dilluns, 6 de maig del 2013

Inaugurat a Àustria el nou museu del camp de concentració de Mauthausen

http://noticies.sirius.cat/2013/05/inaugurat-austria-el-nou-museu-del-camp.html

0 comentaris
Amb la participació de nombrosos líders polítics, supervivents de l'Holocaust i d'altres convidats d'honor s'ha inaugurat avui un nou complex de museus a l'antic camp de concentració nazi de Mauthausen, a l'estat federat de l'Alta Àustria. La renovada instal·lació, subvencionada amb 1,7 milions d'euros per l'Estat austríac, mostra els horrors viscuts per unes 200.000 persones que van ser internades entre 1938 i 1945. Entre ells és molt destacable el nombrós grup de republicans espanyols gràcies als quals es van aconseguir les fotos i proves del genocidi nazi, usades en el judici de Nüremberg. Centenars de republicans van morir allí per ordre de Franco i l'oligarquia monàrquica.

Més de 90.000 d'aquestes persones van ser assassinades pel nazionalsocialismo feixista després de ser retingudes a Mauthausen o algun dels seus 52 "camps satèl·lits" de treballs forçats i esclaus, pel seu suposat origen ètnic o per les seves idees polítiques i socials.

Les víctimes procedien de desenes de països, entre elles també uns 7.000 republicans espanyols, que van morir a les cambres de gas o pels maltractaments soferts a les mans dels nazis. La inauguració del nou museu va ser duta a terme avui pel president federal d'Àustria, Heinz Fischer, que va anar a Mauthausen en companyia de la cúpula del Govern austríac.

Van assistir dignataris de Polònia, Hongria i Sèrbia, així com la ministra de Justícia d'Israel, l'ara sionista Tzipi Livni, qui va acompanyar al seu sogre, supervivent de Mauthausen. El nou museu inclou una "sala dels noms", amb les dades personals de 81.000 de les 90.000 víctimes del camp, trobats per diversos investigadors en quinze anys de treball.

A part d'una explicació històrica sobre la vida i mort al camp, acompanyada per 130 objectes originals, es poden veure trenta entrevistes gravades en vídeo amb supervivents de l'horror nazi. Unes 200.000 persones van tots els anys des de tot el món a Mauthausen per aprendre i conèixer el que ha passat en aquest lloc, que va funcionar entre agost de 1938 i el 5 de maig de 1945, quan va ser alliberat per tropes nord-americanes.
Etiquetes de comentaris: