dissabte, 27 de novembre del 2021

Destrossada la placa d’homenatge a les víctimes dels bombardejos franquistes en el cementeri d’Alacant.

 https://www.eldiario.es/comunitat-valenciana/val/destrossada-placa-d-homenatge-les-victimes-dels-bombardejos-franquistes-cementeri-d-alacant_1_8526756.html


Memorial al cementerio d'Alacant. AINOHA J. VILATÓ (EL SALTO)


La placa d’homenatge a les víctimes dels bombardejos franquistes d’Alacant ha aparegut destrossada. Instal·lada en el cementeri de la ciutat fa un lustre, el memorial homenatjava les víctimes dels bombardejos de l’aviació italiana sobre la ciutat. L’atac, segons ha informat El Salto, es va produir en algun moment del cap de setmana passat, precisament quan se celebrava l’aniversari de la mort del dictador Francisco Franco. 

El 20 de novembre passat unes poques desenes d’ultres van protagonitzar un acte d’exaltació al fundador de la Falange. Els manifestants, que van eixir de l’antiga presó en què va romandre José Antonio Primo de Rivera, van cantar el Cara al Sol i van corejar proclames falangistes. A l’acte també van assistir ultres d’Itàlia, Romania o França.

La placa, instal·lada el 2016 per una comissió cívica, deia: “El poble d’Alacant en memòria de les més de 500 víctimes dels 71 bombardejos feixistes que va patir aquesta ciutat durant la guerra civil, el més sagnant dels quals va tindre lloc el 25 de maig de 1938 en el Mercat Central. Moltes d’aquestes víctimes reposen en aquesta fossa comuna”. 

El memorial destrossat estava instal·lat precisament sobre les fosses comunes del cementeri en què reposen restes de víctimes dels bombardejos i de la repressió de la postguerra.

El bombardeig en el Mercat Central d’Alacant, executat per l’aviació feixista italiana el 25 de maig de 1938, va ser el més mortífer, amb quasi 300 morts i milers de ferits (el 1937 hi hagué huit bombardejos, amb 39 morts i 66 ferits).