diumenge, 13 de gener del 2013

Butlletí Memòria Democràtica 46


 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí

#46

Butlletí
Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Dijous, 10 de gener de 2013

 

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.
 
Sumari
·        :: Destaquem
·        :: Commemoracions
·        :: Exposicions
·        :: Publicacions
·        :: Serveis educatius
·        :: MUME
 
·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        Espais de la Batalla de l'Ebre
·        El Memorial al Facebook
·        El Memorial al Twitter

:: Destaquem

Dia internacional em memòria de les víctimes de l'Holocaust
Acte d'homenatge dels joves a les víctimes de l'Holocaust organitzat pel Departament d'Ensenyament i el Memorial Democràtic
Dijous 24 de gener, a les 11 h
Auditori de la Facultat de Comunicació de la Universitat Blanquerna
Valldonzella, 23
Barcelona

Les Nacions Unides van designar el 27 de gener com a dia internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l'Holocaust. Cada any es dedica a un grup específic de víctimes i enguany es focalitza en els Justos entre les Nacions. Es tracta d'un reconeixement de l'Estat d'Israel a persones no jueves que van arriscar les seves vides per salvar jueus.
El Departament d'Ensenyament i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Universitat Ramon Llull, se sumen al dia internacional de commemoració en record de les víctimes de l'Holocaust amb un acte centrat en l'exili, la deportació, de la que també van ser víctimes ciutadans catalans i espanyols, i l'Holocaust. L'acte és una iniciativa impulsada per les institucions esmentades i coordinada pel Grup de Treball sobre l'Exili, la Deportació i l'Holocaust. El Grup és un col·lectiu interdisciplinar d'educadors i investigadors.

Hi participaran més de 200 alumnes de 6 escoles catalanes que llegiran textos amb testimonis de persones salvades, les persones justes que els van salvar i una explicació del que va succeir. Es llegiran també els noms de 70 justos. Al llarg de l'acte, una estudiant interpretarà dues peces musicals amb el violoncel. Serge Barba, nascut a la Maternitat d'Elna i  president de l'Associació Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l'Exode, impartirà una conferència.  L'acte comptarà amb la presència de Joan Mateo, Secretari de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament, Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, i David Serrano, professor de la Universitat Ramon Llull.

 
Acte institucional al Palau de la Generalitat
Dilluns, 28 de gener, a les 18 h
Auditori del Palau de la Generalitat (entrada pel carrer del Bisbe)
Només s'hi pot assistir amb invitació

Cerimònia del record
Dilluns, 28 de gener, a les 19.30 h
Pl. Sant Jaume (acte obert al públic)

La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració del Festival de Cinema Jueu de Barcelona, han organitzat també al altres actes commemoratius.
El 27 de gener, la Filmoteca de Catalunya projectarà el cicle "In memoriam: la Shoah". Es podran veure tres pel·lícules: Prisoner of Paradise (EUA, 2002. Malcom Clarke, Stuart Sender. Documental); Lo Tafhidenu (EUA-Palestina, 1947. Meyer Levin, Tereska Torres, Yankel Mikalowitz) i Plus tard, tu comprendras (França, 2008. Amos Gitai). A més, els cinemes Girona estrenaran el documental L'estigma (Catalunya, 2012. Martí Sans).
El dia 28 tindrà lloc un acte institucional al Palau de la Generalitat. Hi haurà una conferència a càrrec de Manuel Forcano, poeta i traductor de l'hebreu al català. Prèviament, Rhoda Henelde, nascuda al gueto de Varsòvia i traductora del jiddisch a l'espanyol. Presidirà l'acte la vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, a les 19.30 h, tindrà lloc, com cada any, la Cerimònia del record a la Pl. Sant Jaume.
Amunt

:: Commemoracions

Paranimf de la Universitat de Barcelona
Gran Via de les Corts Catalanes, 585
17 de gener, a les 19 h
Barcelona
L'Amical de Ravensbrück ha organitzat un homenatge a les deportades de Ravensbrück amb motiu del 25è aniversari de la concessió del títol de 'Missatgeres per la pau' atorgat per l'ONU.

Durant l'acte, que serà presentat pel periodista Albert Om, intervindran una quinzena de representants d'institucions i personalitats de l'àmbit de la cultura i la comunicació. A més, es presentarà el llibre 'Memorial de las españolas deportades a Ravensbrück'.
Amunt

:: Exposicions

La lluita per la oportunitat de viure
Fins al 17 de febrer
Centre d'interpretació de la Guerra Civil Ermengol Piró
Major, 19
Alcoletge
 
La dècada dels anys trenta del segle XX va ser una època de canvis que se succeïen a una velocitat de vertigen. Canvis que reconeixien les voluntats de diversos col·lectius de dones i d'homes que exigien transformar les relacions entre la ciutadania i les institucions públiques i també les relacions entre els sexes.
 
En la recerca exploratòria de noves expectatives vitals que el nou marc polític i legislatiu obria, hi va haver una aposta decidida per la cultura. Especialment per part de les dones convençudes de la seva capacitat emancipadora.
 
Els plafons que conformen la mostra, organitzada per l'Institut Català de les Dones i el Memorial Democràtic, permeten conèixer aquest període de la història tot oferint-nos un recorregut per les quatre etapes més destacades del període 1931-1978 des del punt de vista de les dones.
Gavà, 1962. L'any de la nevada
Fins al 3 de març de 2013
Museu de Gavà
Plaça de Dolors Clua, 13
Gavà
 
La Nit de Nadal de 1962 va començar a nevar i a l'àrea de Barcelona la neu va caure al llarg de tota la nit i durant tot el dia següent. Aquesta exposició s'estructura en diversos àmbits que permeten fer un recorregut per la vida social, política, econòmica i quotidiana del Gavà de 1962. Es recorda la força que tenia l'església i les tradicions, es repassa el calendari festiu, aspectes com el lleure, la cultura o la solidaritat, on treballaven i anaven a comprar els gavanencs, i la pràctica esportiva. L'exploració finalitza amb els aiguats de la tardor i la nevada del dia de Nadal.
Activitat complementària: dijous 24 de gener de 2013, a les 19.30 h, al Museu de Gavà, conferència "Canvis i mobilització social als anys seixanta. El despertar de la ciutadania", a càrrec dels historiadors José Fernández i Elionor Sellés.
Catalunya Bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes.
Exposició 'Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs sobre la població civil'
Fins al 27 de gener
Antic Ajuntament
Major, 39
Tarragona

Conferència 'Tarragona sota les bombes', a càrrec de Jordi Piqué, amb la presentació d'una mostra de documents relatius als bombardeigs sobre la ciutat
Dijous, 24 de gener, a les 19 h
Sala d'actes de l'Arxiu, segona planta M2 de l'Espai Tabacalera
Av. Vidal i Barraquer, s/n
Tarragona

Presentació del llibre 'La idea. Negre sobre blanc. Articles de Josep M. Alomà', de Ramon Gras Alomà, a cura d'Heleno Saña i de Jordi Piqué
Divendres, 1 de febrer a les 19 h
Sala d'actes de l'Arxiu, segona planta M2 de l'Espai Tabacalera
Av. Vidal i Barraquer, s/n
Tarragona

Tarragona se suma al conjunt de municipis catalans que al llarg del 2012, 2013 i 2014 duran a terme actes d'homenatge per commemorar els bombardeigs indiscriminats de l'aviació italiana i alemanya durant la Guerra Civil, i acull l'exposició que commemora aquests bombardeigs.

La mostra Catalunya bombardejada, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de 5.000 víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs durant la Guerra Civil i destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic de nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra. En paral·lel a la mostra, el 24 de gener tindrà lloc la conferència Tarragona sota les bombes, a càrrec de Jordi Piqué, cap de servei de l'Arxiu de Tarragona, i es presentarà una mostra de documents relatius als bombardeigs. A més, l'1 de febrer es presentarà el llibre La idea. Negre sobre blanc. Articles de Josep M. Alomà, de Ramon Gras Alomà, a cura d'Heleno Saña i de Jordi Piqué.
Catalunya Bombardejada
Del 25 de gener al 10 de febrer
Inauguració: divendres 25 de gener, a les 20 h
Sala Municipal d'Art i Exposicions Andreu Dameson i Aspa
Plaça de Can Dachs, s/n
La Garriga
'Subterrànies', visites teatralitzades
Dissabte 26 de gener, a les 17 h i a les 19.30 h
Refugi de l'Estació
Entrada gratuïta. Places limitades. Inscripció prèvia obligatòria a patrimoni@ajlagarriga.cat o al telèfon 938 605 050 (ext. 1321)

'Històries humanes de la Guerra', una conversa entre els periodistes Pep Mas i Eloi Vila
Divendres 1 de febrer, a les 20 h
Sala Municipal d'Art i Exposicions Andreu Dameson i Aspa
Plaça de Can Dachs, s/n
La Garriga
 
L'exposició Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes ha estat produïda pel Memorial Democràtic amb motiu del 75 è aniversari dels bombardejos sobre Catalunya.

Catalunya bombardejada aborda els bombardejos sobre tot Catalunya, parant especial atenció a la resistència ciutadana, materialitzada en la construcció de centenars de refugis antiaeris per fer front als atacs indiscriminats de l'aviació feixista, principalment italiana i alemanya, que rebia el suport de l'exèrcit franquista. L'exposició pretén, per una banda, arribar a concebre la Guerra Civil espanyola com un conflicte que estableix, a causa de la presència decisiva de l'aviació, un nou model d'enfrontament bèl·lic, en què la rereguarda es converteix en front de guerra i la població civil, en blanc enemic, i per l'altra, posar de manifest els valors ciutadans i les múltiples mostres de resistència i solidaritat que la població civil oferí mitjançant, per exemple, la construcció de refugis.
Desenterrant el silenci
Fins al 25 de març de 2013
Castell de Montjuïc
Pati d'armes (Sales 18 i 19)
Ctra. de Montjuïc, 66
Barcelona

L'exposició fotogràfica de Sergi Bernal tracta la repressió dels mestres de la República posant el focus en l'Antoni Benaiges, mestre de Mont-roig del Camp assassinat l'any 36 a Burgos i amagat a una fossa comuna durant 75 anys,
a una escola rural republicana de principis dels anys '30, un mestre català innovador llança un experiment inèdit en aquelles terres de premsa escolar. Els quaderns publicats per aquella impremta pels alumnes d'aquell perdut llogarret viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina i Cuba. El mestre en canvi acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna en els primers dies de la Guerra Civil.
 
Setanta cinc anys després d'aquell assassinat, el relat d'una utopia truncada per la dictadura es recupera a peu de fossa tenint com a testimoni un fotògraf.
Catalunya Bombardejada
Fins al 20 de gener de 2013
Sala polivalent del Centre d'Interpretació 115 dies de Corbera d'Ebre
Carrer Freginals, 18-24
Corbera d'Ebre
 
L'exposició Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes, ha estat produïda pel Memorial Democràtic amb motiu dels 75 anys dels bombardeigs sobre Catalunya.
La mostra consta de dos àmbits: Catalunya bombardejada i Bombardeigs a les centrals hidroelèctriques. En el primer es tracten els bombardeigs sobre tot Catalunya, amb especial atenció a les ciutats referents de la massacre i s'incideix en la resistència ciutadana, materialitzada en la construcció de centenars de refugis antiaeris per fer front als atacs indiscriminats de l'aviació feixista. En el segon àmbit es recull un episodi poc conegut però de gran transcendència: els bombardejos sobre les centrals hidroelèctriques amb l'objectiu de paralitzar la indústria catalana.
Amunt

:: Publicacions

El monument de la plaça de la Creu
Diumenge 13 de gener, a les 13 h
Església parroquial
Solivella
 
El monument de la plaça de la Creu. L'ombra allargada dels Fets de Solivella,
de l'historiador i director de l'Arxiu Nacional de Catalunya Josep M. Sans i Travé, recull la situació de Solivella després de l'ocupació franquista. S'hi repassen les diverses actuacions dels primers ajuntaments, la recuperació de les restes dels seus coreligionaris i la conservació de la seva memòria a través de l'erecció de monuments com ara el de la plaça de la Creu, i de làpides i creus als llocs on aquells foren morts. El treball se centra específicament en el naixement de la idea de la construcció del monument. Descriu també l'escenari polític del moment i la problemàtica que va generar la construcció. Finalment, l'autor exposa el seu criteri sobre els monuments anomenats "franquistes", com el de la plaça de la Creu de Solivella.
La presentació del llibre anirà a càrrec del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. Hi intervindrà també Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Amunt

