dijous, 31 de desembre del 2015

79 Butlletí Memòria Democràtica.



 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
#
Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Dimecres, 30 de desembre de 2015

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Novetats
·        :: Audiovisuals i espectacles
·        :: Commemoracions i homenatges
·        :: Conferències i jornades
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

Actes d'homenatge amb motiu del Dia Internacional en record de les víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat
13, 21, 27, 28 i 29 de gener
Seu del Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
I altres espais

L'1 de novembre del 2005, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució 60/7 on condemnava, sense excepcions, qualsevol manifestació d'intolerància religiosa, incitació, assetjament o violència contra persones o comunitats basada en l'origen ètnic o les creences religioses, a qualsevol lloc del món.
En aquest sentit, es designava el dia 27 de gener, aniversari de l'alliberament del camp d'extermini d' Auschwitz (1945), com el dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat i s'instava, de manera urgent, a tots els Estats membres a desenvolupar programes educatius en memòria de la tragèdia per a la prevenció d'actes de genocidi.
Per aquest motiu, el Memorial Democràtic organitza i col·labora en diferents actes d'homenatge i commemoració durant el mes de gener.
Amunt

::Novetats

El Memorial Democràtic canvia l'horari el 2016
El Memorial Democràtic ha variat els horaris de visita. Ara ens podeu venir a visitar de dimarts a divendres, laborables, de 10 a 14 hores i de 17 a 18.30 hores.
Horari:
De dimarts a divendres, laborables, de 10 a 14 hores i de 17 a 18.30 hores
Telèfon:
936 247 351

Accés:
- Metro: línies 1, 2 i 3 (Catalunya, Liceu i Universitat)
- Bus: 7, 9, 13, 14, 16, 17, 20, 24, 37, 41, 42, 50, 54, 55, 58, 59, 62, 63, 64, 66, 67, 68, 91, 120, 121, 141, H12, Aerobús
- Altres transports: FGC: L6, L7, S1, S2, S5, SS5 | Renfe: Catalunya | Bicing

Pàrquings:
Pl. Castella, Carrer dels Àngels, Pl. Catalunya.

Amunt

::Audiovisuals i espectacles

Presentació de l'audiovisual 'Camins', una eina pedagògica per treballar l'Holocaust a l'aula
Dimecres, 13 de gener, a les 19 h
Seu del Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

En el marc de la commemoració del Dia Internacional en Record de les Víctimes de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat, el 27 de gener, el Memorial Democràtic ha organitzat la presentació de 'Camins', un audiovisual pensat per a estudiants de secundària i públic general que narra diferents històries de vida de persones que van haver de patir l'Holocaust. 'Camins' va acompanyat d'una proposta didàctica per treballar l'Holocaust a l'aula.
Hi participaran els responsables de l'audiovisual i membres del grup de treball 'Exili, Deportació i Holocaust': Jordi Algué, documentalista i historiador; Marta Simó, doctora en sociologia i especialista en identitats jueves i Holocaust i Núria Alberdi, catedràtica de llengua i literatura catalanes a l'Institut Ventura Gassol de Badalona. Posteriorment, Miguel Ángel Aguilar, fiscal especial per a delictes d'odi i discriminació, parlarà sobre la sensibilització com a eina de prevenció de conductes discriminatòries entre els joves. Presentarà l'acte Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.
'El meu poble i jo'
Espectacle teatral
Dissabte, 23 de gener, a les 21 h
Teatre - Auditori de Granollers
Torres i Bages, 50
Granollers

Taula rodona
Dious, 14 de gener, a les 19 h
Can Jonch
Rec, 19
Granollers

El meu poble i jo' és una producció del Memorial Democràtic dirigida per Lluís Danés. El moviment, la música i les imatges s'uneixen per ajudar l'espectador a entendre per què Espriu va escriure obres tan profundes i doloroses com La Pell de Brau o El caminant i el mur.
Com a activitat paral·lela, el 14 de gener, a les 19 h, tindrà lloc un col·loqui a Can Jonch. Hi participaran el director teatral Lluís Danés, el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, el periodista David Bassa i el músic Dídac Rocher. Moderarà el periodista Esteve Plantada.
Estrena curtmetratge_Jotas de Barro
Dijous, 21 de gener, a les 21.30 h
Cinemes Girona
Girona, 175
Barcelona

El proper dijous, 21 de gener, la productora audiovisual Punt de Gir presentarà dues peces audiovisuals sobre memòria històrica als Cinemes Girona de Barcelona; el documental 'Mi Manzanica' i el curtmetratge 'Jotas de Barro'.
Després dels passis es portarà a terme un col·loqui amb el públic. Hi participaran Artur Molina, director de les obres audiovisuals i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Activitat gratuïta. Aforament limitat. Per demanar una invitació cal enviar un correu electrònic a puntdegir@gmail.com o bé trucar per telèfon al 676 81 49 01. Data límit 18 de gener. 
Amunt

::Commemoracions i homenatges

Actes commemoratius holocaust per a estudiants
Dimecres, 27 de gener, de 10 a 13 h
Auditori del Conservatori del Liceu
Nou de la Rambla, 88
Barcelona

Dijous, 28 de gener
IES Salvador Espriu
Plaça de les Glòries Catalanes, 20
Barcelona

Divendres, 29 de gener
Alt Empordà

Les Nacions Unides van designar el 27 de gener com a Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat. El lema d'enguany és 'No et quedis mirant, actua!'.
El Memorial Democràtic, el Departament d'Ensenyament, el Servei Educatiu de l'Alt Empordà, l'IES Salvador Espriu, el Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust, el Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust de l'Alt Empordà i diferents instituts catalans han organitzat tres actes commemoratius adreçats a estudiants de 4t d'ESO i Batxillerat. Hi participaran més de 650 alumnes.
Amunt

::Conferències i jornades

Mercè Vilanova
Dijous, 21 de gener, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

En el marc de la commemoració del Dia Internacional en Record de les Víctimes de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat, el 27 de gener, el Memorial Democràtic ha organitzat una jornada on la historiadora i especialista en fonts orals, Mercè Vilanova, i el president de l'Amical de Mauthausen  i altres camps i de totes les víctimes del nazisme, Enric Garriga, parlaran dels testimonis dels supervivents de la deportació als camps nazis. Presentarà l'acte Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Jornades 'Polítiques de memòria de la Generalitat de Catalunya'
Dimarts, 12 de gener, de 16.30 a 19 h
Museu d'Història de Catalunya
Plaça Pau Vila, 3
Barcelona

La Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament presenta en aquesta jornada les polítiques públiques de memòria de la Generalitat de Catalunya pel que fa a les persones desaparegudes durant la guerra civil i el franquisme, i en matèria d'identificació, dignificació i excavació de les fosses comunes del mateix període.
Seminari 'Holocaust i Educació'
Activitat gratuïta
Places limitades
Inscripcions fins al 14 de gener

'Holocaust i Educació. IV Seminari de formació per a professorat i altres agents educatius' oferirà ponències d'experts per tal de potenciar la reflexió al voltant de com donar a conèixer als joves l'Holocaust i les seves conseqüències.
El seminari, de 13 sessions, començarà el 20 de gener i finalitzarà el 16 de març.
Es tracta d'un programa formatiu gratuït adreçat a docents, educadors i tècnics especialitzats en memòria i educació. Les places són limitades i el termini d'inscripció finalitza el 14 de gener.
Ha estar organitzat per l'Ajuntament de Barcelona, l'Institut Municipal d'Educació, B'nai B'rith Barcelona i el Centre Sefarad Israel amb la col·laboració del Museu d'Història de Barcelona i del Memorial Democràtic.
Amunt

::Espais de memòria

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 3 de gener, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà
Plaça de Dolors Clua, 13
Gavà
Preu: 4 €. Entrada reduïda: 2,50 €

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Amunt

::Exposicions

'Cinema en temps de guerra, exili i repressió 1936-1975' a Santa Coloma de Gramenet
Fins al 28 de febrer
Museu Torre Balldovina
Pau Casals, s/n
Santa Coloma de Gramenet
Horari:
De dimarts a dissabte de 18 a 20.30 h
Dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 h
Dilluns tancat
Entrada lliure

Aquesta exposició, produïda pel Memorial Democràtic, dóna a conèixer l'efervescència cinematogràfica que va viure Catalunya durant la Guerra Civil, així com l'alt preu que van haver de pagar molts dels seus professionals durant la dictadura franquista o a l'exili.
Catalunya va viure entre el 1936 i el 1975 gairebé quatre dècades de convulsió que van afectar diversos àmbits del país, un d'ells, el cinematogràfic. L'exposició mostra alguns fets coneguts, com ara la col·lectivització de les sales de cinema pels sindicats.
'Cinema en temps de guerra, exili i repressió 1936-1975' a Barcelona
Fins al 8 de gener 
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari:
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure

Aquesta exposició, produïda pel Memorial Democràtic, dóna a conèixer l'efervescència cinematogràfica que va viure Catalunya durant la Guerra Civil, així com l'alt preu que van haver de pagar molts dels seus professionals durant la dictadura franquista o a l'exili.
Catalunya va viure entre el 1936 i el 1975 gairebé quatre dècades de convulsió que van afectar diversos àmbits del país, un d'ells, el cinematogràfic. L'exposició mostra alguns fets coneguts, com ara la col·lectivització de les sales de cinema pels sindicats.
'Pau Casals i el compromís amb la pau' a la seu del Memorial Democràtic
Fins a l'1 d'abril
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure

L'exposició, produïda pel Memorial Democràtic amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu, el Conservatori del Liceu i la Fundació Pau Casals, vol revalorar tota l'activitat solidària i en pro del salvament de vides que féu el cèlebre músic del Vendrell. A través de fotografies, objectes i records vol posar en relleu una de les facetes més destacades i inèdites del compositor i músic català, el seu anhel de pau i harmonia entre els éssers humans del món.
'De Prada a Perpinyà. Pau Casals & el món de l'Exili. Reportatges del fotoperiodista Jean Ribière (1944-1956)' al Gran Teatre del Liceu
Fins al 10 de gener
Gran Teatre del Liceu
Les Rambles, 51
Barcelona

L'exposició mostra l'univers dels refugiats republicans a la zona de la Catalunya del Nord, amb Perpinyà i Prada com a epicentres. Prada pel fet que hi viuen en aquell període dues personalitats úniques, Pau Casals i Pompeu Fabra, i Perpinyà per la seva condició de nucli urbà i per la seva funció político-administrativa derivada de la seva capitalitat territorial. El fons fotogràfic té una gran significació perquè, a partir de la figura d'un Pau Casals que se situa enmig dels anhels i frustracions de l'exili republicà català, reflecteix el dinamisme polític i social que adquireixen els refugiats a la Catalunya del Nord poc després de l'alliberament de França el 1944.
'Vencedors i vençuts'
Fins al 29 de febrer de 2016
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari:
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h
Entrada lliure
La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, està dividida en 5 àmbits: "Ocupació militar a Catalunya", "Retirada i exili", "Els vencedors", "Els vençuts" i "Esperances enfrontades". "Vencedors i vençuts" ha estat concebuda per itinerar per Catalunya i consta de 20 rollers expositius que reprodueixen 90 fotografies.
Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. La derrota portaria desenes de milers de catalans a marxar l'exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. A més, el franquisme va suprimir l'autonomia catalana i va perseguir la nostra seva llengua i cultura. Així es va iniciar la llarga nit del franquisme, una dictadura que separaria la societat, fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.
Amunt

::MUME

Instal·lació de Rafael Segovia-Winglet 'El tiempo se acaba'
Del 16 de gener al 5 de juny
Espai Hall del MUME
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera

L'artista Rafael Segovia Winglet continua amb la seva investigació centrada en la memòria de l'exili republicà a partir del seu propi àlbum familiar. L'articulació de pintura, documents d'arxiu, objectes i fotografia d'època genera un relat enriquidor. La transposició del temps històric i del temps de la memòria familiar en un temps plàstic permet que l'espectador s'aproximi de manera poètica a la Guerra Civil i a l'exili republicà.
Taller familiar 'L'exili i els mass media'
Dissabte, 16 de gener, a les 11 h
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a: info@museuexili.cat / 972556533

El Museu Memorial de l'Exili ha organitzat un taller familiar titulat 'L'exili i els mass media'. El taller és una activitat complementària a l'exposició 'Fern Sehen' de Monika Anselment, que es podrà visitar al MUME fins al 31 de gener de 2016.
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 31 de gener
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h

El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili (MUME) obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.
'Fern Sehen'
Fins al 31 de gener 
Exposició temporal (accés lliure)
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera

En aquest conjunt d'obres, l'artista alemanya Monika Anselment investiga les estructures i relacions en les nostres societats prenent com a punt de partida els mitjans de comunicació de masses.
La instal·lació es basa en fotografies preses davant de la televisió relacionades amb conflictes bèl·lics, desplaçaments forçosos de població, situacions d'exili i d'immigració. Es tracta d'una reapropiació crítica de documents gràfics del que veiem cada dia en els telenotícies o en documentals i reportatges.
L'exposició ha estat realitzada en col·laboració amb el Museu de l'Empordà.
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-309X