dijous, 21 de gener del 2016

La IAM edita un estudi de Wilson Ferrús sobre mestres i escoles republicans a l'Horta Sud.


http://www.dival.es/sala-prensa/content/la-iam-edita-un-estudi-de-wilson-ferrus-sobre-mestres-i-escoles-republicans-lhorta-sud


  • ‘Mestres i escoles a l'Horta Sud, 1936-1939” és el tercer número de la coŀlecció «Estudis comarcals», de la Institució Alfons el Magnànim
PORTADA LIBRO_0.JPG
20/05/2015
La Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València amplia la coŀlecció «Estudis comarcals» amb Mestres i escoles a l'Horta Sud, 1936-1939, de Wilson Ferrús Peris.

En paraules de la prologuista, María del Carmen Agulló, l'assaig de Ferrús «no es limita a narrar els anys del conflicte bèŀlic, sinó que remet als orígens del sistema públic d'ensenyament en els vint pobles remuntant-se al segle XIX en un relat que continua fins a l'arribada del franquisme».

Per mitjà del relat de vida de l’ànima de l'escola, com els institucionistes anomenaven els mestres, l'estudi aborda el dia a dia de les escoles dels vint pobles seleccionats per l'autor: Alaquàs, Albal, Beniparrell, Alcàsser, Aldaia, Alfafar, Llocnou de la Corona, Benetússer, Catarroja, Manises, Massanassa, Mislata, Paiporta, Picanya, Picassent, Quart de Poblet, Sedaví, Silla, Torrent i Xirivella.

Encara que es tracta només de vint pobles, la casuística que presenten resumix la realitat en l'àmbit estatal i proporciona dades vitals de més de cent setanta mestres que exerciren la docència a l'Horta Sud o que eren naturals o veïns d'alguna població de la comarca i estaven destinats fora. El lector accedix així a les seues trajectòries professionals i a les conseqüències que en les seues vides i treballs tingué la depuració republicana en guerra i la franquista després.

Amb una majoria de reintegrats sense punicions, es troben sancionats en tots els graus possibles. Hi ha un mestre afusellat, José Angel Uribes Moreno, quatre exiliats a altres països (Estats Units, Unió Soviètica, França i Xile) i quaranta-sis sancionats, que van patir un exili interior.

Wilson Ferrús Peris
Wilson Ferrús Peris (Catarroja, 1963) és mestre de Ciències Socials i llicenciat en Ciències de l'Educació. El seu camp d'investigació se centra fonamentalment en l'estudi de l'educació durant la Segona República i la repressió institucional exercida posteriorment pel franquisme contra el magisteri primari.

En este sentit, destaca Mestres de la República a l'Horta Sud. Iŀlusions trencades, vides partides, que obtingué el XIX Premi d'Investigació de l'Horta Sud d'IDECO.