:: Serveis educatius

Cicle cinefòrum 'El documental històric a l'aula'
Properes sessions: 23 de gener, 20 de febrer i 20 de març
Sala d'actes del Departament d'Ensenyament
Via Augusta, 202
Barcelona

'El documental històric a l'aula'  s'adreça al professorat de secundària interessat en l'ús didàctic dels documentals històrics i té com a objectiu  donar a conèixer aquests documentals com una eina per treballar a l'aula.
 
El curs, que va començar a l'octubre, posa a l'abast del professorat cinc documentals històrics explicats pels seus directors. Se'ls lliurarà també una proposta didàctica per treballar-los a l'aula. Els documentals es presenten per ordre cronològic: la Guerra Civil, la repressió, l'exili i la deportació, el franquisme i la transició. A més dels continguts històrics, els docents treballen altres qüestions, com ara el vessant investigador del professional en ciències socials (la recerca històrica, les entrevistes i la memòria oral). En paral·lel, es tracten aspectes relacionats amb el llenguatge audiovisual.
 
Els propers documentals que serviran com a base del treball són:
23 de gener 2013
Exili i deportació. El comboi dels 927. Montserrat Armengou i Ricard Belis.
20 de febrer 2013
Franquisme i dones. Presó de les Corts. Marc Almodóvar i Fernando Hernández.
20 de març 2013
Transició. La transició democràtica.
Les propostes didàctiques que es presentaran en aquestes sessions aniran a càrrec de Ramon Breu. El curs ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i CESIRE CERES (Departament d'Ensenyament), amb el suport de Cinescola.
Amunt

:: MUME

Festa dels refugiats en honor a Pau Casals, 1946
© Jean Ribière
Fins al 27 de gener de 2013
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera

L'exposició mostra obres del fons fotogràfic inèdit del fotoperiodista Jean Ribière (Niort, 1922 - Perpinyà,1989). Agafant com a epicentre la figura de Pau Casals, reflecteix el dinamisme polític i social promogut pels refugiats a la Catalunya del Nord poc després de l'alliberament de França, el 1944. Jean Ribière va fotografiar mobilitzacions multitudinàries al carrer contra el franquisme, festes populars i actes culturals i polítics protagonitzats per personalitats de la rellevància de Josep Irla, Antoni Rovira i Virgili, Joan Alavedra, Pompeu Fabra, Josep Puig Pujades, Josep Carner i el sempre omnipresent Pau Casals. Va documentar també esdeveniments com ara l'homenatge dels exiliats al president Lluís Companys o el tancament de la frontera.  La mostra, comissariada per Eric Forcada, està coorganitzada per la Casa de la Generalitat de Perpinyà, l'Ajuntament de Prada de Conflent, el Festival Pablo Casals i el Museu Memorial de l'Exili i, a més, compta amb la col·laboració del Memorial Democràtic i amb el suport de la Federació Catalana d'Amics de la UNESCO.
Beatle Jew
Fins al 7 d'abril de 2013
Espai-hall del MUME
Major, 43
la Jonquera
 
La Plataforma Mozaika proposa la instal·lació (parèntesi), concebuda per un grup de joves artistes.
 
A mitjan segle XIX, Europa obre un parèntesi en la seva història que afectà també el poble jueu. En el marc de la instal·lació, es projecta Beatle jew. Part 1, El darrer guardià, curtmetratge dirigit per Federico Szarfer.
Mume
Diumenge, 27 de gener, a les 11 h
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Major, 43
La Jonquera
 
L'últim diumenge de cada mes, el Museu Memorial de l'Exili ofereix als visitants una jornada de portes obertes de 10 a 14 h. A més, a les 11 h organitza una visita guiada que permet als visitants endinsar-se en el drama que suposà l'exili provocat per la Guerra civil.
Cal reservar plaça per correu electrònic (info@museuexili.cat) o per telèfon (972 55 65 33). En el cas que no hi hagi un mínim de 10 persones inscrites, la visita s'ajornarà al mes següent.
Amunt