dijous, 9 de juny del 2022

Generalitat i Diputació acorden finalitzar els treballs d’exhumació al cementeri de Paterna

 https://www.diarilaveu.cat/noticia/7689/generalitat-i-diputacio-acorden-finalitzar-els-treballs-dexhumacio-al-cementeri-de-paterna?id_butlleti_enviar=52&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=2022-06-09


Les dues administracions es comprometen a localitzar les restes d’unes 300 víctimes del franquisme

8 de juny de 2022 - 16:47h

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, han mantingut una trobada per tractar assumptes relacionats amb memòria històrica, reunió en la qual han acordat finalitzar els treballs d'exhumació al cementeri de Paterna (l’Horta Nord).

Segons ha indicat la consellera, la col·laboració per concloure les exhumacions suposa que totes dues administracions es comprometen a fer una part dels treballs per localitzar els cossos d'unes 300 víctimes soterrades al «cementeri amb més persones assassinades durant la dictadura al nostre territori».

Així mateix, Pérez Garijo ha destacat el valor de la col·laboració entre administracions «perquè totes les fosses que queden a la província de València siguen localitzades, exhumades i dignificades per complir així el compromís del govern valencià d'aconseguir un territori lliure de fosses».

Per part seua, Toni Gaspar, ha assenyalat que «continuarem treballant al costat del govern valencià per dignificar les víctimes enterrades a les fosses de Paterna, on la Diputació ha sigut l'administració pionera quan va iniciar els treballs el 2017. Hem fet i continuarem fent un esforç econòmic, ja que gràcies a aquesta iniciativa hem pogut recuperar els cossos de més de mil víctimes».

Durant la trobada, en el qual també ha participat el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, i el diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, també han parlat d'altres vies de col·laboració perquè la Diputació de València s'integre en el projecte d'investigació i identificació de les víctimes que la Conselleria de Qualitat Democràtica té amb la Universitat de València i Fisabio.

El Paretó de Paterna | Ulisses Ortiz | DLV

Cementeri de Paterna

Al Cementeri Municipal de Paterna existeixen al voltant de 135 fosses comunes on van ser depositades les víctimes de la repressió franquista després de ser executades al Paretó o el Terrer, situat a uns 500 metres del cementeri i en altres llocs del municipi.

En total van ser assassinades 2.238 persones provinents de diferents municipis del País Valencià, així com d'altres localitats de l’Estat. Eren homes i dones compromesos amb la defensa dels valors que representava la II República; valors de llibertat, igualtat, progrés, solidaritat i ciutadania.

El cementeri de Paterna és el lloc del País Valencià on es constata l'execució del nombre més elevat de crims contra la humanitat, una vegada acabada la guerra, i el segon de l'Estat, després del mur del cementeri de l'Est de Madrid. L'inici d'aquest genocidi va començar el mateix dia 3 d'abril del 1939, l'endemà passat de la declaració de la fi de la Guerra Civil, fins a l'any 1956, moment en el qual es va produir l'últim assassinat d'un guerriller antifranquista al Terrer.