dissabte, 14 de maig del 2022

Sol·liciten la reparació de Peset Aleixandre, Carceller i «Bluff», tres víctimes «emblemàtiques» de la repressió franquista.

 https://www.diarilaveu.cat/noticia/7234/solliciten-la-reparacio-de-peset-aleixandre-carceller-i-bluff-tres-victimes-emblematiques-?id_butlleti_enviar=26&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=2022-05-14


Les famílies presenten la documentació necessària a la Delegació del govern espanyol al País Valencià

La Delegació del govern espanyol al País Valencià ha rebut la documentació necessària per iniciar els tràmits per a la Declaració de Reparació i Reconeixement Personal per a tres víctimes «emblemàtiques» de la repressió franquista durant la postguerra: el rector Joan Baptista Peset Aleixandre, l'editor Vicent Miguel Carceller i el dibuixant Carlos Gómez Carreras, àlies Bluff.

Amb aquest procediment, que pretén «tancar ferides i un deute» amb les famílies d'aquestes víctimes que «massa vegades han abaixat el cap», el seu entorn més proper sol·licita la reparació moral i la recuperació de la memòria personal i familiar.

El títol, que és un «simple diploma», però que «diu molt» i «queda per sempre per a les famílies», s'inclou en la Llei de Memòria Històrica i, en el mateix, l'Estat «honra a aquells ciutadans que van patir directament la injustícia i els greuges derivats de la Guerra Civil i Dictadura franquista».

La delegada del govern espanyol, Gloria Calero, ha rebut aquest divendres al Palau del Temple les famílies d'aquests represaliats . «No és una qüestió de remoure el passat com uns altres volen fer veure», ha manifestat als mitjans Calero, visiblement emocionada, alhora que ha defensat que «no serem una societat digna fins que no tanquem aquesta ferida i mentre hi haja gent en cunetes i fosses comunes». 

En primer lloc, Tina Rabanal, filla de l'editor de La Traca, Vicent Miguel Carceller, ha confessat que feia «molt de temps» que esperava aquesta trobada «tan bonica i emotiva», després d'una època en la qual «no pensàvem massa el que havíem viscut» i en la qual «es podia parlar poc» i es tenia «poca consciència de tot». Des de fa uns 10 anys, quan «va començar tot a moure's,  he plorat molt, ara estic més serena, però al principi era un xoc darrere d'un altre», ha relatat.

Per la seua banda, M. Olivia Gómez, filla de Carlos Gómez Carreras, que s'ha desplaçat València des de Hawaii, on resideix, ha assenyalat que fins que no es va començar a investigar sobre el seu pare «no en sabia res» i ha agraït l'«increïble esforç» que fa l'Estat per elles. «És molt emocionant», ha destacat. 

Carmen Peset, filla de Peset Aleixandre, ha celebrat també l'inici dels tràmits per  obtindre la Declaració de Reparació i Reconeixement Personal després de «molts anys de lluita i reconeixement», al mateix temps que ha incidit en la importància de «no perdre la història» i el paper de la gent jove en relació amb la memòria històrica: »Els falta informació i no tenen molt interés, estan pendents d'altres coses».

Finalment, el coordinador del Grup Recuperació de la Memòria Històrica, Matías Alonso, ha subratllat que els familiars són «una mostra de fins a on se senten els valors de les autoritats democràtiques que tenim hui» i que, alhora, són «mereixedores del nostre aplaudiment i agraïment».