dimecres, 6 de gener de 2016

Acte d'homenatge a Aurora Picornell i les roges del Molinar. Comunicat d'EUIB.Companyes i companys, el Col.lectiu Es Molinar en Moviment ens envia el següent missatge: 

Dijous 7 de gener a les 20h. Teatre del Mar. Es Molinar

Després de dos anys sense fer-se, recuperam aquest acte d'homenatge a les militants assassinades pels feixistes la nit de Reis de 1937.

A l'acte intervindran l'historiador David Ginard i la regidora d'Alternativa per Pollença i activista Marina Llobera. També hi haurà un concert per part del cantautor del Penedès, Cesk Freixas.
Adjuntam cartell

ES MOLINAR EN MOVIMENT

Salut i Memòria 
MdM


___________________________


Facebook
Twitter
Espai web
Contacta amb nosaltres
Esquerra Unida davant l’aniversari de l’assassinat de les Roges del Molinar

Fa 79 anys, la nit de Reis de 1937, foren assassinades cinc dones de Palma, les Roges del Molinar: Catalina Flaquer, les seves filles Antònia i Maria Pasqual, Aurora Picornell iBelarmina González.

Eren dones treballadores i la seva mort fou similar a la de molts altres homes i dones de la seva classe: foren falsament alliberades de la presó, assassinades i fetes desaparèixer. Eren dones i no es considerà necessari ni potser convenient promoure cap paròdia de judici que servís d’exemple com es va fer per altres víctimes del franquisme. La impunitat dels assassins era exemple suficient.

Però tan important com recordar com les varen matar és comprendre per què les mataren, què volien eradicar els feixistes posant fi a les seves vides.

Les dones que mataren a Palma, tant les cinc roges del Molinar, comunistes, com la socialista Pilar Sánchez, eren militants de partits obrers. Eren dones que organitzaren sindicats en els oficis feminitzats amb els quals es guanyaven la vida, que denunciaven les injustícies laborals i les males condicions de vida que patien i que s’enfrontaven sense por a la patronal i a l’oligarquia.

Eren dones republicanes i antifeixistes que aprengueren a exercir els drets establerts per la II República, que lligaven l’emancipació femenina a una educació laica com la que promovia la República, dones que participaren amb entusiasme en les darreres eleccions republicanes fent propaganda pel Front Popular. I que davant el creixement del feixisme a Europa i del perill de guerra que suposava respongueren de forma solidària a les crides a la mobilització en contra de la guerra i el feixisme on es trobaven amb dones de totes les ideologies.

Eren dones feministes que compartien la vida de la majoria de les dones mallorquines, mares i responsables del benestar familiar, eren treballadores conscients de la doble explotació que patien amb salaris sempre molt inferiors als dels homes i estaven creant un moviment feminista unitari. Recordem que a Mallorca la primera celebració multitudinària del Dia de la Dona es celebrà el març de 1936 a la Casa del Poble amb un míting protagonitzat per dones de tots els partits i sindicats del Front Popular. Tres de les oradores d’aquell dia, Antònia Pasqual, Aurora Picornell i Pilar Sánchez, foren assassinades.

En aquest moment d’atac als drets socials i a un estat de benestar que, no ho oblidem, és fruit de la lluita obrera i de la lluita unitària antifeixista a Europa, tenim molt a aprendre d’elles. Des d’Esquerra Unida creim que el millor homenatge que es pot retre a aquestes companyes és continuar la seva lluita pels ideals del moviment obrer i del feminisme i el seu compromís amb els valors republicans i laics recuperant a la vegada l’esperit unitari que permeté fer front al feixisme.

Volem fer una crida a participar en tots els actes d’homenatge a la seva memòria que comparteixin aquests objectius.


Cap comentari: