dimecres, 3 de novembre del 2021

JOAQUÍN BASSONS: 1939 - 1940 VIDA EN CAMPOS DE CONCENTRACIÓN. RETAZOS HISTÓRICOS. Jorge Bassons Baña.

 

Cuando he recibido el mail ya se había cerrado el plazo de aportaciones pero creo que no el de reserva de libro.


Tenemos la satisfacción de presentaros el libro de 

 Joaquín Bassons Viñas, en edición de Jorge Bassons Baña (que también ha realizado la transcripción, las notas, el Prólogo y el Epílogo)

 

1939 – 1940 VIDA EN CAMPOS DE CONCENTRACIÓN. RETAZOS HISTÓRICOS

Diario del exilio y confinamiento de un anarcosindicalista

 

En el libro se muestra la historia en propia voz de la lucha por la supervivencia ante toda la degradación de la condición humana sufrida por Joaquín Bassons en los campos de refugiados por los que pasó, verdaderos campos de concentración de infausto recuerdo establecidos en una nación francesa que se decía defensora de las libertades, y su lucha por volver a encontrarse con su familia, disgregada durante el éxodo, y recuperar la dignidad que les fue robada, mientras los acontecimientos mundiales se encaminaban hacia el desastre de la guerra mundial y la prolongación de la desgracia para los refugiados republicanos españoles, acabando muchos sus días en campos de exterminio nazis, como refleja la correspondencia estudiada de la época.

 

No queda más que sumergirse en el relato abrumador que nos lleva a través de un continuo oscilar de emociones, desde el abatimiento más profundo, fruto de los extremos de las situaciones narradas, a la más elemental esperanza, muestra a su vez de la fuerza contenida en el corazón humano.

 

 Para contribuir a que el libro se haga realidad, te proponemos participar en su edición comprándolo por adelantado en nuestra plataforma. 

 

Para ello, tan solo tienes que pulsar el siguiente enlace (te llevará 15 segundos):

http://www.mecenix.com/cm-es/page-vida-en-campos-de-concentracion-58538.html

 

 

A continuación, pulsa Aportaciones a este libro, pon tu nombre y apellidos, tu mail, tu dirección postal completa, añadiendo la población, y selecciona una de las cuatro opciones de financiación. Marca la casilla de aviso legal y haz la reserva, o sea, infórmanos de tu compromiso. 

 

No tendrás que pagar nada hasta estar seguros de que el apoyo de los potenciales lectores hará realidad el libro. 

A partir de ese momento, te enviaremos un aviso de pago.

  Gracias por confiar en los autores y en nosotros.

 

Hasta muy pronto

El equipo de mecenix


https://nordestllibertari.blogspot.com/2020/04/joaquim-bassons-vinas.html 


dilluns, 20 d’abril de 2020

Joaquim Bassons Viñas

Ordre de crida i cerca emès per la Direcció General de Policia franquista de Barcelona contra Joaquim Bassons Viñas, i altres «activos elementos rojos» de la Companyia General d'Autobusos de Barcelona ("Boletín Oficial de la provincial de Cáceres" del 18 d'octubre de 1939)

Ordre de crida i cerca emès per la Direcció General de Policia franquista de Barcelona contra Joaquim Bassons Viñas, i altres «activos elementos rojos» de la Companyia General d'Autobusos de Barcelona (Boletín Oficial de la provincial de Cáceres del 18 d'octubre de 1939)


--


El 20 d'abril de 1903 neix a Cervelló (Baix Llobregat) l'anarquista i anarcosindicalista Joaquim Bassons Viñas

Destacat militant de la CNT-AIT, durant la Guerra Civil fou membre del Consell de Transports Públics Urbans, càrrec que mantingué fins a l'ocupació militar franquista de tot el Principat de Catalunya, a primers de febrer de 1939, quan passà la frontera del Pirineu Oriental camí de l'Exili i fou internat al camp de concentració de Bram.


Joaquim Bassons Viñas: El 20 d'abril de 1903 neix a Mataró (Baix Maresme) l'anarquista i anarcosindicalista Joaquim Bassons Viñas.

El seu pare es deia Josep Bassons i la seva mare, Teresa Viñas.

Fill i germà d'obrers vidriers, passà la seva infantesa a Cervelló (Baix Llobregat).

 Assistí durant vuit anys a l'escola i després passà a l'Escola Racionalista de València (l'Horta de València, País Valencià) i al Centre Republicà «El Pueblo».

Entre 1917 i 1927 treballà com a vidrier a València i milità en diferents grups anarquistes.

Entre 1920 i 1922 fou secretari del grup anarquista «La Verdad», que més endavant va estar adherit a la Federació Anarquista Ibèrica (FAI).

Entre 1927 i 1929 treballà de vidrier a Badalona (Barcelonès Nord) i després passà al sector dels autobusos a Barcelona.

El setembre de 1930 va ser detingut i empresonat arran de la vaga de la construcció.

Aquest mateix any va ser nomenat membre, pel Sindicat del Vidre, del Comitè Regional de Catalunya de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i en 1931 del Comitè Nacional del Vidre a Mataró, amb Manuel Mascarell, Llibert Peiró, Pedro Conejero i altres.

Entre 1931 i 1936 fou secretari de la Secció d'Autobusos del Sindicat del Transport de la CNT-AIT.

A causa de la seva militància, va ser detingut governativament en diverses ocasions i tancat a la presó Model de Barcelona.

Quan esclatà la revolució de l'estiu de 1936, fou un dels principals responsables de la col·lectivització dels autobusos i tramvies barcelonins des dels seus càrrecs de membre de Comitè de Control, de secretari de la col·lectivitat i del Consell de Transports Públics Urbans, càrrec últim que mantingué fins a l'ocupació militar franquista de tot el Principat de Catalunya, a primers de febrer de 1939, quan passà la frontera del Pirineu Oriental camí de l'Exili i fou internat al camp de concentració de Bram (Aude, Occitània).

Més tard romangué durant molts d'anys a Sant Ponç de Tomièiras (Erau, Occitània), on treballà a la fàbrica de vidres Fleur de Verre i ocupà la secretaria de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili.

En 1949 morí la seva companya, Carmen Calvo.

En aquests anys participà en la major part de reunions orgàniques del Moviment Llibertari Espanyol (MLE) en l'Exili.

A més de diferents premis per la seva feina artesana, el juliol de 1972 va ser guardonat amb un premi com a millor obrer vidrier de França.

Col·laborà en diferents publicacions periòdiques llibertàries, com ara CenitLe Combat SyndicalisteEspoirSolidaridad Obrera i altres.

La seva nova companya, Antonia Balta, morí en 1988.

Joaquim Bassons Viñas va morir el 19 de juliol de 1993 en una residència de La Bastida Roairós (Tarn, Occitània).

Deixà un llibre inèdit sobre les seves experiències al camp de concentració de Bram i el seu testimoni va ser recollit en el documental de Richard Prost Otro futuro (1998).






Español: Los presos políticos en el patio de la Cárcel Modelo, en el artículo Asuntos varios de Barcelona, en el número 993 de Mundo Gráfico (12 de noviembre de 1930). Aparecen el anarcosindicalista Joaquim Bassons Viñas (1º a la izquierda), Lluís Companys (6º), Ángel Pestaña (7º) y otros que aparecen listados en El Heraldo de Madrid del 31/10/1930, página 4

Octubre-noviembre de 1930
FuenteArtículo Asuntos varios de Barcelona, en Mundo Gráfico, número 993, página 44. 12 de noviembre de 1930 (a través de la Hemeroteca Digital de la Biblioteca Nacional de España).