dijous, 26 de febrer del 2015

El PP d'Albiol s'absté en la moció per adherir-se a la querella argentina contra el franquisme


http://www.ara.cat/politica/PP-adherir-se-querella-argentina-franquisme_0_1309669310.html


Els grups municipals de CiU, PSC i ICV-EUiA han aprovat una moció que recorda que un exalcalde de Badalona va ser afusellat pel franquisme

La incògnita era saber què votaria el PP. El grup municipal liderat per Xavier Garcia Albiol, el PP de Badalona, ha optat per l'abstenció a l'hora de votar una moció per  adherir-se a la querella criminal contra l'estat espanyol pels crims del franquisme. La resta de grups municipals, PSC, CiU i ICV-EUiA han deixat en minoria el PP i han aprovat la proposta d'ERC (que no té cap regidor a Badalona). Es tracta d'una moció que recorda que un dels 45 alcaldes afusellats va ser el badaloní Frederic Xifré Masferrer, afusellat fa 75 anys després d'un consell de guerra encara no derogat.
La querella a la qual s'ha adherit l'Ajuntament de Badalona la va presentar fa dos anys el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà per crims contra la humanitat per la mort de Lluís Companys, els 45 alcaldes i dos diputats. Va ser admesa per la justícia argentina i ara la tramita la jutge María Servini sense gaire col·laboració del govern espanyol. La moció també insta el consistori a reclamar a l’Estat l’anul·lació de tots els judicis sumaríssims.
L’alcalde Xifré va ser elegit regidor per ERC el febrer del 1936 i va esdevenir alcalde al març, un cop el seu antecessor va dimitir per malaltia. El gener del 1937, però, va exiliar-se a França fugint d’una situació de guerra turbulenta en què va intentar frenar alguns excessos a la rereguarda. Mesos més tard, va tornar per dedicar-se a la seva activitat empresarial i va ser detingut el març del 1939 pels franquistes.