dissabte, 29 de febrer del 2020

El georradar localiza cuatro fosas de represaliados de la Guerra Civil en el cementerio de Gandia


https://saforguia.com/art/55877/el-georradar-localiza-cuatro-fosas-de-represaliados-de-la-guerra-civil-en-el-cementerio-de-gandia




Viernes, 28 de Febrero de 2020

Los trabajos comenzaron el pasado 12 de noviembre y han detectado zonas susceptibles de contar con fosas comunes. Hay una alta probabilidad de que sean de las personas mandadas a fusilar por Franco. El recuerdo y testimonio oral de José Albero, de 88 años, ha sido determinante.

[Img #36286]


El salón de plenos del Ayuntamiento de Gandia acogió el pasado día 27 el acto de presentación de los resultados de la prospección encargada por la Diputación de Valencia destinada a confirmar si hay fosas comunes de represaliados de la Guerra civil en el cementerio de Gandia. El acto contó con familiares de los represaliados, así como la alcaldesa de Gandia, Diana Morant; la presidenta de la Asociación de Víctimas del Franquismo de Gandia, Núria Martín; el concejal de Memoria Democrática, Nahuel González; Alejandro Calpe, arqueólogo que ha dirigido los trabajos; y el diputado provincial de Memoria Histórica, Ramiro Rivera, el vicealcalde de Gandia, Josep Alandete; y los concejales Vicent Mascarell, Liduvina Gil y Miguel Ángel Picornell.

Los trabajos, que comenzaron el pasado 12 de noviembre, detectaron cuatro zonas susceptibles de contar con fosas comunes, y en algunas de ellas, hay una alta probabilidad de que sean fosas de personas mandadas a fusilar por Franco al terminar la Guerra Civil.

De este modo, se confirmaría la veracidad de algunos testimonios orales como el de José Albero, de 88 años, que ha sido clave en ponerse al contacto con el Ayuntamiento y contar la historia de su padre, fusilado en el cementerio municipal de Gandia. Cuando era un niño de 7 años, en 1940, se le quedó grabada la imagen de zanjas, sangre y cal viva en la misma zona en la que ahora el georradar ha detectado indicios de la fosa. Las primeras excavaciones podrían comenzar antes del verano, a modo de catas. Es la primera vez en Gandia que se inicia un proceso de este tipo para desenterrar a fusilados por el franquismo.  

Por esta razón, las primeras palabras de la alcaldesa fueron de reconocimiento y gratitud para la familia Albero y para todas las familias de las víctimas. "Detrás de estas víctimas hay historias personales impactantes. Detrás de estas víctimas, estáis vosotros (hijos, nietos, bisnietos ..), que necesitábais que se les recordara, que se les reconociera. Porque nunca es tarde para hacerlo, por reconocer la trágica realidad que cambió muchas vidas”.

"Durante muchos años, ha habido un silencio clamoroso y escondido, y un olvido intencionado de las instituciones hacia el derecho a conocer la verdad sobre el pasado, que ahora estamos reparando", añadió,y recordó que esto ha sido posible gracias a medidas como Ley de Memoria Democrática puesta en marcha por la Generalitat y a la estrecha colaboración que se ha establecido con la Diputación en este ámbito.

Martín recordó que el 25 de mayo de 2019 empezó a funcionar la asociación."Queda mucho por hacer pero una vez localizadas las fosas comunes será mucho más fácil llegar a nuestro objetivo y a nuestros familiares, recuperando de esta manera su dignidad y la de sus familias".

Butlletí de Memòria Departament de Justícia Febrer 2020 #27


http://memoria.gencat.cat/ca/actualitat/butlleti/butlleti_027/


Butlletí de Memòria
Departament de Justícia
Febrer 2020 #27
Homenatge Generosa Cortina
Acte de reconeixement a la deportada a Ravensbrück i resistent antifeixista en el marc del Dia Internacional de les Dones. Dissabte, 7 de març a l'Alt Àneu.
Llegiu-ne més
Les opcions de 1978, regions i autonomies
Jornada de debat entre diversos especialistes per tractar com es va produir el debat constitucional de l’any 1978 en relació amb el territori.
Llegiu-ne més

