dimecres, 8 de febrer del 2023

Elda reviu els últims dies de la República, quan la localitat va ser capital de l’Estat.

 https://www.diarilaveu.cat/noticia/12908/elda-reviu-els-ultims-dies-de-la-republica-quan-la-localitat-va-ser-capital-de-lestat?id_butlleti_enviar=271&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=2023-02-08

El municipi del Vinalopó Mitjà organitza rutes turístiques per a recórrer els llocs històricament més significatius

Encara que pocs ho recorden, Elda, capital del Vinalopó Mitjà, va ser l'última capital de la Segona República espanyola. Va adquirir aquesta condició el febrer del 1939, a poques setmanes que el bàndol franquista ocupara les últimes ciutats. L'últim president republicà, Juan Negrín, es va refugiar a la finca del Poblet, a la veïna Petrer, on també hi havia destacats membres del Partit Comunista. En aquests entorns es van celebrar els últims consells de ministres, i davant la imminència de la victòria franquista tots van acabar fugint des de l'aeròdrom del Fondó, a Monòver, cap a ciutats com ara Orà, a Algèria o Tolosa, a la part francesa d'Occitània.

Aquest capítol tan dramàtic i alhora cridaner de la història contemporània està sent rescatat per Elda, que ha organitzat visites turístiques per a rememorar els fets. El projecte «Las voces de la República» té aquesta intenció. Es tracta d'una sèrie de visites que s'iniciaran aquest diumenge amb la companyia Carasses Teatre, que realitzarà visites teatralitzades per a evocar aquella etapa.

El teatre Castelar, el col·legi Pare Manjón o l'Ajuntament seran visitats pels assistents aquest diumenge dia 12 de febrer al matí i també els dies 16 d'abril, 17 de setembre i 19 de novembre a través de visites gratuïtes. Els visitants només s'hi hauran d'inscriure a través de Tourist Info Elda.