divendres, 1 d’abril del 2016

82 Butlletí Memòria Democràtica Memorial Democràtic.


 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
# 82
Butlletí Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Dijous, 31 de març de 2016

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals i espectacles
·        :: Commemoracions i homenatges
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: MUME
·        :: Premis
·        :: Publicacions

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

Franco neutral?
Fins al 28 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure

Va ser neutral l'Espanya franquista durant la Segona Mundial? Sens dubte, la creença que, gràcies a Franco, Espanya no va entrar en guerra encara és molt estesa. Però la historiografia ha demostrat que aquesta neutralitat, de fet, no va existir mai.
La nova exposició a la seu del Memorial Democràtic ens proposa que reflexionem sobre la suposada neutralitat del règim franquista a través d'imatges, mapes i llibres i publicacions de l'època.
La inauguració tindrà lloc dimecres 30 de març, a les 19 h. Anirà a càrrec de Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència i de Joan Maria Thomàs, catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat Rovira i Virgili i comissari de l'exposició.
Jornada 85è aniversari II República
Divendres, 15 d'abril, de 9 a 14 h
Memorial Democràtic,
Peu de la Creu, 4
Barcelona

Jornada d'anàlisi sobre els èxits i els fracassos d'un període de canvis i esperances.
Enguany commemorem el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República. Fou un període ple d'esperances polítiques, territorials, socials, econòmiques i culturals per aconseguir d'una vegada per totes la modernitat del país. Malauradament moltes d'aquestes acabaren convertint-se en frustracions al no aconseguir els objectius fixats.
El Memorial Democràtic organitza una jornada per recordar els fets més destacats de la Segona República. De la mà de diversos especialistes es portarà a terme una anàlisi dels èxits i els fracassos que s'assoliren durant tots aquests anys d'esperança.
Hi participaran Enric Pujol, Mercè Morales, Arnau Gonzàlez Vilalta, Manel López, Carles Santacana, Salvador Domènech, Clara Masriera, Lluís Durán, Isabel Segura, Teresa Abelló, Raül Carretero i Carles Hervàs. També es realitzarà una presentació de testimonis de la Segona República del Banc Audiovisual de Testimonis del Memorial Democràtic (BAT).
Inscripció prèvia a memorialdemocratic@gencat.cat o bé al 93 634 73 60
Amunt

::Audiovisuals i espectacles

Marina Rossell
Divendres, 15 d'abril, a les 21 h
Teatre Municipal de Girona
Plaça del Vi, 1
Girona

Divendres, 15 d'abril, la cantautora Marina Rossell presentarà el seu nou disc, 'Cançons de la resistència' en el festival Strenes de Girona. Dimecres, 13 d'abril, tindrà lloc una conversa oberta a la participació del públic entre l'artista i el director del Museu Memorial de l'Exili, Jordi Font, a la Llibreria 22 a les 19h.
En un context de crisi i rebel·lió com l'actual, Rossell vol recordar que al llarg de la història hi ha hagut molts moments en els quals la societat civil ha mostrat la seva indignació. El seu treball recull cançons emblemàtiques com Bella Ciao, Lili Marlen o Morir a Ravensbrük, entre d'altres.
Obra de teatre 'A voz ahogada. Un homenatge a Miguel Hernández'
Divendres, 15 d'abril, a les 19.30 h
Teatre Joventut de l'Hospitalet
Joventut, 10
L'Holpitalet de Llobregat
Preu de l'entrada: 16 euros

'A voz ahogada' relata el dia a dia al Penal de Burgos, una de les presons més terribles del franquisme.
L'obra es basa en el testimoni del poeta republicà represaliat Marcos Ana, i també de presos polítics catalans que van compartir el seu captiveri, Lluís Martí Bielsa i Enric Pubill, i de l'Antònia Jover, nascuda entre reixes com a filla de presos polítics,.
Ha estat dirigida per Ivan Campillo, que també l'interpreta juntament amb Mireia Clemente, Ramon Godino, Jordi Marí i Raül Tortosa. La documentació ha anat a càrrec de l'Associació Catalana d'Expressos Polítics del franquisme (ACEP).
Amunt

::Commemoracions i homenatges

Els mitjans de comunicació en català després del franquisme
Dimarts, 19 d'abril, a les 19 h
Sala d'actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya, 10
Barcelona
Accés lliure

Una de les conseqüències de la Guerra Civil fou l'intent d'aniquilació de la llengua i la cultura catalanes per part del règim franquista.
Amb motiu del 40è aniversari de la primera publicació del diari AVUI, de les primeres emissions de 'Futbol en català' i dels primers programes en català a Ràdio Barcelona i al Centre de Producció de Programes de TVE a Catalunya, el Memorial Democràtic i el Col·legi de Periodistes de Catalunya han organitzat una taula rodona amb alguns protagonistes destacats dels mitjans de comunicació en català d'aquells d'anys.
Hi participaran: Jordi Maluquer, periodista i director del diari AVUI (1977-1982); Joaquim Maria Puyal, periodista i locutor de 'Futbol en català' a Ràdio Barcelona; Montserrat Minobis, periodista i entrevistadora a Ràdio 4 i Sergi Schaaff, realitzador de televisió als Estudis Miramar i cap de programes de TVE a Catalunya. Moderarà la taula Jaume Guillamet, catedràtic de periodisme de la Universitat Pompeu Fabra.
Homenatge a Xavier Vinader
Dilluns, 25 d'abril a les 19 h
Sala d'actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya, 10
Barcelona
Accés lliure

Xavier Vinader fou un dels periodistes que millor ens ajudaren a entendre la violència política i la vinculació de les estructures del nou estat democràtic amb la dictadura franquista durant la transició cap a la democràcia. Ho feu des de la clara defensa del dret a la llibertat d'expressió i exercint l'ofici de periodista des del compromís.
Un any després del seu traspàs, el 9 d'abril de 2015, el Memorial Democràtic i el Col·legi de Periodistes de Catalunya reten homenatge a aquest periodista compromès i singular amb l'organització d'una taula rodona.
Hi participaran els periodistes Antonio Franco, David Fernàndez, Jordi Évole i Ana Cynthia Uribe. Moderarà la taula Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Amunt

::Espais de memòria

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 3 d'abril, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà
Plaça de Dolors Clua, 13
Gavà
Preu: 4 €. entrada reduïda: 2,50 €

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.

Can Riera. Espai de Memòria de l'Hospitalet
Ruta Quico Sabaté
Dissabte, 9 d'abril, a les 11 h
Sortida: Biblioteca Can Sumarro
Riera de l'Escorxador, 2
L'Hospitalet de Llobregat

Els participants recorreran els principals escenaris de la vida i les accions del cèlebre guerriller antifranquista i anarquista hospitalenc Quico Sabaté. És una activitat gratuïta amb places limitades. 
Cal inscriure's prèviament a la Biblioteca Can Sumarro. (T. 93 337 20 82 bibcansumarro@l-h.cat).
Organitza: Museu de l'Hospitalet - Can Riera. Espai de memòria de l'Hospitalet.
Conferència 'Perspectiva històrica de les fosses comunes a Catalunya (1937-2015)', a càrrec de Queralt Solé
Dimarts 19 d'abril, a les 19.30 h
Museu de l'Hospitalet - Can Riera. Espai de Memòria de l'Hospitalet
Riera de l'Escorxador, 17
L'Hospitalet de Llobregat  

Com a conseqüència de la rebel·lió militar del 18 de juliol de 1936, es van cometre atrocitats i nombroses víctimes van ser enterrades en fosses comunes arreu d'Espanya. A Catalunya la majoria de fosses comunes són de soldats i combatents. La perspectiva històrica ens permet conèixer el tractament que en van donar les autoritats republicanes, les franquistes i els governs democràtics.