Actes culturals

 
Club de lectura
Sessió al voltant de María Zambrano amb Julia Manzano, professora de filosofia i assagista.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Activitats pedagògiques

 
Dia Internacional del Dret a la Veritat
Activitats amb estudiants a la Filmoteca.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Conferències

 
Cinefòrum. 'Nachlass', de Christoph Hübner i Gabriele Voss
Conversa amb Bàrbara Brix, filla d’un membre de l’exèrcit alemany durant la II Guerra Mundial que fou destinat al grup dels Eizensgruppen. Dijous, 5 de març, al Memorial Democràtic.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Exposicions

 
‘Pssst... Passa-ho!’ a l’institut Pla de l’Estany
La mostra s’adreça als alumnes d’Història de 2n de Batxillerat i de la resta de matèries de ciències socials.
Llegiu-ne més
shadow bottom
‘Montserrat Roig, cronista d'un temps i d'un país’ a la Universitat de Barcelona
L’exposició es pot visitar a la Facultat de Filosofia  del 4 al 18 de març,
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
'Transgressores - Transgresoras’ al Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
L’exposició del Memorial Democràtic s’inaugura amb motiu del Dia Internacional de les Dones. 
Llegiu-ne més
shadow bottom
'Transgressores - Transgresoras’ a Sabadell
S’inaugurarà el 17 de març amb una actuació de la companyia D’atzart, que interpretarà “Dones i sexualitats en moviment”.
Llegiu-ne més
'Les opcions de 1978: nacionalitats i regions'
L'exposició es pot visitar a la seu del Memorial Democràtic fins al 31 de maig.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
shadow bottom
'A Nation in Retreat'
L'exposició del Memorial Democràtic explica, desde la mirada de fotoperiodistes d’arreu del món, la fi de la Guerra Civil. Fins al 15 de març.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
‘Guinea: el franquisme colonial’ a l'Espai Avinyó de Barcelona
L'exposició es pot visitar del 26 de novembre fins al 31 de març de 2020.
Llegiu-ne més
shadow bottom
'Stolen Memory'
Mostra sobre els objectes personals recuperats a diversos camps de concertació nazis per la institució Arxiu Arolsen. A partir del 29 d'abril al Palau Robert.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
'El primer exili de 1936'
Exposició dedicada a explicar el primer exili que es va produir a Catalunya com a conseqüència de la Guerra Civil.
Llegiu-ne més

Itineraris

 
Ruta 'Un poeta a l’exili: MUME, Cotlliure i Antonio Machado'
Itinerari inclòs dintres de les Rutes de l'exili (3ª edició, 2019-2020). Ruta fins a Cotlliure per seguir les últimes passes del poeta Antonio Machado. Diumenge, 15 de maig.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Ruta Camins de l'exili. Figueres-Agullana
La ruta comença a Figueres, al castell de Sant Ferran. Seguidament continua amb la visita a la mostra "Art i exili" al Museu de l'Empordà i a un refugi antiaeri. Continua a Agullana, passejant pels llocs relacionats amb els darrers dies de la Catalunya republicana. Dissabte, 21 de març.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Jornada de portes obertes i visita guiada gratuïta per a particulars al MUME
El darrer diumenge de cada mes, el MUME obre les portes al seu públic oferint l'entrada gratuïta de 10 a 14 h, i fa una visita guiada també gratuïta per a particulars a les 11 h. Diumenge, 29 de març.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Jornades

 
Intercanvi d’experiències educatives a Corbera d’Ebre
Trobada dels grups de treball del Departament d'Educació i el Memorial Democràtic
Llegiu-ne més
shadow bottom

Publicacions

 
'Llibres contra bombes. Història d'un Bibliobús'
Ja està a la venda el número 3 de la col·lecció Memòria Dibuixada.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Centre d’informació i documentació
Llibres recomanats per conèixer la nostra història recent.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom

Presentacions de llibres

 
'Una veu de l'exili: les cartes del mestre Josep Vilalta'
La presentació anirà serà a càrrec de Salomó Marquès, editor, i de Maria Antònia Vilalta, filla de Josep Vilalta i Maria Florensa. Dissabte, 14 de març, al MUME.
Llegiu-ne més
shadow bottom