dimecres, 25 de desembre del 2019

La Plataforma per la Memòria busca firmes perquè es "memorialitzen" les fosses del Cementeri de València.


https://www.diarilaveu.com/plataforma-memoria-pv-firmes-ajuntament-memorialitzar-fosses-cementeri-valencia



La proposta consisteix a dotar les fosses i el monòlit "d'una adequada senyalització" i informació que recupere el record de les persones allà soterrades i de les circumstàncies en què van morir
24 desembre 2019 10:33h
La plataforma reconeix que el consistori ha netejat i embellit aquestes fosses, però que "res ha fet quant a la seua memorialització". / I.L, MELDEROMERAV
VALÈNCIA. La Plataforma per la Memòria del País Valencià recull firmes per a poder dur endavant la seua proposta "que les dues fosses encara existents al Cementeri Municipal de València i el monòlit de la 7a Dreta se senyalitzen i s'utilitzen per a fer pedagogia democràtica". En un comunicat, la plataforma explica que en aquest cementeri "hi ha sis fosses comunes en les quals, entre el 1939 i el 1945 –"años de la victoria y de la paz"segons els vencedors– van ser enterrades més de 26.000 persones que van morir de fred, fam, por i falta total d'higiene i assistència sanitària, és a dir, de la misèria que va portar una postguerra interminable i cruel per a la població no addicta al règim imposat pels vencedors".
D'eixes sis fosses, quatre han desaparegut. Per tant, "només en queden visibles dues". Des de l'any 2016, la Plataforma per la Memòria del País Valencià ha fet reiterades propostes a l'Ajuntament de València perquè aquestes dues fosses encara existents "es memorialitzen"; és a dir, que se les dote "d'una adequada senyalització" i informació que recupere el record de les persones allà soterrades i de les circumstàncies en què van morir. La Plataforma per la Memòria del País Valencià també reivindica que se li done sentit i utilitat amb una inscripció adequada –"nosaltres n'hem proposat diverses", assenyalen– al monòlit que, sense cap inscripció, s'alça al mig de la fossa més gran, la 7a Dreta.
La plataforma reconeix que el consistori ha netejat i embellit aquestes fosses, però que "res ha fet quant a la seua memorialització". Per això, demanen firmes a les persones que estiguen d'acord amb la proposta "que les dues fosses i el monòlit de la 7a Dreta" amb l'objectiu de presentar-les a l'Ajuntament de València "com a prova que la seua reivindicació és compartida per molts ciutadans i ciutadanes".