Amunt

::Exposicions

'Cinema en temps de guerra, exili i repressió 1936-1975' a Alforja
Del 2 al 17 d'abril
Inauguració: 2 d'abril a les 20 h
Ateneu Cultural Josep Taverna
Plaça de Dalt, 10
Alforja
Horari: dissabtes i diumenges d'11 a 14 h 

Aquesta exposició, produïda pel Memorial Democràtic, dóna a conèixer l'efervescència cinematogràfica que va viure Catalunya durant la Guerra Civil, així com l'alt preu que van haver de pagar molts dels seus professionals durant la dictadura franquista o a l'exili.
Catalunya va viure entre el 1936 i el 1975 gairebé quatre dècades de convulsió que van afectar diversos àmbits del país, un d'ells, el cinematogràfic. L'exposició mostra alguns fets coneguts, com ara la col·lectivització de les sales de cinema pels sindicats i d'altres que han estat rescatats de l'oblit, especialment les vicissituds biogràfiques de professionals del cinema que van haver de marxar a l'exili o que van ser represaliats.
Pssst!... passa-ho! a Viladecans
Del 7 al 30 d'abril
Sala dels Cups del Museu de Viladecans
Ca n'Amat
Carrer de les Sitges, 1
Viladecans

Pssst!... passa-ho! La lluita per la democràcia a Catalunya (1939-1975) ofereix una visió sintètica i acurada de l'activitat clandestina dels homes i les dones que, des de diferents perspectives, es van oposar a la dictadura franquista.
Bona part dels documents seleccionats corresponen al Fons del CEHI, dipositat a la Biblioteca Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. Es tracta d'un tipus de documents que ens expliquen directament què pensaven, com s'articulaven i què feien les organitzacions antifranquistes.
Dimecres, 13 d'abril,  a les 19.00 h., Andreu Mayayo oferirà la conferència Reflexions sobre la memòria democràtica de l'antifranquisme (1939-1975). Aquesta activitat paral·lela a la mostra tindrà lloc a Ca n'Amat -(Museu de Viladecans).
Catalunya en Transició (1977-1980), a El Bruc
Del 10 d'abril al 29 de maig
Ajuntament d'El Bruc
Bruc del Mig, 55
El Bruc
Accés lliure

L'exposició, produïda pel Memorial Democràtic, ofereix una mirada catalana sobre la Transició partint de dues singularitats. Una és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977. El segon tret diferenciador és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980, que comporta un mapa polític diferenciat del que es constitueix a la resta de l'Estat.
Amb motiu de l'exposició,  l'Ajuntament d'El Bruc ha organitzat diverses activitats paral·leles relacionades amb la memòria democràtica. Tindran lloc del 15 al 30 d'abril.
'Catalunya Bombardejada' a Itàlia
Museo Chalet di Villa Faraggiana (Mena)
Fins a desembre de 2016, diverses ciutats 

'Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes' és una exposició produïda pel Memorial Democràtic.
Amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil, la mostra itinerarà per Itàlia fins a desembre de 2016. En concret, l'exposició es podrà visitar a Mena, Sestri Levante, Bergamo, Sesto Calente, Rovato, Bolònia, Gènova, Savona, Venècia, Mòdena, Lugano, Brèscia, Milà i Torí.
L'exposició recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
'Pau Casals i el compromís amb la pau' a la seu del Memorial Democràtic
Fins al 28 d'abril
Seu del Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure

L'exposició, produïda pel Memorial Democràtic amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu, el Conservatori del Liceu i la Fundació Pau Casals, vol revalorar tota l'activitat solidària i en pro del salvament de vides que féu el cèlebre músic del Vendrell. A través de fotografies, objectes i records vol posar en relleu una de les facetes més destacades i inèdites del compositor i músic català, el seu anhel de pau i harmonia entre els éssers humans del món.
Amunt

