dissabte, 1 d’octubre del 2016

# 87 Butlletí Memòria Democràtica.




Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Divendres, 30 de setembre de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors
Memorial Democràtic

Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

  • Memorial Democràtic
  • Museu Memorial de l'Exili
  • http://www.batallaebre.org/
  • https://www.facebook.com/memorialcat
  • twitter.com/memorialcat
  • 'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

Trobada de la International Coalition of Sites of Conscience al Memorial Democràtic
Del 19 al 21 d'octubre de 2016
Seu del Memorial Democràtic

Peu de la Creu, 4 
Barcelona
Conferència de Sami Naïr (acte obert): dimecres 19 d'octubre, a les 18 h  (lloc i hora pendents de confirmació)
La International Coalition of Sites of Conscience és una xarxa internacional de la qual forma part el Memorial Democràtic i que aplega prop de 200 entitats memorials d'arreu del món.
La seva trobada anual d'enguany té com a lema "Èxode i memòria: present i passat", i té el Memorial Democràtic com a amfitrió.
La seu de la institució serà l'espai de treball on una quinzena de representants del Regne Unit, Itàlia, Bòsnia i Hercegovina, Bèlgica, República Txeca, Irlanda del Nord i l'Estat espanyol posaran en comú experiències i treballaran en projectes col·laboratius. També tindran ocasió de conèixer espais de memòria emblemàtics de Catalunya.
La conferència inaugural de la trobada serà un acte obert al públic i anirà a càrrec de Sami Naïr. Politòleg, filòsof i sociòleg, aquest catedràtic francès especialista en moviments migratoris i creador del concepte de codesenvolupament parlarà de la crisi actual a Europa. També aprofundirà en els motius que l'han originat i en com oferir eines als museus i als docents per tal d'aportar elements de reflexió i despertar la consciència sobre el present i la necessitat de ser solidaris entre els ciutadans.
Amunt

::Audiovisuals

Ferms davant l'atac nazi
Divendres, 7 d'octubre, a les 19 h
Auditori Municipal
Sebastià Joan Arbó, 1
Amposta
El Cercle Europeu d'Antics Deportats i Internats Testimonis de Jehovà projectarà, a l'Auditori Municipal d'Amposta, el documental Ferms davant l'Holocaust. El documental ha tingut el reconeixement de diverses institucions europees vinculades a la memòria històrica. La projecció del vídeo anirà acompanyada d'un col·loqui.
Amunt

::Commemoracions i homenatges

Cursa Lluís Companys!
Dissabte, 1 d'octubre
09.00 h Caminada
09.30 h Cursa

Plaça de Nèmesi Ponsatí, 1
Barcelona
Arriba la novena edició de la cursa i caminada Lluís Companys! Aquest any forma part dels actes commemoratius del 80è aniversari de l'Olimpíada Popular de 1936.
Es tracta d'un circuit de 8 kilòmetres que comença i acaba a l'estadi Lluís Companys.
La Cursa està organitzada per la Fundació Alternativa amb el suport del Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Barcelona.
Homenatge als Immolats pel franquisme
Diumenge, 16 d'octubre
10.00 h Primera visita guiada
10.30 h Segona visita guiada
12.00 h Inici de l'acte
Fossar de la Pedrera

Cementiri de Montjuïc
Barcelona
Com cada any, l'Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya i el Memorial Democràtic organitzen, al fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, un acte d'homenatge als republicans que van ser executats pel règim franquista per raons polítiques i ideològiques, i als que van ser empresonats i represaliats a causa del seu compromís amb la lluita per les llibertats.
La data d'aquest homenatge coincideix sempre amb el festiu d'octubre més proper a l'afusellament de Lluís Companys. El president de la Generalitat de Catalunya Republicana fou executat el 15 d'octubre de 1940.
Enguany, arran de la commemoració del 80è aniversari de la Guerra Civil, Cementiris de Barcelona ofereix unes visites guiades que finalitzaran al Fossar de la Pedrera.
Cal fer reserva prèvia a comunicació@cbsa.cat o bé al 934 841 920 (places limitades).
Homenatge a les Brigades Internacionals
Dissabte, 22 d'octubre, a les 11 h
Túnel de la Rovira (Boca Nord)
Barcelona
L'Associació d'Amics de les Brigades Internacionals de Catalunya i l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme han organitzat un homenatge a les Brigades Internacionals.
L'acte tindrà lloc al Monument a les Brigades Internacionals (Boca Nord del Túnel de la Rovira, Barcelona). Durant l'homenatge, es realitzarà una ofrena floral i els cantautors Sergi Dantí, Enric Hernàez i Jordi Montáñez interpretaran diverses cançons. També es llegiran paraules de la Pasionaria.
Hi participaran Eduard Amouroux, membre de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics; Carles Santacana, professor d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, que parlarà de l'Olimpíada Popular; Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic, i altres representants institucionals.
L'homenatge a les Brigades Internacionals ha estat organitzat amb la col·laboració del Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Barcelona
Amunt

::Conferències i jornades

Segon congrés d'història del PSUC
6, 7 i 8 d'octubre
Museu d'Història de Catalunya
Palau de Mar. Plaça de Pau Vila, 3
Barcelona
El juliol de 2016 es compliran 80 anys de la fundació del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), un partit fonamental en la història de les classes treballadores i populars i en la del nostre país. Ho fou durant els anys de la Guerra Civil i, més endavant, en la lluita contra la dictadura franquista i la Transició. El pes de la seva intervenció en aquestes tres etapes de la història de Catalunya han fet d'ell un referent per a les generacions actuals d'historiadors i de lluitadors socials.
Amb motiu d'aquest aniversari, el Grup d'Estudis República i Democràcia (GERD) de la Universitat Autònoma de Barcelona, juntament amb l'Associació Catalana d'Investigacions Marxistes i la Fundació Nous Horitzons, organitzen un segon congrés d'història del PSUC, que es desenvoluparà en tres apartats: les generacions militants, els seus combats i el PSUC en la Transició.
'Refugiats d'ahir i d'avui, un drama actual'
Fins al 16 d'octubre
Diversos espais
Figueres
El Casino Menestral Figuerenc i l'Arxiu Col·lecció Lluís Benejam han organitzat, del 16 de setembre al 16 d'octubre, amb la col·laboració d'una trentena d'entitats, el cicle d'activitats "Refugiats d'ahir i d'avui, un drama actual". Es tracta d'un ampli ventall de propostes que inclouen exposicions, projeccions, xerrades i sortides al voltant de l'exili de 1939 i dels exilis d'avui dia.
Simposi 'A 80 anys del cop d'Estat de Franco. La Generalitat de Catalunya i la Guerra Civil (1936-1939)'
1, 2 i 3 de desembre
Institut d'Estudis Catalans
Carme, 47
Barcelona
Una vintena d'historiadors participaran al simposi "A 80 anys del cop d'Estat de Franco. La Generalitat de Catalunya i la Guerra Civil (1936-1939)", que tindrà lloc els dies 1, 2 i 3 de desembre a l'Institut d'Estudis Catalans.
Aquest simposi té per objecte analitzar, a la llum dels més recents i innovadors treballs de recerca, l'acció política i econòmica de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil des de diferents angles. Ha estat organitzat per la Generalitat de Catalunya (Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència), el Centre d'Història Contemporània de Catalunya i la Societat Catalana d'Estudis Històrics, amb la col·laboració del Memorial Democràtic.
Es lliurarà certificat d'assistència als inscrits que ho sol·licitin i que acreditin una assistència continuada a les sessions del simposi.
D'altra banda, a més de les comunicacions que han estat encarregades per l'organització, resta obert un període de recepció de comunicacions lliures sobre qüestions relacionades amb l'actuació de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil.
El títol de les comunicacions, així com un resum de no més de 20 línies, hauran de ser enviades a la secretaria del simposi (sceh@iec.cat) abans del 31 d'octubre de 2016.
Amunt

