dimecres, 21 d’octubre del 2015

Obre el Museu Memorial del camp de Ribesaltes.


http://www.sapiens.cat/ca/notices/2015/10/obre-el-museu-memorial-del-camp-ribesaltes-5867.php


Inaugurat el 1940, per aquest centre del Rosselló hi van passar republicans catalans i espanyols, jueus, gitanos, presoners nazis i soldats algerians de l’armada francesa

Redacció Dilluns, 19 d'octubre de 2015
Camp Ribesaltes
Grup d'interns a Ribesaltes, el 1941
Divendres passat, el primer ministre francès, Manuel Valls, va inaugurar el nou Museu Memorial de Ribesaltes, a la comarca nord-catalana del Rosselló. Així, des d’aquesta setmana el centre ja està obert al públic que vulgui descobrir la història del campament construït el 1940 i per on van passar durant dècades republicans catalans i espanyols, ciutadans francesos d’origen jueu durant el règim francès de Vichy i l’ocupació nazi, presoners de guerra alemanys a la fi de la Segona Guerra Mundial, els harkis algerians (soldats algerians de l’armada francesa) i gitanos.

El llegat d’aquest espai, però, arriba, fins al mateix segle XXI. I és que fins fa pocs anys, un dels edificis d’aquest terreny militar servia com a centre de retenció d’immigrants. “Aquest és un cas excepcional a Europa. Inclou víctimes de tres guerres: la Guerra Civil Espanyola, la Segona Guerra Mundial, i, finalment, la guerra colonial”, ha explicat la directora del Memorial, Agnès Sajaloli. En total, hi van passar unes seixanta mil persones.

El camp de Ribesaltes va obrir el 16 d’octubre de 1940. Hi van ser traslladats milers de refugiats republicans des del camp d’Argelers, quan la platja on vivien en condicions infrahumanes es va inundar a causa d’un aiguat. Poc després, el 1941, van començar a arribar-hi ciutadans francesos gitanos i jueus. L’agost de 1942, nou trens ferroviaris van transportar 2.313 jueus des de Ribesaltes fins a Drancy i després a Auschwitz, on van ser exterminats.

Als anys seixanta els presoners polítics sorgits de la guerra colonial de França al Magrib van ser internats al camp nord-català. Eren combatents independentistes del Front d’Alliberament Nacional. Un cop finalitzada la guerra d’Algèria —el país africà va aconseguir la independència— França hi va amuntegar els harkis, soldats magribins que havien lluitat al costat de l’armada francesa.

Ara, enmig de les antigues casernes s’hi ha construït un enorme edifici dissenyat per l’arquitecte Rudy Ricciotti. Es tracta d’una mena de caixa de formigó cuboide, mig soterrada, que articula diversos espais per explicar com funcionaven el camp de Ribesaltes i els altres centres de reclusió que hi havia a l’estat francès.