::MUME

Activitats del Museu Memorial de l'Exili (MUME) del mes d'abril
El Museu Memorial de l'Exili (MUME) ha organitzat diferents activitats, exposicions i sortides culturals relacionades amb la memòria democràtica.
Durant el mes d'abril, es podran visitar les exposicions següents: 'J'ai dessiné la guerre. Le regard de Françoise et Alfred Brauner' ('He dibuixat la guerra. La mirada de Françoise i Alfred Brauner'), a partir del 30 d'abril; 'La Jonquera, la porta de l'exili', fins al 26 de juny; 'Vencedors i vençuts', fins al 24 d'abril i la instal·lació  pictòrica i documental 'El tiempo se acaba', de Rafael Segovia-Winglet, fins al 5 de juny.
Pel que fa a les activitats culturals, durant el mes d'abril es portarà a terme una sortida de l'Associació d'Amics del MUME al Mémorial du Camp de Rivesaltes i a Perpinyà, dissabte 2 d'abril, durant tot el dia; la celebració del Dia Internacional de l'Art, dissabte, 16 d'abril, d'11:30 a 12h; la presentació del llibre d'Enric Pujol i Queralt Solé Una memòria compartida. Els llocs de memòria dels catalans del nord i del sud, dissabte, 23 d'abril, a les 12h, i una visita guiada gratuïta diumenge, 24 d'abril, a les 11h (cal reservar prèviament per telèfon o bé per correu electrònic al 972 55 65 33 / info@museuexili.cat). 
Amunt

::Premis

19a edició del Premi Romà Planas i Miró de memorials populars
Admissió de propostes fins al 31 d'agost
L'Associació Crear per la Identitat i la Memòria (ACIM) ha obert el termini per participar a la IV Mostra de Curtmetratges per la Identitat.
La convocatòria admet documentals i obres de ficció i de creació de fins a 20 minuts. El tema prioritari és el robatori de la identitat, sigui sexual, nacional, religiosa, lingüística, ideològica o relacionada amb la memòria històrica. La mostra projectarà els documentals seleccionats i tindrà lloc a Barcelona el 30 de novembre i l'1 i el 2 de desembre de 2016.
L'ACIM promou activitats de denúncia del robatori de la identitat, especialment la dels infants, i té una estreta relació amb l'Asociación Abuelas de Plaza de Mayo.
19a edició del Premi Romà Planas i Miró de memorials populars
Oberta la convocatòria de la 19a edició del Premi Romà Planas i Miró. El termini de presentació de les obres és el 31 de maig del 2016.
Totes les persones que vulguin demanar informació per participar-hi poden fer-ho trucant al 938 422 016 extensió 2 o al correu electrònic: arxiumemoria@laroca.cat.
Arx¡u de la Memòria Popular
Amunt

::Publicacions

Presentació del llibre 'El Diluvio. Memorias de un diario republicano y federalista de Barcelona (1858-1939)'
Dijous, 14 d'abril, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

El Diluvio va ser un diari que es va publicar durant gairebé vuitanta anys a la ciutat de Barcelona i, malgrat això, el seu record roman enterrat. Fou un diari rebel, que es va enfrontar amb valentia a les autoritats sobre la base d'un ideari republicà i federal.
Hi participaran Josep Pich i Mitjana, professor d'història contemporània de la Universitat Pompeu Fabra; Gil Toll, editor del llibre i Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic.
'El nazi de Siurana'
Dimecres, 27 d'abril, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

El llibre explica com, després de la Segona Guerra Mundial, un nazi fugitiu es va amagar a la inaccessible Siurana, on es va fer construir un xalet immens. Va viure protegit pel franquisme i per uns gossos ferotges. Darrera les vides dels protagonistes del llibre, Juan Buyse i Anita Salden, hi ha una història apassionant sobre nazis a Espanya, memòria històrica, fugues sonades i pactes de silenci.
Hi participaran Toni Orensanz, periodista i autor del llibre, i Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic. 
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-309X