit Salomó Marquès consta de 545 dossiers que documenten, a través de dietaris, cartes, fotos o entrevistes, l'exili de més d'un 10% dels mestres catalans de l'època. La investigació de Marquès recull el testimoni dels mateixos mestres, familiars i -fins i tot- d'alumnes.

A banda de la documentació, el fons també conté llibres -molts publicats en català a Veneçuela, Mèxic o Xile- que ajuden a entendre l'exili. I altres pertinences que s'exhibeixen en centres del Memorial Democràtic com, per exemple, la maleta amb la qual Lluís Santaló (professor i alcalde republicà de Girona) va marxar a l'exili.

La importància d'aquest fons per a la UdG

La rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, i la directora de la biblioteca de la UdG, Antònia Boix, han remarcat la importància que tindrà aquest fons documental per a la investigació i recerca. "Serà motiu de tesis doctorals i consultes, així com un referent per a tot Catalunya" ha explicat Geli.

Concretament, el fons donat per Salomó Marquès ajudarà a omplir "un buit molt important en la historiografia", ha explicat la catedràtica Anna Maria Garcia. Aquest fons, únic a tot Catalunya, donarà visibilitat a una "història silenciada", ha subratllat la rectora.

El fons de Salomó Marquès, titulat 'El Magisteri Exiliat de Catalunya', se suma a d'altres especials de la UdG, com ara el fons Prudenci i Aurora Bertrana, el Ferrater Mora o el Pierre Vilar. La UdG té 50.000 volums en els fons especials, del 200.000 que té en total la universitat.