divendres, 15 de febrer del 2013

Inauguració de la nova exposició temporal: 'Memorial Retirada' Instal·lació fotogràfica de Philippe Domergue.

http://lacomunidad.elpais.com/memoria-historica/2013/2/14/inauguracio-la-nova-exposicio-temporal-memorial-retirada-


Escrito por: Eduardo Montagut Contreras el 14 Feb 2013 - URL Permanente
Del 9 de febrer al 9 de juny
Inauguració: dissabte, 9 de febrer, a les 12h
Museu Memorial de l’Exili
Major, 43
La Jonquera

Memorial Retirada és una re apropiació de les fotografies que va fer Manuel Moros, pintor i fotògraf franco-colombià instal·lat a Cotlliure als anys trenta i testimoni directe de de la Retirada de 1939.
Diu Philippe Domergue: ‘Quan vaig descobrir-les el 2008, vaig sentir la necessitat de perpetuar la memòria de la Retirada. Vaig voler que tinguessin una dimensió arquitectònica, monumental, i alhora construir imatges indestructibles, capaces de resistir el temps i l’oblit’.
En una primera fase, les fotografies van ser escanejades, tractades digitalment i finalment impreses. Seguidament, van ser encolades sobre taulons de fusta sense polir que recorden els que es feien servir per bastir els barracons dels camps de concentració. En cadascuna de les obres, l’alternança dels retalls de dues imatges diferents remet al caràcter sovint fragmentari i confús de la memòria.
Lluny de només reflectir fets relacionats amb un esdeveniment històric, he volgut plasmar la dimensió psíquica del drama de la Retirada i el patiment físic a què van ser sotmesos els cossos.