Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botonsEngegar/AturarSilenciarPujar el volumDisminuir el volumInstruccions per interactuar amb el player
 
Durada de00:48:49

La retirada republicana: de Barcelona a Argelers

El 15 de gener del 1939, les tropes franquistes van ocupar Tarragona, i el 26 de gener, Barcelona. Mig milió de persones, ciutadans i soldats republicans van fugir cap a França pels Pirineus, camí d'un exili que, en molts casos, serà etern.

El recorregut surt de Barcelona i segueix per Osona i el Ripollès fins a Camprodon, per on van marxar 100.000 persones. El programa creua la frontera pel coll d'Ares i continua per Prats de Molló, Ceret, Perpinyà i Argelers, on hi va haver un dels camps de concentració més importants del sud de França.

A tocar de Manlleu, el nét d'un soldat republicà explica la història del seu avi, Joan Gesa, mort en combat mentre el seu batalló intentava frenar l'avanç franquista per permetre la retirada de milers de persones. A Camprodon, al Museu de la Retirada, hi ha centenars de peces històriques trobades a la muntanya per dos veïns apassionats per la història que permeten entendre què va passar aquell dur hivern en aquelles muntanyes. I a la platja d'Argelers, els tres integrants de "Trinxeres" troben Marcel Ferrer, que va arribar a Argelers amb 17 anys i explica el drama dels refugiats catalans als camps de concentració francesos.