dilluns, 11 de juliol del 2016

# 85 Butlletí Memòria Democràtica.



 Generalitat de Catalunya - gencat.cat

# 85
Butlletí Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Dijous, 07 de juliol de 2016

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Commemoracions i homenatges
·        :: Col·loquis i jornades
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: Premis

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

Concert en commemoració del 80è aniversari de l'inici de la GC
Dilluns, 18 de juliol, a les 19.30 h
Palau de la Música Catalana de Barcelona
Palau de la Música, 4
Barcelona
Accés amb invitació prèvia. Per a més informació, escriviu al correu memorialdemocratic@gencat.cat

Dilluns 18 de juliol, a les 19.30 h, tindrà lloc al Palau de la Música Catalana de Barcelona l'acte institucional que iniciarà el programa de commemoracions que es preveu de dur a terme durant tot l'any.
L'acte vol homenatjar els homes i dones que van patir els estralls de la guerra, el drama de l'exili i la sordidesa de la repressió franquista. Així mateix, vol recordar que hi va haver un conflicte bèl·lic, amb tota la destrucció i la mort que va comportar, i pretén lligar aquest esdeveniment als conflictes actuals, amb una clara vocació d'arribar a les persones més joves.
S'ha convidat a assistir a l'acte totes les institucions del país, les associacions i entitats memorialistes, testimonis i públic en general. L'homenatge ha estat organitzat per la Direcció General de Relacions Institucionals, amb el Parlament i el Memorial Democràtic.
Amunt

::Commemoracions i homenatges

Ofrena floral al Monument de la Pau, cota 705
Dilluns, 25 de juliol, a les 12 h
Cota 705 Serra de Pàndols
Pinell del Brai

La batalla de l'Ebre arrencà el 25 de juliol de 1938, i durant els 115 dies següents marcà la història del nostre país.
Des de 1989, l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 celebra, cada 25 de juliol, un homenatge als morts durant la batalla de l'Ebre al Monument a la Pau, situat a la cota 705 de la serra de Pàndols. La trobada serà a les 12 h, i l'acte és obert a tothom qui vulgui participar-hi.
Amunt

::Col·loquis i jornades

Xerrada sobre el 80è aniversari de l'esclat de la Guerra
Centre de Lectura de Reus, 19.30 h
Sala d'actes Emili Argiliaga
Carrer Major, 15
Reus

Dimarts 19 de juliol, tindrà lloc al Centre de Lectura de Reus la xerrada-col·loqui "80è aniversari de l'esclat de la Guerra Civil". Anirà a càrrec de Joan Navais, historiador, i Jaume Massó, historiador i arqueòleg. Ha estat organitzada per la secció de Geografia i Història del Centre de Lectura de Reus.
Amunt

::Espais de memòria

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 7 d'agost, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà
Plaça de Dolors Clua, 13
Gavà
Preu: 4 €. Entrada reduïda: 2,50 €

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.

Activitats del Museu Memorial de l'Exili (MUME) al juliol
Durant el juliol i l'agost, el MUME proposa visitar les exposicions "Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència", que es podrà veure fins al 2 d'octubre, i "Àlvar d'Orriols. Les fogueres del Pertús. Il·lustracions d'un exili",  fins al 4 de setembre. El museu acull també la instal·lació del projecte de l'artista Domènec "Arquitectura espanyola 1939-1975", que tancarà les portes el 31 de desembre.
D'altra banda, com cada darrer diumenge de mes, el MUME ofereix una visita guiada gratuïta el 31 de juliol i el 28 d'agost, a les 11 h (cal reservar prèviament per telèfon o bé per correu electrònic al 972 55 65 33 / info@museuexili.cat).
Ruta Pinell de Brai
Diumenge 17 de juliol, a les 11 h
Centre d'Interpretació Veus del Front
Carrer Major, 4
Pinell de Brai
Preu: 6 € per persona (per als menors de 12 anys és gratuïta)

El Consorci Memorial de les Terres de l'Ebre ha organitzat la ruta "Els efectes de la batalla" al Pinell de Brai.
Els participants es trobaran davant del Centre d'Interpretació Veus del Front. L'activitat permetrà conèixer aquest espai dedicat a la batalla de l'Ebre que inclou una visita guiada pels carrers de la Pinell de Brai. L'experiència es tancarà amb un tast de dolços i vi del territori. El preu és de 6 € per persona (per als menors de 12 anys és gratuïta).
Ruta per conèixer l'inici de la Guerra Civil al Raval
Dissabte, 16 de juliol, a les 10.30 h
Punt de trobada de l'itinerari:
Davant de la porta del Museu Marítim
Av. de les Drassanes, s/n
Barcelona
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia (memorialdemocratic@gencat.cat)

Amb motiu de la festa major del Barri del Raval, del 15 al 17 de juliol, el Memorial Democràtic ha organitzat una ruta per explicar com va ser l'inici de la Guerra Civil al barri.
Llorenç Genescà, historiador expert en rutes per Barcelona, serà el guia en aquesta passejada pel barri. Els participants recorreran diversos llocs en els quals la Guerra Civil fou especialment impactant i explicarà en particular com van ser els primers dies de guerra.
Amunt

::Exposicions

'Psst... Passa-ho. La lluita per la democràcia a Catalunya (1939-1975)', a Gelida
Fins al 29 de juliol
Espai 1880 de l'antic vestíbul de la Casa de la Vila
Gelida
Horaris:
De dilluns a divendres, de 9 a 14 h
Dissabte 2 de juliol: de 12 a 14 h i de 19 a 21 h
Diumenge 3 de juliol, de 12 a 14

Pssst!... passa-ho! La lluita per la democràcia a Catalunya (1939-1975) ofereix una visió sintètica i acurada de l'activitat clandestina dels homes i les dones que, des de diferents perspectives, es van oposar a la dictadura franquista.
El recorregut s'inicia amb la finalització de la Guerra Civil i arriba fins a la mort del dictador, tot i que aquest fet no significa ni la desaparició immediata de la dictadura ni l'abandonament automàtic de la clandestinitat per part dels opositors.
Bona part dels documents seleccionats corresponen al Fons del CEHI, dipositat a la Biblioteca Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona.
Exposició 'Niños de la guerra'
Fins al 18 de setembre 
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h

La nova exposició a la seu del Memorial Democràtic narra les vicissituds dels 2.895 nens i nenes d'Espanya que, entre el març de 1937 i el novembre de 1938, van ser evacuats cap a la Unió Soviètica per protegir-los de la Guerra Civil espanyola. Al país d'acollida, van viure la Guerra Mundial i no van poder retornar a Espanya fins a la dècada de 1950.
L'enfocament de la mostra és vivencial: mostra els records a partir dels testimonis dels protagonistes, ja sigui amb relats autobiogràfics o amb els dels mestres que els van atendre. També es posa a disposició dels visitants cartes, fotografies i dibuixos. 
'Franco, neutral?'
Fins al 28 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: de dimarts a divendres (laborables), de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure

Va ser neutral l'Espanya franquista durant la Segona Mundial? Sens dubte, la creença que, gràcies a Franco, Espanya no va entrar en guerra encara és molt estesa. Però la historiografia ha demostrat que aquesta neutralitat, de fet, no va existir mai.
La nova exposició a la seu del Memorial Democràtic ens proposa que reflexionem sobre la suposada neutralitat del règim franquista a través d'imatges, mapes i llibres i publicacions de l'època. 
'Catalunya Bombardejada' a Itàlia
Fins a desembre de 2016, diverses ciutats 
'Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes' és una exposició produïda pel Memorial Democràtic.
Amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil, la mostra itinerarà per Itàlia fins a desembre de 2016. En concret, l'exposició es podrà visitar a Dongo fins al 17 de juliol. Properament es podrà veure a Brescia, Milà, Torí i quinze ciutats més del país.
L'exposició recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
Amunt

::Premis

V Mostra de Curtmetratges per la Identitat
Admissió de propostes fins al 31 d'agost
L'Associació Crear per la Identitat i la Memòria (ACIM) ha obert el termini per participar a la IV Mostra de Curtmetratges per la Identitat.
La convocatòria admet documentals i obres de ficció i de creació de fins a 20 minuts. El tema prioritari és el robatori de la identitat, sigui sexual, nacional, religiosa, lingüística, ideològica o relacionada amb la memòria històrica. La mostra projectarà els documentals seleccionats i tindrà lloc a Barcelona el 30 de novembre i l'1 i el 2 de desembre de 2016.
L'ACIM promou activitats de denúncia del robatori de la identitat, especialment la dels infants, i té una estreta relació amb l'Asociación Abuelas de Plaza de Mayo.
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-309X