::Espais de memòria

Activitats del Museu Memorial de l'Exili (MUME) al juliol
Aquest octubre, el MUME proposa visitar les exposicions "Fugi(R)fugi", que es podrà veure fins al 6 de novembre, i la instal·lació del projecte de l'artista Domènec"Arquitectura espanyola 1939-1975", oberta fins al 31 de desembre.
Entre el 30 de setembre i el 2 d'octubre, també tindrà lloc el Col·loqui Internacional Walter Benjamin amb conferències a Girona i Portbou i la ruta Banyuls-Portbou a peu.
El 14 d'octubre, amb motiu del centenari del moviment Dadà, el MUME ha organitzat l'activitat "El dadaisme i l'exili" amb la participació del col·lectiu La Muga Caula i de Jordi Font, Pere Sousa, Joan Casellas, Àngel Rodríguez i Fiona Morrison.
D'altra banda, fins al 14 d'octubre es pot visitar a Figueres "Els passos de la frontera", d'Alfred Mauve. Aquesta exposició forma part del cicle "Refugiats, un drama actual". Ha estat organitzat per entitats figuerenques i altres pobles veïns per explicar, debatre i reflexionar sobre els conflictes armats i les catàstrofes humanes que se'n deriven
També, com cada darrer diumenge de mes, el MUME ofereix una visita guiada gratuïta el 30 d'octubre, a les 11 h (cal reservar prèviament per telèfon o bé per correu electrònic al 972 55 65 33 / info@museuexili.cat).
Trobareu més informació al web del MUME: http://museuexili.cat/
Ruta per a persones grans: la Guerra Civil al Raval
Dimecres, 5 d'octubre
Barri del Raval. Sortida des de la seu del Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4 
Barcelona
Activitat gratuïta (grup tancat)
El Memorial Democràtic ha organitzat una ruta per explicar com va ser l'inici de la Guerra Civil al Raval barceloní. Aquesta vegada s'adreça a les persones grans del barri. Hi participaran membres dels casals Josep Trueta i Josep Tarradellas.
Els participants recorreran diversos llocs en els quals la Guerra Civil fou especialment impactant i coneixeran en detall com van ser els primers dies de guerra. La ruta proposa passar per diversos escenaris de la Guerra Civil i també dels moments previs i posteriors a aquesta: les Drassanes, on van tenir lloc alguns dels fets del cop d'estat del 18 de juliol de 1936, la rambla del Raval, l'Hospital de la Santa Creu i alguns episodis dels terribles bombardejos viscuts a Barcelona.
Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 2 d'octubre, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà 
Plaça de Dolors Clua, 13
GavàPreu: 4 €. Entrada reduïda: 2,50 €
Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Amunt

::Exposicions

'Franco, neutral?'
Fins al 13 de gener de 2017
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: de dimarts a divendres (laborables), de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure
Va ser neutral l'Espanya franquista durant la Segona Mundial? Sens dubte, la creença que, gràcies a Franco, Espanya no va entrar en guerra encara és molt estesa. Però la historiografia ha demostrat que aquesta neutralitat, de fet, no va existir mai.
Aquesta exposició ens proposa que reflexionem sobre la suposada neutralitat del règim franquista a través d'imatges, mapes i llibres i publicacions de l'època. 
'Catalunya Bombardejada' a Itàlia
Fins a desembre de 2016, diverses ciutats 
'Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes' és una exposició produïda pel Memorial Democràtic.
Amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil, la mostra itinera per Itàlia aquest any i continuarà el seu recorregut al 2017. Properament es podrà veure a Verona, Milà, Torí i tretze ciutats més del país.
L'exposició recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
Amunt

::Publicacions

'Trencar el silenci. Records ocults de les famílies'
Dijous, 27 d'octubre, a les 18.30 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
El director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, presentarà dijous 27 d'octubre Cinema i memòria, el nou volum de la col·lecció "Eines de memòria". L'acompanyaran els autors, Gemma Tribó i Ramon Breu, i Isona Passola, productora de cinema, que parlarà de la seva experiència en projectes com la pel·lícula Pa negre.
El llibre consta d'una part teòrica i 15 propostes didàctiques sobre 15 pel·lícules i documentals que ens parlen del període que va des de 1931 fins a l'actualitat.
La col·lecció "Eines de memòria" ofereix monogràfics amb propostes didàctiques destinades al professorat interessat a treballar la memòria històrica a les aules. La presentació del llibre té lloc en el marc dels actes commemoratius del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil.