dimarts, 25 de maig del 2021

Mor Josep Almudéver Mateu, l'últim brigadista internacional.

 https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2021/05/25/josep-almudever-mateu-memoria-l-52218398.html


Josep Almudéver Mateu | En memòria de l’últim brigadista

Josep Almudéver Mateu | En memòria de l’últim brigadista

Ha mort a França Josep Almudéver Mateu, als 101 anys d’edat, una font inesgotable de vitalitat, compromís polític i perseverança. El temps l’havia convertit en l’últim supervivent d’aquelles Brigades Internacionals, que mogudes per un ideal vingueren a combatre la sublevació franquista.

Vivia a Alcàsser, però va nàixer a Marsella quan els pares estaven treballant a França, per això posseïa la doble nacionalitat. Tornaren a casa 11 anys després i es va dedicar a treballar, però també a instruir-se. Era un lector infatigable, impartia classes d’adults i llegia els diaris als analfabets del poble.

Proclamada la República va fer seus els ideals de progrés i una setmana després del colp d’Estat de 1936, quan encara era menor d’edat es va allistar en la columna Germania, però no el deixaren combatre. Ho intentà en la Pablo Iglesias del Partit Socialista, estant destinat al Front d’Aragó, on va resultar ferit. Una vegada recuperat, amb el passaport francès va ingressar a les Brigades Internacionals en la bateria Carlos Roselli allotjada al Molí de Magalló de Silla. Amb ells va combatre fins que el Comitè de No Intervención els va desmobilitzar.

L’any 1938 es trobava refugiat a Marsella, però en seguir les noticies d’Espanya va decidir tornar al front. Després d’un temps de combat i davant la derrota imminent, va fugir en companyia de son pare al port d’Alacant, esperant un vaixell que mai arribaria.

L’1 abril de 1939 va ser empresonat en el camp d’Albatera, on va compartir penalitats amb altres 17.000 presos republicans, fins l’extrem, que avui encara el persegueixen els malsons d’aquell horrible trauma: Fam, malalties, pallisses, tortures, suïcidis, execucions... sense saber qui seria el pròxim en ser afusellat. D’Albatera és transferit a Portacelli; després a la Modelo, condemnat a mort pel delicte de «auxilio a la rebelión» (sentència commutada per 30 anys de presó). Posteriorment se li rebaixa a 12 anys, fins que per bona conducta, en novembre de 1942 ix en llibertat condicional.

Aleshores es va casar amb Carmen Ballester, de Silla, i semblava l’hora de descansar i formar una família. Però decideix continuar el combat contra la dictadura enrolant-se en l’Agrupació Guerrillera de Llevant. Allí actuarà d’enllaç fins a 1946, quan a ran de l’atemptat del ferrocarril a Catarroja, són detinguts la majoria dels companys, entre ells, tres veïns de Silla: els germans Victor i José Benedicto, i José Arévalo, afusellats a Paterna.

Es veu obligat a fugir a Barcelona, i clandestinament creua els Pirineus per establir-se definitivament a França. Allí va refer la vida relacionat amb els espanyols exiliats, les associacions franceses i participant en diversos aplecs internacionals. Totes aquestes vivències les relata en un llibre, en conferències i entrevistes de premsa i ràdio, i al documental ‘L’últim brigadista’.

Almudéver ha rebut homenatges per tot arreu de les universitats valencianes i catalanes, on ha departit amb els joves, destacant especialment l’Alta Distinció que li va atorgar la Generalitat posant en valor el seu compromís de valentia i dignitat. El novembre de 2017 també va rebre el Porrot Ciutat de Silla.

Repose en pau.


https://www.eldiario.es/comunitat-valenciana/josep-almudever-ultimo-brigadista-internacional-fallece-101-anos_1_7967940.html

Josep Almudéver, el último brigadista internacional, fallece a los 101 años

Josep Almudéver, durante un homenaje a los brigadistas internacionales.


El último brigadista internacional vivo ha fallecido a los 101 años. Josep Almudéver Mateu (1919-2021) nació en Marsella (Francia) pero su familia residía en Alcàsser. Distinguido por la Generalitat Valenciana en el marco de los premis 9 d'Octubre hace un lustro, a los que Almudéver asistió enarbolando la bandera tricolor, poseía la doble nacionalidad española y francesa.

Con el estallido de la Guerra Civil tras el golpe de Estado franquista, el ilustre valenciano centenario estuvo destinado en el frente de Aragón, donde resultó herido. Con su pasaporte francés, ingresó en las Brigadas Internacionales hasta la desmovilización de los combatientes extranjeros a favor de la República. En 1938, estando refugiado en Marsella, volvió a combatir en España y, con la derrota, intentó huir sin éxito a través del puerto de Alicante. 

En un itinerario vital compartido con miles de republicanos al inicio de la represión franquista de posguerra, Almudéver fue internado en el campo de Albatera, de donde fue trasladado al de Portaceli, para luego ingresar en la prisión Modelo de Valencia. Condenado a muerte, su sentencia fue conmutada por 12 años de prisión. "Era un sitio criminal. Allí se moría de hambre, de estreñimiento, de todo", rememoraba su paso por los campos en una entrevista con este diario.

En 1942, el hombre fue liberado y se casó con Carmen Ballester, oriunda de Chiva. Enrolado en la Agrupación Guerrillera de Levante, de la que actuó de enlace, se vio obligado a cruzar de nuevo los Pirineos hasta el exilio francés. Con la prohibición de entrar en España, no pudo volver a España hasta 1965.

La vida de Almudéver fue retratada en el documental El último brigadista, producido por Three Roots Media. La Generalitat Valenciana homenajeó al republicano con la distinción honorífica de embajador "como testigo excepcional de nuestra historia y como memoria viva de la lucha por la libertad", reza el decreto. Almudéver ha fallecido a los 101 años en en Francia. Se va el último brigadista.


Foto de perfil de Izquierda Unida🔻
Izquierda Unida🔻
@IzquierdaUnida

Elemento multimedia publicado por Izquierda Unida🔻
🔻 Nos ha dejado a los 102 años el compañero Josep Almudéver, el último Brigadista Internacional. 💐 Honor y gloria. Que la tierra le sea leve. ✊
Twitter · hace 2 horas
Foto de perfil de Enrique Santiago
Enrique Santiago
@EnriqueSantiago

Elemento multimedia publicado por Enrique Santiago
Ha fallecido Josep Eduard Almudéver Mateu a los 101 años, el último brigadista internacional. Después en el maquis y luchador antifascista hasta el fin de sus días. Eres y serás ejemplo heroico de la solidaridad y de la universalidad de la democracia. ¡Hasta siempre, camarada!
Twitter · hace 3 horas
Foto de perfil de Alvaromin
Alvaromin
@AlvaroMin

Elemento multimedia publicado por Alvaromin
Elemento multimedia publicado por Alvaromin
Ha fallecido Josep Almudéver, el último brigadista internacional. Que la tierra le sea leve. En las fotografías, en el 75 Aniversario de las Brigadas Internacionales, durante la inauguración del monumento en su honor en Ciudad Universitaria, Madrid. 22.10.11/©ÁlvaroMinguito
Twitter · hace 4 horas
Foto de perfil de Izquierda Castellana
Izquierda Castellana
@IzcaNacional

Elemento multimedia publicado por Izquierda Castellana
Recibimos con gran tristeza la muerte de Josep Eduard Almudéver, brigadista internacional y luchador antifascista hasta el último día. Las Brigadas Internacionales son uno de los capitulos más bellos de nuestra historia. ¡Que su ejemplo nos empuje! #NoPasaran Hasta la victoria ✊🏽
Twitter · hace 3 minutos
Foto de perfil de Agustín Moreno
Agustín Moreno
@MorenoG_Agustin

Triste noticia. Muere Josep Almudéver Mateu, el último brigadista internacional El fin de una época de gloria del compromiso político antifascista con la España republicana www.huffingtonpost.es/e… Ver: El ÚLTIMO BRIGADISTA (La historia de Josep Almudéver) youtu.be/QuVEw6_V7os
Twitter · hace 40 minutos
Foto de perfil de Ione Belarra
Ione Belarra
@ionebelarra

Acabo de enterarme del fallecimiento de Josep Almudéver, el último brigadista internacional. Un abrazo muy fuerte a sus familiares y amigos. Josep fue un ejemplo de dignidad y valentía frente al fascismo que no olvidaremos nunca. ✊ 🔻 www.youtube.com/watch?v…
Twitter · hace 1 hora
Foto de perfil de El Periódico de Aragón
El Periódico de Aragón
@periodicoaragon

Josep Almudéver Mateu, brigadista republicano y excombatiente de la Guerra Civil, ha fallecido a los 101 años de edad, según ha podido saber Europa Press. w.elperiodicodearagon.c…
Twitter · hace 2 horas
Foto de perfil de Levante-EMV
Levante-EMV
@levante_emv

⚫Fallece Josep Almudéver Mateu, el último brigadista internacional www.levante-emv.com/com… #DEP
Twitter · hace 3 horas

Resultados web



Josep Almudéver, l’últim brigadista internacional i l’últim supervivent del camp de concentració d’Albatera s’ha mort a cent un anys. Havia nascut a Marsella, fill de família valenciana, i tenia doble nacionalitat. Habitualment, vivia a l’estat francès, però passava temporades llargues a Alcàsser, on tenia un grapat d’amics que l’agombolaven.

Va participar en la guerra de 1936-1939, al costat de la República, amb les Brigades Internacionals. El primer d’abril de 1939 el van empresonar al camp de concentració d’Albatera. N’era l’últim supervivent conegut i amb la seua memòria ha ajudat l’equip que ara intenta documentar-lo. “Amb ell se n’ha anat un bon tros de la història del camp”, ha dit a Vilaweb Felipe Mejías, l’arqueòleg que dirigeix els treballs.

D’Albatera el traslladaren a Portaceli i a la presó Model. El van condemnar a mort per auxili a la rebel·lió, però li van commutar la pena per trenta anys de presó. En va eixir abans. Fins l’any 1946 va ser enllaç de l’anomenada Acció Guerrillera de Llevant, l’agrupació guerrillera del Partit Comunista.

Quan va deixar la lluita es va refugiar a l’estat francès, on es va relacionar amb més exiliats. Ha dedicat pràcticament tota la vida a explicar a les escoles i a diversos col·lectius la seua experiència al camp de concentració i en la lluita contra el feixisme.

L’any 2016 va rebre el títol d’Ambaixador de la Comunitat Valenciana, dins els actes commemoratius del Nou d’Octubre. En aquell moment va desplegar una bandera republicana, va aixecar el puny i es va negar a escoltar l’himne espanyol. Dies més tard ho explicava a VilaWeb.

Josep Almudéver: “Amb eixa musiqueta m’han ficat a la presó sis anys i mig”

 La vida de Josep Almudéver s’ha contat en el documentari El último brigadista.