dissabte, 28 de març del 2015

71 Butlletí Memòria Democràtica



 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
# 71
Butlletí Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Divendres, 27 de març de 2015

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals
·        :: Commemoracions i homenatges
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: Premis
·        :: Publicacions
·        :: Taules rodones
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

Benvinguts al nou Memorial Democràtic
Dissabte, 25 d'abril, de 10 a 14 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

Dissabte, 25 d'abril, el Memorial Democràtic ofereix visites guiades a tres exposicions temporals: la nova exposició "Vencedors i Vençuts", "De la caiguda a la retirada. Report of Wide World Photo for The New York Times" amb imatges de Robert Capa, David Seymour 'Chim' i Auguste Chauvin i "Catalunya en transició (1971-1980)".
Les exposicions  "Vencedors i vençuts" i "Catalunya en transició" es podran visitar fins al 23 d'octubre. "De la caiguda a la retirada. Report of Wide World Photo for The New York Times", fins al 29 de maig. A partir de dimarts, 28 d'abril, les exposicions es podran visitar de dimarts a dijous, de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h, i divendres, de 10 a 14 h (laborables).
Amunt

::Audiovisuals

Projecció del documental 'El retratista'
Dimarts, 28 d'abril, a les 19 h
Can Riera - Espai de memòria de l'Hospitalet
Riera de l'Escorxador, 17
L'Hospitalet de Llobregat

L'Andrés és el mestre d'una escola força especial: l'Experimental Freinet de San Andrés de Tuxtla, a Mèxic. L'escola vol ensenyar els nens i nenes a pensar i ser lliures.
L'Antoni Benaiges va ser un mestre català afusellat durant la Guerra Civil. Com l'Andrés, volia ensenyar-los la llibertat. L'Andrés els mostrarà la seva història en un viatge cap a les fosses comunes de la Guerra Civil i els orígens de l'escola moderna i democràtica.
Amunt

::Commemoracions i homenatges

Commemoració del 70è aniversari de l'alliberament de Ravensbrück
Diumenge, 19 d'abril, a les 10 h
Trasse der Nationen
D - 16798
Furstenberg/ Havel
Alemanya

El camp de concentració de Ravensbrück va ser alliberat el 30 d'abril de 1945 per l'Exèrcit Roig. Per commemorar el 70è aniversari, el Comitè Internacional de Ravensbrück ha organitzat diverses activitats en homenatge a les víctimes.
L'acte central tindrà lloc diumenge, 19 d'abril, al camp de concentració. Comptarà amb la presència de la vicepresidenta del Govern de Catalunya, Joana Ortega, la delegada del Govern a Alemanya, Mar Ortega, el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, la presidenta de l'Amical de Ravensbrück, Anna Sallés; i la filla de Neus Català, Margarita Català.
Homenatge a les víctimes de la repressió franquista a Tarragona
Diumenge, 12 d'abril, a les 12 h
Cementiri de Tarragona
Carretera del Cementiri, s/n
Tarragona

L'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona (AVRFT), retrà l'homenatge anual a les víctimes inhumades a la fossa comuna del cementiri de Tarragona. Hi participaran representants de l'Ajuntament de Tarragona; Montserrat Giné, presidenta de l'AVRFT i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, entre d'altres representants institucionals i entitats memorialistes.
Amunt

::Espais de memòria

Ruta per l'Hospitalet antifranquista
Dimarts, 21 d'abril
Presentació de la ruta i punt de sortida:
Centre Cultural Collblanc-La Torrassa
Carrer Mare de Déu dels Desemparats, 87
L'Hospitalet de Llobregat
Presentació de la ruta: 18.30 h
Inici de la ruta: 19 h
Preu: activitat gratuïta
La presentació és d'entrada lliure; la inscripció a la ruta està limitada a 20 places (tel. 934 032 997 o cultura.memoria@l-h.cat).

Can Riera-Espai de memòria de L'Hospitalet ha organitzat una nova ruta adreçada a tots els ciutadans que sentin curiositat i interès per la història del barri. Està centrada en la transició democràtica a L'Hospitalet i proposa un recorregut per Collblanc, La Florida, Pubilla Casas, Can Serra, Sant Josep, Centre i Bellvitge.
La ruta és una oportunitat per conèixer alguns dels fets històrics més rellevants de L'Hospitalet del 1960-1980. Posa èmfasi en la confluència de diversos moviments (veïnal, obrer, religiós, cultural i polític). 
Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 5 d'abril, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà
Plaça de Dolors Clua, 13
Gavà
Preu: 4 €. entrada reduïda: 2,50 €

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Amunt

::Exposicions

'Catalunya en Transició' a Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei
Sant Feliu de Llobregat
Del 13 al 26 d'abril de 2015
Inauguració: Dimarts, 14 d'abril, a les 19.30 h
Ateneu Santfeliuenc
Vidal i Ribas, 25
Horari: De dilluns a divendres, de 19 a 21 h

Molins de Rei
Del 28 d'abril al 8 de maig de 2015
INS Bernat el Ferrer
Nostra Senyora de Lourdes, 34
Horari: De dilluns a divendres, de 8 a 20 h

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, ofereix una mirada catalana sobre la Transició a partir de dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977, basat en la unitat d'oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les forces polítiques entorn de l'Assemblea de Catalunya. La segona és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980. 
'Catalunya Bombardejada' Polinyà
Del 9 d'abril al 5 de maig
Biblioteca de Polinyà
Carrer de la Rosa, 2
Polinyà
Horari:
De dilluns a divendres, de 15.30 a 20.30 h
Dimecres i dissabtes, de 10.30 a 13.30 h

Aquesta exposició recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs feixistes durant la Guerra Civil
La mostra destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra. 
'Carrasco i Formiguera. Una vida per a la llibertat' a Canet de Mar
Fins al 6 d'abril
Sala Cultural Ramon de Campany
Pl. dels "Americanos" s/n
Canet de Mar

Aquesta exposició, comissariada per Quim Torra, repassa la trajectòria política i humana de Carrasco i Formiguera. Advocat de formació, home de família, ciutadà compromès i polític d'ideals i conviccions, va dedicar la seva vida al recobrament dels drets nacionals de Catalunya i a la salvaguarda dels valors cristians, de justícia social i de democràcia.
A través d'objectes, fotografies i filmacions particulars, la mostra dóna a conèixer la dimensió humana i més personal del polític, i fa palesa la importància de la seva família en el seu itinerari vital.
Ha estat organitzada per l'Ajuntament de Canet de Mar i el Memorial Democràtic.
'La Maternitat d'Elna' a Reus
Fins al 9 d'abril
Centre cívic del Carme
Plaça de la Patacada, 9
Reus
Horari: De dilluns a divendres, de 8 a 22 h

La infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va llogar el Castell d'en Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna, i hi va instal·lar una maternitat per acollir parteres procedents dels diferents camps de de concentració de la zona. Uns sis-cents infants van néixer a la maternitat, que va tancar les portes el 1944. Van ser, majoritàriament, fills d'exiliades republicanes. La mostra ha estat produïda pel Memorial Democràtic.
Amunt

::Premis

18a edició del Premi Romà Planas i Miró de memorials populars
Oberta la convocatòria de la 18a edició del Premi Romà Planas i Miró. El termini de presentació de les obres és el 31 de maig del 2015.
Totes les persones que vulguin demanar informació per participar-hi poden fer-ho trucant al 93 842 20 16 extensió 2 o al correu electrònic: arxiumemoria@laroca.cat.
Amunt

::Publicacions

Presentació del llibre 'L'Ensulsiada'
Dimecres, 8 d'abril, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Activitat gratuïta
La seu del Memorial Democràtic acollirà, el 8 d'abril, la presentació del llibre autobiogràfic L'ensulsiada, de Pere Roca i Pla.
Les memòries de Pere Roca i Pla van guanyar el premi Romà Planas i Miró de Memòries Populars l'any 2013.
Participaran a la presentació Rafael Ros, alcalde de La Roca del Vallès; Jordi Rabassa, historiador; Pere i Jordi Roca, néts de l'autor, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.
Presentació de 'Les 7 caixes'
Dimarts, 21 d'abril, a les 13.30 h
Institut Menéndez y Pelayo
Via Augusta, 140
Barcelona

