divendres, 3 de gener del 2014

#56 Butlletí Memòria Democràtica

 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#56

Butlletí
Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Divendres, 03 de gener de 2014


Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

Sumari
·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals
·        :: Exposicions
·        :: Mume

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        Espais de la Batalla de l'Ebre
·        El Memorial al Facebook
·        El Memorial al Twitter

:: Destaquem

Dia Internacional de Commemoració a les Víctimes de l'Holocaust
Dilluns 27 de gener, a les 11h
Sala 4 de l'Auditori
Lepant, 150
Barcelona

Amb motiu del Dia Internacional de Commemoració a les Víctimes de l'Holocaust es realitza aquesta commemoració amb la participació d'estudiants de diversos centres educatius de Catalunya per tal de recordar i retre homenatge a totes aquelles persones que van ser víctimes del règim nacionalsocialista. Més enllà, aquest acte ens serveix també per educar davant els prejudicis i contra el racisme i promoure així societats més justes i ciutadans i ciutadanes tolerants que defensin els drets humans.
Amunt

:: Audiovisuals

Cicle 'Incitació a l'odi i manipulació de masses' Films de propaganda del règim nazi
Del 08 al 19 de gener 
Filmoteca de Catalunya
Plaça de Salvador Seguí, 1-9
Barcelona

El cicle és una iniciativa del Festival de Cinema Jueu de Barcelona. La seva realització és una coproducció entre el Festival, el Goethe Institut i la Filmoteca de Catalunya, amb el suport de l'Institut Francès de Barcelona. El cicle es realitzarà entre el dimecres 8 de gener al diumenge 19 de gener del 2014.
Ensenyar a aprendre
Dijous, 30 de gener, a les 19 h
Institut Menéndez y Pelayo
Via Augusta, 140-142
Barcelona

Coincidint amb el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Menéndez y Pelayo han preparat la projecció del documental -que anirà seguit de diàleg- per tal de difondre els valors de tolerància i respecte que es van promoure durant la República. Aquest documental forma part del projecte de centre que l'Institut Menéndez y Pelayo va començar fa tres anys.
Amunt

:: Exposicions

La lluita per l'oportunitat de viure
Del 2 de gener al 23 de febrer
Museu de Can Oliver
València, 19
Cerdanyola del Vallès
Horari:
Dijous i divendres: de 16:30 a 19:30 h
Dissabtes: d'11 a 14:30 i de 16:30 a 20 h
Diumenges i festius: de 0:30 a 14:30 h

L'exposició ens apropa als canvis socials de 1931 a 1978 des de la perspectiva de les dones. La dècada dels anys trenta del segle XX va ser una època de transformacions que se succeïen a una velocitat de vertigen.
Expo KL Reich Biblioteca Andreu Nin
Del 9 de gener al 7 de febrer
Can Parera, 34
Montornès del Vallès
Horari:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Divendres 09.30-20.30
Dijous 09.30-13h
Dissabte 10h-13h
Diumenge Tancat

L'any de la commemoració del centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella, el Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Manresa han produït una exposició itinerant sobre la seva obra.
Catalunya Bombardejada
Del 13 de gener al 29 de febrer
Refugi  de la Renaixença
Canonge Montanyà (sota l'escola la Renaixença)
Manresa

Manresa acull l'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes". Aquesta exposició itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de 5.000 víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil.

La inauguració i l'homenatge comptaran amb la presència del Im. Sr. Valentí Junyent, Alcalde de Manresa, Joan Calmet, Regidor Cultura, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Catalunya Bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes.
Jornades de Commemoració
Dissabte 25 i diumenge 26 de gener
Exposició
Del 20 de gener al 23 de febrer
Centre Cívic la Sala de Ball
Moll d'en Balleu,2
El Port de la Selva

Dissabte 25 de gener de 2014, es farà la presentació de les jornades i de l'homenatge als supervivents dels bombardejos. Tot seguit, és farà la projecció del vídeo "Les guerres lluny de les nostres terres" i es procedirà a la inauguració de les exposicions "Catalunya bombardejada" i "El Port de la Selva sota les bombes".

L'endemà, diumenge 26 de gener, les jornades prosseguiran amb les conferències "Guerra aèria al Port de la Selva i l'Alt Empordà. Coneguem els refugis" per David Gesalí i David Íñiguez, i "La junta local de defensa passiva del Port de la Selva i la construcció dels refugis" per Vicenç Relats. Posteriorment es realitzarà una visita guiada als refugis antiaeris.
Exposició:
Del 29 de gener al 30 de març
Inauguració: Dimecres, 29 a les 19:30 h
Museu d´Història de L´Hospitalet
Joan Pallarès, 38
L'Hospitalet
Horari exposició:
Dimarts a divendres, horari de tarda 17 - 20 H
Dissabte, diumenge 11 - 14 h
Dilluns i festius tancat

Aquesta exposició pretén fer un recorregut -sintètic, però acurat- de l'activitat clandestina dels homes i les dones que des de diferents perspectives i diverses dinàmiques es van oposar a la dictadura franquista.
Pau Casals i el compromís amb la pau
Del 27 de novembre de 2013 al gener de 2014
Gran Teatre del Liceu
La Rambla, 51-59
Barcelona

"La música, aquest meravellós llenguatge universal, hauria de ser font de comunicació entre tots els homes." Pau Casals

En el marc del Conveni signat entre el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Gran Teatre del Liceu es presenta l'exposició sota el mateix títol, produïda pel Memorial Democràtic , amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu, el Conservatori del Liceu i la Fundació Pau Casals. L'exposició vol revalorar tota l'activitat solidària i en pro del salvament de vides que féu el cèlebre músic del Vendrell. A través de fotografies, objectes i records vol posar en relleu una de les facetes més destacades i inèdites del compositor i músic català, el seu anhel de pau i harmonia entre els homes del món.
Amunt

:: Mume

Manuel Carrasco i Formiguera
Del 18 de gener al 31 de gener
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, és un homenatge a la figura del polític i advocat afusellat per l'exèrcit franquista a Burgos el 9 d'abril de 1938. Comissariada per Quim Torra, l'exposició repassa la trajectòria política i humana de Carrasco i Formiguera. Advocat de formació, home de família, ciutadà compromès i polític de conviccions, va dedicar la vida al recobrament dels drets nacionals de Catalunya i a la salvaguarda dels valors cristians, de justícia social i de democràcia. La lluita pels grans ideals de pàtria, llibertat i fe li van procurar tres consells de guerra, dues denúncies militars, una sanció governativa i una sentència de mort.
Exposició Josep Maria Corredor
Fins al 12 de gener de 2014
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

Cent anys després del seu naixement a Girona i trenta-dos després de la seva mort a Perpinyà, Josep Maria Corredor torna a casa. Amb aquesta exposició, s'ha reivindicat la seva importància com a assagista, figura clau de l'exili nord-català i testimoni d'un catalanisme modern i republicà.
Exposició Fragments MUME
Fins al 2 de febrer de 2014
Museu  Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

Arran de la traducció que Anna Soler Horta fa dels llibres de l'escriptor alemany W. G. Sebald i, més particularment, del volum Els emigrats, neix el projecte audiovisual Fragments. Seguint les passes d'aquest autor, que combina el text i les imatges en les seves creacions, Anna Soler Horta peregrina per alguns dels paisatges vinculats als protagonistes del llibre per fotografiar-ne els camins recorreguts. Les fotografies conformen una mena de registre d'absències que es proposa aturar -com fa Sebald, narrador de la memòria del segle XX- la desaparició inevitable del passat.
Exposició Linia P MUME
Fins al 8 de gener de 201
"Espai-hall" del MUME
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

L'Estat Major de l'exèrcit del general Franco va endegar entre 1944 i 1945 la construcció d'una gran línia defensiva que creuava els Pirineus.

La seva funció era  protegir el règim dictatorial d' una invasió eventual dels aliats i dels resistents antifranquistes exiliats durant i després de la Segona Guerra Mundial. Es va anomenar popularment com la Línia P, Gutiérrez, Pérez o Franco,  i per causes diverses va quedar inacabada.
Mume
Diumenge, 26 de gener, a les 11 h
Museu Memorial de l'Exili MUME
Major, 43-47
La Jonquera

Continuant amb la programació de tots els diumenges de final de mes, el diumenge 26 de gener, el Museu Memorial de l'Exili oferirà una jornada de portes obertes i una visita guiada gratuïta per a particulars a les 11 h (cal confirmar l'assistència a la visita guiada al tel. 972 55 65 33).
Amunt