dimecres, 1 d’octubre del 2014

65 Butlletí Memòria Democràtica



 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
# 65
Butlletí Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Dimarts, 30 de setembre de 2014

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: Formació
·        :: Homenatges
·        :: Jornades
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

:: Destaquem

'El viatge de l'oreneta'
Dimecres, 8 d'octubre, a les 19 h
L'Auditori
Lepant, 150, sala 2
Barcelona
Cal confirmació prèvia al telèfon 936 347 360 o al correu electrònic eblasi@gencat.cat
L'acte "El viatge de l'oreneta. El compromís de la memòria" està estructurat en cinc moments fonamentals de la vida de Josefina Piquet: 'la República', 'la Guerra', 'l'Exili', 'el Silenci' i 'la Paraula'. Cadascun consta d'un breu audiovisual, uns parlaments i música interpretada per Cristina Ruiz (veu), Blai Navarro (acordió), Francesca Maria Asensio (violí) i Xavier Sanchez (contrabaix). Alguns dels participants són Llum Ventura, de l'associació Dones del 36; Pelai Pagès, historiador; Elionor Sellés, membre de l'Associació Historaula; Joan Pi i Cabanes, testimoni; Anna Miñarro, membre de la Fundació Congrés Català de Salut Mental; Pere Basté, membre del Consell dels Savis del Museu d'Història de Catalunya; Françoise, la seva amiga des de la infantesa, i familiars i amics.
L'homenatge és un reconeixement a totes les persones que van patir l'exili de 1939, tot just fa 75 anys, i que ens han deixat el seu testimoni. Ha estat organitzat pel Memorial Democràtic amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament, l'Escola Superior de Música de Catalunya, el Museu d'Història de Catalunya, l'Associació per la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat i l'Associació Historaula.
Commemoració del 75è aniversari de l'exili republicà
Dissabte, 18 d'octubre, a partir de les 10.30 h
Portbou i Argelers-Sur-Mer
Inscripció gratuïta
Places limitades
Servei gratuït d'autobús Barcelona/Girona-Portbou-Argelers i tornada
Si us hi voleu inscriure, contacteu amb el Memorial Democràtic per correu electrònic (memorialdemocratic@gencat.cat) o per telèfon (936 347 363 o 936 347 360). Indiqueu si us cal el servei d'autobús.
El Memorial Democràtic i el Museu Memorial de l'Exili volen recordar les persones que van viure l'exili en alguns dels principals escenaris d'aquells fets. Els participants coneixeran diferents espais de memòria a Portbou, el coll dels Belitres i Argelers. Es tracta d'una activitat d'un dia oberta a tothom qui vulgui assistir-hi en la qual participaran també persones que van viure l'exili i volen oferir el seu testimoni.
L'homenatge ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i el Museu Memorial de l'Exili amb la col·laboració de l'Ajuntament de Portbou, l'Ajuntament d'Argelers, el Mémorial du Camp d'Argelers i la revista Sàpiens.
Amunt

:: Espais de memòria

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge 5 d'octubre, a les 11 h
Inici de la visita al Museu de Gavà
Plaça de Dolors Clua, 13
Preu: 4 € (entrada reduïda: 2,50 €)
Cal fer inscripció prèvia al tel. 93 263 96 10
Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar perquè la fàbrica Roca, on es produïen projectils, era ubicada al municipi. Els bombardeigs, però, no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis.
Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri, de 124 metres, us permetrà conèixer aquells fets. Activitat organitzada pel Museu de Gavà
Amunt