L'Asssociació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) de l'Institut Menéndez y Pelayo ha organitzat la conferència i presentació del llibre "Les 7 caixes", de Dory Sontheimer.
L'autora parlarà davant els estudiants de Secundària de les vivències que la van portar a escriure un llibre autobiogràfic sobre la seva família.
Dory Sontheimer (Barcelona, 1946) va trobar 7 caixes a l'altell de la seva habitació de soltera, a casa dels seus pares. La informació que hi havia a dins la va ajudar a entendre els silencis dels seus pares, alemanys jueus nacionalitzats espanyols i de fe catòlica. També va descobrir la història de la seva família, víctima de l'Holocaust, en una investigació que l'ha portat a viatjar fins a Alemanya, Israel, EEUU, Canadà i Txèquia.
La conferència coincideix amb la inauguració de l'exposició Resistents i Deportades de l'Amical de Mauthausen i del Museu d'Història de Catalunya al mateix centre educatiu.
Amunt

::Taules rodones

Taula rodona
Dijous, 9 d'abril, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

El Memorial Democràtic organitza la taula rodona "La vigència de les lleis d'amnistia, punt i final a la Guerra Civil i la dictadura franquista?" Girarà al voltant de les lleis d'amnistia aprovades durant la transició, i com aquestes s'han utilitzat en l'actualitat per impedir  la persecució dels crims de la guerra civil i la dictadura franquistafranquista, així com perspectives actuals i futures, tant polítiques com jurídiques.
Hi participaran Meritxell Batet i Carles Campuzano, diputada i diputat al Congrés; Gemma Calvet i Jaume Bosch, diputada i diputat al Parlament de Catalunya; Rosana Alija, professora de Dret Internacional i experta en justícia transicional, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.
Amunt

::MUME

Fer memòria activa de l'exili i la deportació
Divendres, 20 de març, a les 20 h 
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Carrer Major, 43
la Jonquera

Els estudiants d'ESO i Batxillerat de l'IES Olivar Gran de Figueres presentaran al MUME alguns dels treballs que han fet sobre els exilis i la deportació. Aquests treballs prenen com a base un objecte tan significatiu com és la maleta. L' objectiu principal ha estat que es plantegessin una reflexió sobre el que suposen les situacions d'exili i deportació.
La Maternitat d'Elna, l'exili a la Unió Soviètica dels nens asturians, les persecucions dels jueus a Dinamarca durant la Segona Guerra Mundial i la matança de Sabra i Xatila han estat alguns dels escenaris històrics evocats en els treballs.
Posteriorment, el concertista de guitarra i catedràtic del Conservatori de Perpinyà Francisco Ortiz oferirà el concert de guitarra 'Concert per a una bandera'. El títol es refereix a la bandera de la Segona República signada pel comando de presos que treballava en secret a Mauthausen per preparar-ne l'alliberament.
II Premi Internacional Walter Benjamin
El Museu Memorial de l'Exili (MUME) ha publicat les bases del II Premi Internacional Walter Benjamin. El MUME el convocarà enguany, amb el patrocini de la Diputació de Girona.
El premi, biennal i de 4500 euros, parteix del caràcter transversal de l'obra de Walter Benjamin. Vol donar suport a la tasca que desenvolupen professionals vinculats amb estudis sobre art, fotografia, arquitectura, urbanisme, cinema, filosofia, història, literatura, sociologia, entre d'altres. Es consideraran prioritaris els projectes que tinguin presents qüestions relacionades amb la història i la memòria del s.XX. Els treballs es poden presentar en català, castellà, anglès o francès. El període d'admissió serà de l'1 al 30 de juny de 2015 (ambdós inclosos).
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 29 de març
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h

El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili (MUME) obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.
Obra 'Postdata' de l'artista Pep Dardanyà dins del programa 'Art i memòria'
Fins al 25 de maig
MUME
Major, 43
La Jonquera

Aquesta petita exposició, que està formada per una instal·lació de vídeo i fotografia, parteix de l'experiència familiar de l'artista. Fa pocs anys, es va assabentar que un germà del seu avi matern havia desaparegut al front de guerra de la Noguera-Pallaresa l'any 1938.
El projecte 'Postdata' vol ser un modest exercici de recuperació de memòria familiar i, al mateix temps, un homenatge als que varen patir les conseqüències de la guerra.
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-309X