Benvolguts amics,
Aquest 25 de maig (hora per fixar), la Comissió de la Dignitat farà lliurement a l’Espai de la Guerra Civil a Gandesa i a l’alcalde de Gandesa d’un quadre molt especial en ocasió del 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre. Pintat per l’artista Pere Piquer –molt vinculat al Procés–, recull el moment en què el membre de la Columna Connolly, Micheál O’Riordan, de la famosa 15ª Brigada de les Brigades Internacionals, va creuar l’Ebre, a Vinebre, a la matinada del 25 de juliol de 1938, portant una senyera a l’espatlla. La Comissió no vol deixar passar aquest 80è aniversari sense honorar aquell gest, que si bé és llunyà en el temps, no ho és en l’esperit, ara que Catalunya necessita, un cop més, de l’ajut internacional per tal d’assolir els seus anhels. Us demanem que considereu la possibilitat de fer una petita (o no tan petita) contribució a la campanya de Verkami que hi hem organitzat, amb la voluntat d’ajudar a portar a terme aquesta iniciativa de “crowdfunding”. En trobareu més informació a l’adreça: http://vkm.is/oriordan (versió en anglès i català).
Moltes gràcies,
La Comissió del a Dignitat (una ONG que es va fundar el 2002 que treballa per la recuperació de la Memòria Històrica, la rectificació dels crims del franquisme i la recuperació dels bens) vol retre homenatge al Brigadista Internacional Micheál O'Riordan
Què volem fer
En el 80è aniversari de l'esdeveniment, volem encarregar un quadre de 2,5 x 1,5 m que mostrarà el moment en què Micheál O'Riordan va travessar en barca l'Ebre amb el seu batalló a Vinebre la matinada del 25 de juliol de 1938 amb una bandera catalana a l'esquena.
Serà realitzat per l'artista Pere Piquer, i serà exposat al Museu de la Guerra Civil de Gandesa.
Per què demanem la vostra col·laboració
Us demanem la vostra col·laboració per a fer front a les despeses que representen la realització del retrat per l'artista Pere Piquer, materials, i desplaçament (transport especial) del retrat.
Sobre les recompenses
Amb la vostra col·laboració podeu aconseguir, segons l'import aportat, el llibre "Volem els papers"editat per Pagès Editors, una reproducció del retrat (caldria explicar com seria, en quin format, qualitat...), i assistència a un pica-pica a la inauguració.
També les entitats o persones interessades poden col·laborar a fons perdut amb les seves aportacions.
Qui som
La Comissió de la Dignitat és una entitat sense ànim de lucre que treballa per la recuperació de la Memòria Històrica, la rectificació dels crims del franquisme i la recuperació dels bens.
Calendari previst
El quadre serà inaugurat in situ, al Museu de la Guerra Civil de Gandesa, el dia 25-26 de maig 2018.
Les recompenses seran lliurades durant el mes de juny.
Sobre Micheál O'Riordan
Micheál O’Riordan va ser un brigadista internacional a la batalla de l’Ebre de 1938. Va dedicar tota la vida al ideals socialistes i a combatre el feixisme. Provenia de pares gaelicoparlants. Durant la Segona Guerra Mundial va ser internat quatre anys pel Govern irlandès degut al seu republicanisme militant. Hi va editar la revista clandestina, escrita a mà, "An Splannc" (l’espurna en gaèlic).
Va ser ferit a Gandesa l’u d’agost de 1938, va ser hospitalitzat a Mataró on va celebrar-hi els 21 anys el 12 de novembre de 1938. No va tornar a Catalunya i a l’Ebre fins 50 anys després quan es va fer el prime monument a la Brigada Internacional a Barcelona l’any 1988. Durant l’homenatge de 1996 a les BI, va ser dels veterans que van ser rebut pel president de Catalunya.
També va ser un historiador pioner, en solidaritat amb la República, i l’any 1979 va publicar el llibre "Connolly Column - The Story of the Irishmen who fought for the Spanish Republic".
El famós cantant irlandès Christy Moore va fer una cançó sobre la Quinzena brigada de O’Riordan qu podeu veure aquí. La cançó està basada en el llibre de Micheál O’Riordan.
El famós cantant irlandès Christy Moore va fer una cançó sobre la Quinzena brigada de O’Riordan qu podeu veure aquí. La cançó està basada en el llibre de Micheál O’Riordan.
En un seu parlament a Figueres, l’abril de 2006, el seu fill Manus va fer un parlament que va concloure:
"El brigadista internacional –lluitant amb la bandera de Catalunya a la mà- va néixer a Cork, la ciutat de MacSwiney. Avui el mateix brigadista, el meu pare Micheál O’Riordan, està malalt en un hospital de Dublín. Però ha enviat a aquesta commemoració, a tots els pobles d’Espanya, i especialment al poble de Catalunya –la seva segona pàtria- el seus records i el seu amor”.
Seán O’Casey, el gran escriptor irlandès, va escriure d’ell: “Micael O’Riordan és el seu propi missatge...Sembla un noi fortot – i, de fet, ja ho eren nois fortots els que van lluitar per la República espanyola. No té res a vendre sinó la seva ànima, però no és probable que ho faci, encara que li diguessin que la perdria si el conservava.” 21 de maig, 1951.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada