divendres, 29 de setembre del 2023

Voluntaris de Nules troben les restes de sis víctimes del franquisme sense l’ajuda de la Diputació de Castelló

 https://www.diarilaveu.cat/noticia/17564/voluntaris-de-nules-troben-les-restes-de-sis-victimes-del-franquisme-sense-lajuda-de-la-di?id_butlleti_enviar=504&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=2023-09-29


L’Ajuntament n'ha facilitat la primera subvenció

Després de quatre setmanes de treball de l’equip científic ArqueoAntro, el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló ha anunciat la localització i exhumació de les restes humanes de sis cossos de persones assassinades per falangistes una vegada va finalitzar la Guerra Civil, a l’abril del 1939. Aquestes persones es trobaven enterrades a una fossa al terme municipal de Nules, a la Plana Baixa, i alguns dels cossos evidenciaven signes de violència com ara traumatismes o tirs de gràcia al crani.

La campanya, desplegada pel Grup de Recerca esmentat, continua els seus treballs seguint el testimoniatge oral de diversos veïns de la comarca i amb l’esperança de trobar més cossos encara no localitzats. Els treballs s’estan desenvolupant gràcies a l’aportació de l’associació memorialista i a les aportacions solidàries, tot i que per primera vegada han pogut rebre un ajut institucional de l’Ajuntament de Nules, governat per un partit local.

Mentrestant, tal com denuncien des del Grup de Recerca, la Diputació de Castelló, ara governada pel PP, «manté paralitzat el conveni acordat des de fa mesos per a realitzar aquest projecte» i altres dos relacionats també amb la memòria històrica.

És per això que l’entitat memorialística continua demanant aportacions per a poder dur a terme el seu treball.