dilluns, 16 de maig del 2022

Un mural de Paco Roca recorda Amado Granell a l’estació de la línia 10 del metro de València.

 https://www.diarilaveu.cat/noticia/7250/un-mural-de-paco-roca-recorda-amadogranell-alestacio-de-la-linia-10-del-metro-de-valencia-1?id_butlleti_enviar=28&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=2022-05-16


L’obra està dedicada a la figura del militar republicà de Borriana que va participar en l’alliberament de París durant la Segona Guerra Mundial.

16 de maig de 2022 - 06:00h

L'estació d'Amado Granell-Montolivet de la línia 10 (Alacant-Natzaret) de Metrovalencia, que es posarà en servei aquest dimarts, 17 de maig, comptarà amb un mural de gran format de Paco Roca dedicat a la figura del militar republicà de Borriana (la Plana Baixa) Amado Granell Mesado, que va participar en l'alliberament de París durant la Segona Guerra Mundial com a tinent de la mítica companyia «La Nueve» de l'exèrcit de la França Lliure.

L’artista valencià, Premi Nacional de Còmic i condecorat amb l'Alta Distinció de la Generalitat, que també ha contat la vida i trajectòria de Granell en el còmic Los surcos del azar, ha explicat que el mural mostra «una part de la seua vida: l’eixida d'Espanya a bord del Stanbrook, l’arribada a Orà, i la decisió d'allistar-se en l'exèrcit francés per continuar la lluita contra el feixisme».

Així mateix, l’obra reflecteix com «La Nueve» va aplegar al Regne Unit, va desembarcar a Normandia i va ser la primera a entrar a París. També hi apareixen els canvis que van suposar el retorn a l’estat espanyol, la democràcia i la creació d'una Europa unida.

«Amado Granell simbolitza la tristesa de l'exili de tants espanyols i la seua lluita fora del país per véncer el feixisme i el nazisme. Gràcies al seu sacrifici, la seua lluita i la seua victòria, tenim hui les democràcies a Europa i a Espanya», ha assenyalat Roca.

Per part seua, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat que es tracta d'una iniciativa amb la qual la Generalitat «homenatja, una vegada més i d'una forma molt especial, Amado Granell, una figura molt important del nostre passat més recent, que, a més, ens recorda la importància de viure en una Europa unida i forta».