:: Exposicions

'Catalunya bombardejada'
Del 2 al 31 d'octubre
Casa de la Vila
Estudis,1
Vallverd d'Urgell
Horaris:
Dissabte 4 d'octubre de 12 a 14 h i de 17 a 20 h
Diumenge 5 d'octubre d'11 a 14 i de 17 a 20 h
La resta del mes es pot visitar amb visita prèvia concertada (Tel. 650 420 870)
Vallverd d'Urgell acull l'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes". Aquesta exposició itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
La mostra arriba a Vallverd gràcies a la col·laboració de l'Associació Cultural Vallverd, l'Associació Recreativa Sant Miquel i el Memorial Democràtic.
'Catalunya en Transició'
Del 13 d'octubre de 2014 al 5 de gener de 2015
Arxiu comarcal de la Garrotxa
Pl. del Puig del Roser, 1
Olot
Horari:
De dilluns a divendres, de 9 a 14 h  i de 15.30 a 18 h
Primer dissabte de cada mes (novembre, desembre i gener), obert al matí, de 9 a 14 h
La mostra proposa una mirada a la lluita antifranquista mitjançant els fullets de mà produïts per tota mena d'organitzacions i militants antifranquistes.
Bona part dels documents seleccionats corresponen al Fons del CEHI, dipositat a la Biblioteca Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. L'exposició ha estat organitzada pel Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI) de la Universitat de Barcelona i el Memorial Democràtic, i amb la col·laboració de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat.
'Catalunya bombardejada'
Del 13 d'octubre al 12 de desembre
Sala d'exposicions
Av. Pas d'Arró 7, Vielha
Vielha
Horari: de dimarts a diumenge, de 19 a 21 h
Aquesta exposició, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs feixistes durant la Guerra Civil. La mostra destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
Un apartat està dedicat a un episodi poc conegut: els bombardejos sobre les centrals hidroelèctriques amb l'objectiu de paralitzar la indústria catalana. Ha estat organitzada per l'Ajuntament de Vielha e Mijaran i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
'La Maternitat d'Elna'
Sant Julià de Vilatorta
Fins al 5 d'octubre
Aula de Cultura
Pl. Marquès de la Cuadra s/n
Horari:
De dilluns a divendres de 18 a 20 h
Diumenge d'11 a 14 h
Escoles: Horaris a convenir
Calldetenes
Del 6 al 18 d'octubre
Vestíbul de l'Ajuntament
Pl. Onze de setembre s/n
Horari:
De dilluns a divendres de 9 a 13 h
Escoles: horari a convenir
Santa Eugènia de Berga
Del 19 al 30 d'octubre
Antic Ajuntament
Pl. Major, s/n
Horari:
Dilluns, dimarts i dijous, de 10 a 13 h
Divendres i dissabte, de 15 a 20 h
Diumenge mati i tarda de 10 a 13 h i de 15 a 20 h
La mostra explica la història de la Maternitat d'Elna. La infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va llogar el Castell d'en Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna, i hi va instal·lar una maternitat per acollir parteres procedents dels diferents camps de de concentració de la zona. Uns sis-cents infants van néixer a la maternitat, que va tancar les portes el 1944. Van ser, majoritàriament, fills d'exiliades republicanes. La mostra ha estat produïda pel Memorial Democràtic.
'Carrasco i Formiguera. Una vida per a la llibertat' a Granollers
Fins al 3 d'octubre
Can Jonch (Centre de Cultura per la Pau)
Rec, 18
Granollers
De dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Dimarts, dimecres i dijous, de 18 a 20 h
Aquesta exposició, comissariada per Quim Torra, repassa la trajectòria política i humana de Carrasco i Formiguera. Advocat de formació, home de família, ciutadà compromès i polític d'ideals i conviccions, va dedicar la seva vida al recobrament dels drets nacionals de Catalunya i a la salvaguarda dels valors cristians, de justícia social i de democràcia. A través d'objectes, fotografies i filmacions particulars, la mostra dóna a conèixer la dimensió humana i més personal del polític, i fa palesa la importància de la seva família en el seu itinerari vital. Ha estat organitzada per l'ajuntament de Granollers i Memorial Democràtic.
'K.L. Reich. La veu de l'infern nazi'
Fins al 15 d'octubre
Inauguració: dimarts 16 de setembre a les 19.30 h
Museu de L'Hospitalet - L'Harmonia. Espai d'Art
Plaça Josep Bordonau, 6
L'Hospitalet
L'exposició 'KL Reich: la veu de l'infern nazi' reivindica, amb fragments de l'experiència concentracionària al camp de Mauthausen, la memòria de l'escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella. Aquesta mostra itinerant ha estat produïda per l'Ajuntament de Manresa i el Memorial Democràtic.
Amunt

:: Formació

'El lloc, les víctimes i els perpetradors a 70 anys de la massacre de Monte Sole'
Del 2 al 4 d'octubre 
Commemoració Oficial: Diumenge 5 d'octubre, a les 9 h
Fondazione Scuola di Pace di Monte Sole
Via S. Martino, 25
Marzabotto (Itàlia)
El Seminari 'El lloc, les víctimes i els perpetradors a 70 anys de la massacre de Monte Sole' proposa una reflexió sobre la política i la cultura de la memòria arran dels assassinats massius duts a terme per les Waffen SS a Marzabotto, Grizzana Morandi i Monzuno (Monte Sole, Bolonya). Van tenir lloc durant la II Guerra Mundial, entre el 29 de setembre i el 5 d'octubre de 1944. El Seminari anirà a càrrec de més de vint especialistes. El 5 d'octubre tindrà lloc un acte commemoratiu a la plaça de Marzabotto.
Ha estat organitzat per la Fondazione Scuola di Pace Monte Sole amb la col·laboració de l'ambaixada  de la República Federal Alemanya a Itàlia, els ajuntaments de Marzabotto, Bolonya, Grizanna, i Monsuno, la província de Bolonya, la unió d'ajuntaments dels Apenins Bolonyessos i Alma Mater Studiorum (Universitat de Bolonya).
Curs per a professorat de Secundària 'L'exili del 39'
15, 22 i 25 d'octubre
Diversos espais
Places obertes.
Inscripcions: memorialdemocratic@gencat.cat
Curs gratuït
El Memorial Democràtic, la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans, el Museu Memorial de l'Exili i el Departament d'Ensenyament han organitzat un curs per oferir al professorat de Secundària recursos útils a l'hora d'explicar a les aules l'episodi de l'Exili de 1939.
El curs es durà a terme en quatre sessions. Les dues primeres, els dies 15 i 22 d'octubre, tindran lloc a Barcelona. Durant la tercera, el 25 d'octubre, els participants visitaran el Museu Memorial de l'Exili (MUME), a la Jonquera, la Maternitat d'Elna i Argelers, al sud de França. La quarta sessió és en línia.
El curs, estructurat amb un enfocament pràctic, dotarà els docents de metodologies i recursos per treballar l'exili a les aules. També oferirà propostes alternatives pel que fa a com orientar els treballs de recerca dels alumnes. Es proporcionarà als assistents dos materials didàctics: 'Ensenyar a pensar. En homenatge als mestres de la República' de Salomó Marquès i 'El coratge de salvar', del Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust.
Presentació de 'Catalunya en Transició' al Baix Penedès
Dimecres, 1 d'octubre, a les 18 h
Escola Municipal de Música Pau Casals 
Passatge del Tívoli, 3
El Vendrell
Al començament de cada curs escolar, el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Penedès organitza un acte de lliurament dels premis als millors alumnes que han acabat 4t d'ESO.
Durant l'acte de lliurament de premis, el professor de Secundària Ramon Breu oferirà la conferència 'Temes i imatges de la Transició a l'aula'. La conferència servirà també per presentar el sisè volum d'Eines de Memòria, 'Catalunya en Transició'. Breu farà servir imatges, documentals i pel·lícules relacionades amb la Transició. També hi intervindrà Montse Alcoverro, que parlarà de la seva experiència durant la Transició com a dona i com a actriu.
Es tracta d'una activitat gratuïta oberta al públic. L'organitza el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Penedès i el Memorial Democràtic
Amunt

:: Homenatges

Homenatge als Immolats pel Franquisme
Diumenge, 12 d'octubre, a les 12 h
Fossar de la Pedrera
Cementiri de Montjuïc
Barcelona
Com cada any, l'Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya i el Memorial Democràtic organitzen, al fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, un acte d'homenatge als republicans que van ser executats pel règim franquista per raons polítiques i ideològiques, i als que van ser empresonats i/o van patir represàlies a causa del seu compromís amb la lluita per les llibertats.
La data d'aquest homenatge coincideix sempre amb el diumenge d'octubre més proper a l'afusellament de Lluís Companys. El president de la Generalitat de Catalunya Republicana fou executat el 15 d'octubre de 1940. 
VII Cursa i Caminada Lluís Companys
Dissabte, 4 d'octubre de 2014
Inscripcions: fins a l'1 d'octubre al web (http://www.fundacioalternativa.cat/cursacompanys/)
Sortida: davant INEFC BCN
Estadi Olímpic Lluís Companys
Barcelona
La Cursa Popular Lluís Companys és un homenatge a les Olimpíades Populars de Barcelona de 1936, i es pot fer corrent o caminant. La cursa i la caminada són recorreguts independents de 8 quilòmetres cadascun. En l'edició d'enguany, el circuit passa per l'Anella Olímpica.
Ha estat organitzada per la Fundació Alternativa i Esquerra Unida i Alternativa amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Ministeri d'Educació i Ciència.
Amunt

:: Jornades

IX Jornades sobre el salvament de vides durant la Guerra Civil: 'Els quàquers durant la Guerra Civil: L'eficàcia del silenci', a càrrec de Rosa Serra
Dijous, 2 d'octubre, a les 19 h
Departament de Governació i Relacions Institucionals
Via Laietana, 26
Barcelona
Les IX Jornades sobre el salvament de vides durant la Guerra Civil tractaran, en aquesta ocasió, de l'ajuda humanitària dels quàquers.
Els quàquers, o Societat d'Amics, és una comunitat evangèlica pacifista. Durant la Guerra Civil, van ajudar molts infants refugiats de l'Estat espanyol. El programa de salvament de nens i nenes va ser patrocinat per la Societat d'Amics amb el suport i la col·laboració d'altres grups. La professora i historiadora Rosa Serra explicarà la tasca realitzada des del compromís i la solidaritat pels quàquers, molt important i alhora força desconeguda.
La jornada ha estat organitzada pel Memorial Democràtic i la Direcció General d'Afers Religiosos. Activitat gratuïta (aforament limitat).
Dijous, 9 d'octubre, a les 19 h
Casa Cultural Can Gibert
Sant Joan, 1
Monistrol de Montserrat
L'acte consistirà en la presentació del recull de testimonis orals sota el títol 'Memòria de Monistrol 1936-39', a càrrec de l'advocada i mediadora Mireia Vives Puig. Aquest mateix treball va ser presentat al Congrés IOHA celebrat a Barcelona els dies 9 a 12 de juliol d'enguany.
Aquesta recerca té el seu origen en la I Jornada sobre el salvament de vides durant la Guerra Civil a Catalunya, organitzada pel Memorial Democràtic, que es va portar a terme el 4 de desembre de 2012. En aquella ocasió, Mireia Vives Puig va exposar una història familiar sobre els fets succeïts a Monistrol de Montserrat durant els anys de la Guerra Civil. A partir de llavors, l'advocada ha portat a terme una recerca a partir de testimonis orals al municipi.
La presentació inclourà les fonts orals recollides i les conclusions de la seva investigació i comptarà amb l'assistència de diferents testimonis i familiars de les persones que van viure els fets.
L'acte serà presentat per l'Alcalde de Monistrol de Montserrat,  Joan Miguel Rodríguez, amb la intervenció del director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.
Jornada '70 anys després. La invasió de la Val d'Aran pels maquis'
Dimarts, 21 d'octubre
Museu d'Història de Catalunya
Plaça Pau Vila, 3
Barcelona
Horari: de les 10 h a les 20 h
Preu: 10 euros
La Jornada té per objectiu divulgar aquest fet  històric i les seves repercussions a la memòria col·lectiva, tant a la vall pirinenca com arreu del país.
Està estructurada en diverses conferències, taules rodones i projeccions d'audiovisuals. Hi participaran Daniel Arasa,  Fernando Martínez de Baños, Ferran Sánchez Agustí, Joan B. Culla, Carme Molinero, Juan Carlos Riera Socasau, Salvador Alsius , Borja de Riquer, Francesc Vilanova i  Pere Ysàs.
Ha estat organitzada per l'Associació CEDOC, GREF-CEFID, Memorial Democràtic i el Museu d'Història de Catalunya.
Amunt

:: MUME

Exposició 'Helios Gómez. La revolució gràfica'
Fins al 9 de novembre
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Helios Gómez (Sevilla, 1905-Barcelona, 1956) va ser conegut fonamentalment pels seus treballs en el camp del disseny, la publicitat, les capçaleres de diaris, els cartells militants i les il·lustracions publicades a la premsa i editades a diferents àlbums, com Días de ira (Berlín, 1930), Revolución española (URSS, 1933) i Viva Octubre (Brussel·les, 1936). Va compaginar la seva feina amb una intensa militància política que el va dur a la presó i a l'exili durant la dictadura de Primo de Rivera i després de la derrota republicana l'any 1939.
L'Associació Cultural Helios Gómez ha organitzat l'exposició que es pot visitar, fins al novembre, al MUME.
Àfrica al cor. El conflicte ruandès vist per Joaquim Vallmajó
Fins al 2 de novembre
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Major, 43
la Jonquera
Joaquim Vallmajó (1941-1994) fou un sacerdot empordanès de l'orde dels missioners d'Àfrica. Va exercir com a missioner prop de trenta anys a Ruanda. El 26 d'abril de 1994 va ser assassinat per l'organització guerrillera Front Patriòtic Ruandès.
L'exposició mostra cartes de Vallmajó i fotografies que el sacerdot va fer sobre el terreny. Alhora, explica els antecedents del conflicte ruandès i la seva connexió amb interessos econòmics i geopolítics internacionals. Ha estat organitzada pel Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat amb la col∙laboració de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà, el Museu Memorial de l'Exili i el Memorial Democràtic, i el suport de l'Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona.
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 26 d'octubre
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h
El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-309X