dimecres, 15 de febrer del 2023

Dues intervencions rellevants de l'Assemblea de l'ACPEPF de l'11 de febrer.

Benvolgudes i benvolguts


La junta de l'Associació Catalana de Persones Ex preses Polítiques del Franquisme agraïm l'assistència  a les persones que van participar a l'assemblea i van aprovar, entre d'altres temes, l'adequació del nom de la nostra associació. 

També volen compartir, amb  vosaltres, dues intervencions molt rellevants: 
La justificació de la placa d'honor de l'ACEPF a Carlos Jiménez Villarejo, que va fer Marc Carrillo i la intervenció que va fer després de rebre la placa, Carlos Jiménez Villarejo.

image.png
Aviat podreu veure a la web de l'associació més informació i imatges de l'Assemblea.

Salutacions de la 
Junta Directiva.

__________________________________________________________________


Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del Franquisme Barcelona, 11 de febrer de 2023

“CARLOS JIMÉNEZ VILLAREJO, O LA ÉTICA DE LA RESPONSABILITAT”

Marc Carrillo
 

Des que el vaig conèixer, el Carlos Jiménez Villarejo és i ha estat sempre l’expressió de tres coses: protagonista de l’ètica de la responsabilitat, dipositari de la cultura republicana i defensor de la qualitat democràtica de l’Estat.

L’ètica de la responsabilitat.

El vaig conèixer com a professor de Dret fora de la Facultat de Dret. Era cap al 1972, quan el governador civil de Barcelona havia tancat per enèsima vegada la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. Tanmateix, en Carlos, conjuntament amb Jordi Solé Tura, José Maria Mena i altres professors, ens feia classes semi-clandestines a ESADE, l’escola dels Jesuïtes situada a dalt de l’avinguda de la Victòria, avui avinguda de Pedralbes, a prop de la creu del mateix nom.

Per aquella època fou quan arran d’iniciar una investigació sobre la policia política franquista per la pràctica de tortures fou traslladat a Osca.

En un àmbit corporatiu tan subordinat als valors i principis de la dictadura con era el Poder Judicial fou cofundador de Justícia Democràtica, i esdevingué un referent per a professionals i estudiants de Dret, per a la restauració de les llibertats, l’amnistia del veritables polítics que eren els que llavors estaven a la presó i per l’autonomia política de Catalunya.

La cultura republicana.

Ja amb la restauració de la democràcia, l’exercici professional d’en Carlos com a fiscal va demostrar en la seva pràctica quotidiana la funció constitucional atribuïda al Ministeri Fiscal: ser promotor de la justícia en defensa de la legalitat, de la legalitat democràtica i defensor dels drets fonamentals i de l’interès públic.

Una bona prova fou la seva intervenció, entre d’altres, en el cas Banca Catalana i la inesborrable tasca desenvolupada en defensa de la cosa pública com a Fiscal Anticorrupció en un país on la cultura per la valoració i l’estima per la cosa pública i l’interès comú no ha arrelat encara ara en la cultura política de la ciutadania.

La qualitat democràtica de l’Estat.

La seva lluita per la memòria i reparació d’aquells que varen donar el millor de si mateixos per la recuperació de la democràcia, traduïda avui en la Llei de Memòria democràtica, constitueix un exemple de dignitat i civisme polític. D’un home com en Carlos que no és d’ètica variable o versàtil segons el temps i els vents que toquen.
Un home per a qui la injustícia no és solament un concepte sinó que el dolor dels humans el concep com a propi.

Un home que parla i escriu bé. Educadament i amb fermesa. Un home que mai ha estat acomodatici ni conformista.

Aquest reconeixement és un honor cívic per en Carlos i per a l’Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del Franquisme.

____________________________________________________________


Intervenció de Carlos Jimenez Villarejo l'11 de febrer de 2023 en la Asamblea ordinaria de la “Associació Catalana d’Expresos Politics del Franquisme”

La Brigada político-social

El Informe de la Brigada Político-Social, dando cuenta a mi superior jerárquico, el Fiscal-Jefe, de una conferencia pronunciada en Franciscalia el 23/2/1967.Es una muestra del control político y policial a que entonces estaba sujeto el Ministerio Fiscal.

Dado que la copia hubiera resultado ilegible, he reproducido dicho informe.

La conferencia se celebró en el local de Franciscalia, con el título “Las leyes, ¿factor de progreso o de estancamiento”. Decía así: “Tras unas breves frases de presentación pronunciadas por don José María Piñol, presidente de la entidad, quien dijo del conferenciante que ejercía el cargo de Fiscal de la Audiencia y al que se podía considerar como amigo, ya que estaba en la línea de Franciscalia, que era la del Concilio; comenzó el Sr. Jimenez Villarejo, diciendo que existía una mutación del valor dado a las leyes y que era indudable que se estaba perdiendo la confianza en el valor de las mismas.

El Derecho en nuestro país, prosiguió, es el negocio de unos pocos. Debieran de existir leyes que el hombre sintiera sin temor al peso coactivo de las mismas. ?Nuestro Derecho Civil es capaz de impulsar la promoción humana ¿. No, porque es una obra capitalista hecha de espaldas a la clase obrera .Hay en él una total ignorancia y olvido de la realidad social y económica. No se pensó al aprobarlo en los braceros andaluces y en la enorme desigualdad económica. Es un órgano que sirve a los intereses de los potentados. El artículo segundo del mismo al decir que la ignorancia no exime del cumplimiento de las leyes parece un sarcasmo si se tiene en cuenta que se promulgó en tiempos de analfabetismo y de salarios de hambre y que solo lo utilizaron las clases pudientes .Joaquín Costa, al referirse a dicho artículo, dijo que era un escarnio, que estaba al servicio de un millar de oligarcas que tenían 18 millones de vasallos.

Posteriormente, se han concedido Derechos Naturales que el pueblo ha visto que eran vacíos y no le servían como emancipación.
 
Esas leyes solo han servido para la defensa de intereses concretos.?En una estructura capitalista como la nuestra qué puede esperarse en favor de la emancipación humana¿. Yo, añadió, soy pesimista, dada su naturaleza conservadora, reflejo de la mentalidad de los juristas que las hicieron. El Derecho se ha estancado, no sigue el ritmo actual, es un engorro, está al servicio de la clase burguesa olvidando a los desposeídos. Es inmóvil y con preferencias descaradas.

Algunos quieren un orden inmutable y creen que el Derecho no puede evolucionar, por eso están divorciados de la realidad. El deber de todos es encauzar y procurar que las leyes sean una audiencia y una comunicación armoniosas en el ámbito en que vivimos. Sufre España por esa ausencia de comunicaciones reales que no pueden ser reemplazadas, por el derecho ficticio, por esos sindicatos ficticios que se intenta valorar con una ligera democratización.

La ley actual es incapaz de resolver la situación actual porque está sometida a una fuerza conservadora y porque sirve a los intereses de la clase rica. La clase modesta quiere que el Derecho sea un arma para lograr su función económica ,social y cultural. El Derecho actual es burgués, capitalista y con tantas leyes, decretos y órdenes le hunde aún más en la decrepitud.

El pueblo se siente explotado por esas leyes en cuya confección no ha intervenido. Tenemos que luchar por la elaboración de ese Derecho Popular abierto a la sensibilidad y a la promoción de la cultura y dignidad humanas. Las actuales estructuras económicas impiden la promoción de otras leyes más renovadoras, cuya consecución, quizás, pudiera lograrse a través de un Derecho Laboral. Terminó diciendo que el Derecho es la muestra de nuestro Estado decadente.
El acto terminó dentro del mayor orden, sin otras novedades que las citadas. Barcelona,24 de febrero de 1967.” (No constaba firma alguna).

A partir de este Informe, se produjeron las amonestaciones, ya habituales.