dimarts, 12 de febrer del 2013

COMUNICAT EN RELACIÓ AMB LES AFIRMACIONS DEL REGIDOR DEL PARTIT POPULAR DE PALMA, GILET


MEMÒRIA DE MALLORCA

Com sol ser habitual en les decisions polítiques, primer es filtren a la premsa i després surt el responsable (¿?) d’haver-les fetes dient que el que vol es consensuar les seves decisions. El regidor de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gilet, s’ha despenjat ara afirmant que cal canviar les inscripcions que hi ha al Mur de la Memòria del cementiri de Palma, perquè no varen ser consensuades en el seu moment.
Gilet ha estat més preocupat per satisfer interessos ideològics de l’extrema dreta que per pensar què deia o què volia fer. Posa en dubte el regidor les paraules de Llorenç i Margalida Capellà, estudiosos de la guerra civil i la repressió? Posa en dubte els seus coneixements? No li agraden les referències als autors de la repressió a Mallorca?
Les inscripcions que aquest servidor públic, de tots els ciutadans, vol modificar són un homenatge a milers de víctimes de la barbàrie feixista representada a Mallorca per la Falange, l’exèrcit colpista, els tribunals de justícia i el silenci còmplice de l’església mallorquina.
Per què justament ara se li ha ocorregut que això era un imperiosa necessitat? D’on s’ha tret que calgui modificar-les? Pensem que tot té una intencionalitat maniquea i ideològica. Maniquea perquè vol distreure el debat públic dels assumptes que, com va passar fa anys a Calvià, estan mostrant la pitjor cara del seu partit. Ideològica perquè els seus plantejaments s’apropen a l’extrema dreta, la mateixa de la qual vol defugir, amb bon criteri, el seu batle.
Realment, és tenir ganes de crear un problema quan no n’hi ha cap, més enllà de les seves dèries personals o derives extremistes.
Ha anat alguna vegada el regidor Gilet a alguns dels homenatges a les víctimes? S’ha atracat al Memorial quan hi havia gent dipositant rams de flors? S’ha assegut amb alguna de les persones que s’hi atraquen freqüentment per visitar els seus familiars? No, no ho deu haver fet mai, perquè si ho hagués fet, hauria contemplat els familiars i les víctimes com éssers humans, propers, amables i, aquests sí, consensuadors, sense cap esperit de venjança, desitjosos tan sols de trobar la pau. La mateixa pau que ell, amb el seu poc seny i les seves declaracions els impedeix tenir.
No s’ha de preocupar el regidor del Partit Popular Gilet perquè no tendrà debat públic per part nostra. No s’ha de preocupar perquè com que ja ha manifestat les seves intencions, ja no tendrà cap necessitat d’asseure’s amb nosaltres, ja no haurà de mirar les famílies de les víctimes a la cara i dir-los que vol canviar el contingut de les inscripcions perquè hi ha un problema burocràtic i que no havien estat consensuades.
Si realment el regidor del Partit Popular Gilet té ganes de consensuar alguna cosa, si ho vol fer de veritat, tan sols ha d’anar al Mur de la Memòria, asseure’s i mirar la cadira que representa l’afusellament d’un predecessor polític seu, un home carregat de raons i dignitat. Només llavors ha d’explicar al Batle Emili Darder que no està d’acord amb les inscripcions perquè no han estat consensuades. Segurament, el batle Darder li contestaria amb raons i arguments i li explicaria que els sentiments, la solidaritat i la humanitat estan per sobre de la burocràcia, que han de servir per superar la infàmia que va suposar la repressió feixista. Si el regidor Gilet té ganes d’escoltar-lo, segurament li farà cas. Si no és així, el regidor Gilet haurà de pensar que està assegut exactament en el mateix indret que l’escamot que va assassinar el batle de Palma i que, amb la seva ignorància, està condemnant totes les víctimes a repetir aquell present que els va privar, injustament, cruelment, del seu futur.
Que demostri, públicament el regidor Gilet, que alguna de les paraules que contenen les inscripcions és falsa. Si és així, nosaltres mateixos li ajudarem a retirar-les, en cas contrari, li exigirem, també públicament, les seves disculpes i, a continuació, demanarem al Batle Isern que el destitueixi d’immediat perquè Palma no pot suportar un representant polític que falti al respecte a dues persones de l’alçada intel·lectual de Llorenç i Margalida Capellà i insulti la memòria dels milers de persones, víctimes i familiars, que varen trobar aixopluc a Palma, al mateix indret que, per vergonya de tots els ciutadans, va servir per assassinar-los.
Estem convençuts que aquest és un debat artificial, preocupant i inútil i esperam que l’actual batle de Palma, coneixedor com és del passat del municipi, no consentirà que el regidor Gilet continuï amb una idea que, potser satisfarà algunes persones, però que res de positiu aportarà al seu municipi.

Memòria de Mallorca
Palma, 12 de febrer del 2013. 
Per si no ho heu llegit, aquí teniu l'enllaç amb les declaracions de Fernando Gilet publicades avui al diari Ultima Hora: